Energia eoliană nu este „pentru toată lumea”. Este momentul ca investitorii să înțeleagă asta.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* articolul a fost publicat initial pe 9.11.2011

De azi dimineață, particip la târgul și conferința de la REECO, unde se dezbat teme legate de Energia Regenerabilă. Această primă zi a fost dedicată Energiei Eoliene, un segment de foarte mare interes pentru România. De ce?

Pentru că România:

·         Are un foarte mare potențial pe acest segment, unul dintre cele mai mari din Europa.

·         Oferă un pachet foarte bun de subvenții pentru investitori.

·         Este una dintre ultimele țări din Europa care se dezvoltă pe acest segment. Astfel că odată cu blocarea celorlalte piețe, România a devenit o opțiune foarte atractivă.

De aceea, sute de persoane se implică în dezvoltarea unui proiect de energie verde, sperând că vor scoate un profit foarte mare. Dar, ca de obicei, realitatea nu are, neapărat, legătură cu dorințele oamenilor …

2009 – 2011 (până în vară): Foarte multe persoane arogante…

M-am implicat în segmentul de Energie Verde din România în 2009. (Am mai avut tranzacții înainte, dar acela a fost momentul în care acest segment a devenit o parte importantă a strategiei mele). Nu aveam foarte multe cunoștințe în domeniu așa că mai mult ascultam ce îmi spuneau alte persoane. La început aveam clienți dar nu și proiecte, așa că m-am întâlnit cu foarte mulți proprietari.

Situația era similară cu cea pe care am descoperit-o în „epoca de aur” a imobiliarelor din România. Mulți oameni neserioși, aroganți, care cereau prețuri incredibile și nejustificate. Câteodată nu puteau prezenta documentele promise și preferau să se ascundă în „ceața necunoscutului” unde telefoanele mobile nu au semnal și email-urile nu se primesc.

Am întâlnit și persoane serioase și am încheiat tranzacții! Dar aceste cazuri fericite au fost puține.

„Fonduri structurale pentru proiecte. Nerambursabile”

Apoi a venit perioada fondurilor structurale. Toți am început să căutăm proiecte care aveau astfel de fonduri pentru că erau precum „aurul” pentru investitori: „Vei primi bani din vânzarea energiei și o mare parte a investiției va fi asigurată de Stat. Banii primiți nu trebuie rambursați”, mi-a spus cineva, concentrându-se pe faptul că cineva îi va da bani „pe gratis” și nu pe ce trebuia să cumpărăm.

Situația s-a complicat rapid, „rechinii” au intrat în joc, astfel că și acest capitol s-a încheiat.

Când regulile jocului au fost stabilite … multe persoane și-au dat seama că aveau probleme

În această vară, regulile jocului au fost , în sfârșit, stabilite. Noua schemă, aprobată de Uniunea Europeană, oferă certificate verzi investitorilor. Acum, dacă primești „bani ce nu trebuie rambursați”, nu primești certificate verzi și proiectul nu mai este fezabil. În același timp, finanțarea este foarte dificilă, mulți investitori așteptând până când ultima versiune a legii va fi aprobată, așa că aproape toate proiectele rămân nevândute.

Și la conferința de astăzi am înțeles de ce:

Mihnea Craciun, EBRD: „Studiile arată că există aproape 3.000 MW ce trebuie conectați la rețea și care urmează să primească certificate verzi în următorii ani.”

Reprezentantul EBRD în cadrul conferinței a fost foarte clar:

·         „Încă există probleme și multe topice neclare legate de lege. Încă așteptăm mai multe informații pentru a clarifica situația”.

·         M-am ridicat și l-am întrebat: „Există zvonuri că mai mult de 20.000 – 30.000 MW au obținut autorizațiile. Ce se va întâmpla cu aceste proiecte?”

·         „Ne așteptăm ca primele 1.500 – 1.700 MW nu vor avea probleme să intre în sistem.”

·         „Studiile spun că un număr de 3.000 MW este așteptat să fie construit în următorii 3 ani.”

·         „Doar pentru că un proiect are aprobări, nu înseamnă că va fi și construit.”

·         „Certificatele verzi se vor da până în 2016, dar dacă MW planificați vor fi construiți înainte, există posibilitatea unei schimbări a termenului.”

Înaintea declarațiilor reprezentantului EBRD, o doamnă de la Transelectrica a explicat audienței procedura de conectare la rețea. A menționat că există 8.000 de MW care au primit aprobările de a se conecta la rețeaua națională. (Moderatorul a adăugat rapid că „asta nu înseamnă că aceste proiecte vor fi construite acum. Strategia națională este până în 2020”).

Energia eoliană nu este pentru toată lumea. Este momentul ca investitorii să realizeze asta.

Ce încearcă să ne spună toți acești experți? În principiu, eu am înțeles că:

·         Dezvoltarea unui proiect nu înseamnă, neapărat, că vei scoate și profit din el.

·         Energia eoliană nu este pentru toată lumea. Este vorba de foarte mulți bani și o procedură complicată.

·         Doar primii investitori vor beneficia de pe urma schemei actuale de certificate verzi. Persoanele ce nu vor dezvolta proiectul până în 2013, riscă să nu beneficieze de pe urma certificatelor verzi.

Până la urmă, există 20.000+ MW în diferite proiecte și țara nu poate absorbi mai mult de 3.000 sau, în cel mai bun caz, 4.000. Nu credeți că este momentul ca investitorii să înțeleagă că energia eoliană nu este pentru toată lumea? Nu este momentul ca proprietarii să analizeze dacă cifrele estimate sunt corecte?

Conferința de astăzi a fost foarte productivă. Mulți experți, foarte multă informație.

Există 2 mesaje:

·         Dacă nu ai expertiză, nu te implica într-un proiect de energie eoliană. Fără cunoștințe solide, vei pierde banii dați pe consultanți, taxe și „persoane care te vor ajuta”.

·         Dacă ești un investitor adevărat care cunoaște segmentul energiei eoliene, atunci poți merge mai departe dar trebuie să te grăbești. În curând piața va fi suprasaturată. 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?