Sfaturi la cumpararea apartamentelor noi:8. Balcoanele si arhitectura interioara: Cine indrazneste sa nu le acorde importanta cuvenita?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante momente in viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei cumparam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii, astfel ca fiecare greseala conteaza. Cand vine vorba de un apartament nou, lucrurile sunt chiar complicate. Cu exceptia tuturor celorlalti parametri ce trebuiesc analizati, unele persoane tind sa uite ca arhitectura interioara a viitorului lor apartament le va influenta viata de zi cu zi. In acelasi timp, tind sa ignore costurile si gradul de utilizare al balconului. Acest fapt poate cauza probleme majore, lucru ce va putea fi resimtit prin deprecierea stilului de viata si golirea buzunarului celui care le detine mai mult decat s-ar fi asteptat.

Arhitectura Interioara: element vital in viitorul dumneavoastra

Multi dintre barbati se intereseaza doar de suprafata construita si cea utila a unei proprietati. Slava Domnului ca femeile se intereseaza de restul! Ele sunt cele care acorda atentie acestor elemente, realizand valoarea unui interior al unui apartament bine proiectat. Ce trebuie sa verificati:

1. Un apartament mai spatios decat va permiteti? Ce pret au platit unii pentru aceasta greseala

In perioada 2007 – 2008 multi s-au rasfatat si au inceput sa compare viitoarea lor casa cu imaginile locuintelor aratate la televizor. De asemenea, multi dezvoltatori si brokeri imobiliari au promovat conceptul conform caruia "de ce nu am putea si noi locui in apartamente spatioase, ca si cele in care dezvoltatorii insisi stau? Suntem noi inferiori acestora?"

  • Ca un prim rezultat, mai multe prsoane si-au achizitionat apartamente mai mari decat isi permiteau sa plateasca in cele din urma, ramanand astfel fara bani pentru… mobila!
  • Toate calculele s-au bazat pe cele mai optimiste scenarii din punctul de vedere al cumparatorului. Astfel ca, atunci cand viata a dovedit ca exista si situatii neplacute, multe dintre aceste persoane au pierdut avansul, avand in vedere ca nu au putut achita restul sumei.
  • Un apartament mai mare, mai spatios, presupune si costuri lunare mai ridicate.

Daca sunteti siguri ca va permiteti, nu ezitati. Daca nu…

2. Dormitoarele: nici sa nu va ganditi la camere de 18 – 25 m.p., optati mai degraba pentru cele cu suprafete intre 11 – 14 m.p.

Faptul ca majoritatea "apartamentelor de trei camere" din Grecia au dormitore cu suprafete cuprinse intre 11 – 14 m.p. (suprafata utila) nu este intamplator. Apartamentele trebuie sa fie adaptate bugetului clientului si este mai important sa dispunem de o camera in plus decat sa dispunem de mai mult spatiu distribuit in mai putine camere.

2. Dormitoarele: corespund acestea tuturor asteptarilor dumneavoastra?

Este evident ca majoritatea apartamentelor proiectate recent vor avea o suprafata redusa comparatie cu cele din trecut, oamenii nepermitandu-si suprafete mari si costisitoare. Este astfel suficient pentru noi sa acceptam ca vom locui in camere mai mici? Nu, pasul urmator este acela de verifica daca aceste camere pot intr-adevar sa "gazduiasca" tot ce ne dorim noi sa punem in ele. Asigurati-va ca patul, dulapul si orice altceva va veti dori sa amplasati acolo in viitor se potrivesc. Acest lucru nu se intampla intotdeauna pentru ca unii arhitecti… diminueaza camerele atat de mult astfel incat in cele din urma abia va ramane spatiu de trecere pe langa pat. Si presupun ca sunteti de acord cu mine ca a face economie la bani e important, dar a te simti ca un soarece prins in capcana este o prostie.

3. Baile. Aveti grija la "realitatea virtuala"

Am un prieten arhitect in Grecia. Acesta sustine cu tarie ca 15% dintre proiectele disponibile la vanzare in Romania la un pret foarte redus dispun de suprafete false in ceea ce priveste baile. "Iti prezinta o baie de 5 – 6 m.p. si iti spun ca acolo incape o masina de spalat, o minunata cada de baie si Dumnezeu mai stie ce. Dar scala nu este cea corecta, este doar o imagine, o "realitate virtuala" pentru a va determina sa cumparati. Baia, in realitate, este semnificativ mai mica.".  Am testat lucrul acesta pe mai multe proiecte din partea de Vest a Bucurestiului si… s-a dovedit ca are drpetate. Masurati, deci, cu mare atentie suprafetele, inainte de a avea o surpriza neplacuta.

4. Camerele de zi si coridoarele. Verificati sa existe un echilibru

Ne dorim cel mai mare spatiu pentru camerele de zi si coridoare cat mai mici cu putinta. Dar uneori, datorita unei arhitecturi interioare deficitare, "platim" prin coridoare lungi care nu ne sunt necesare, care "fura" din suprafata apartamentului (si pentru care totusi platim). Un studiu amanuntit va va dezvalui ca aproximativ 5% dintre proiectele disponibile astazi pe piata include apartamente care sufera de acest neajuns, asa ca verificati cu atentie.

5. Hol, camera de zi, bucutarie, dormitoare, baie (nu schimbati ordinea)

Nu este oare evident ca nu ar trebui sa trecem prin camera de zi pentru a merge la baie? Pai sa vedeti, nu e chiar asa, multe dintre proiecte trimitandu-va sa va explorati casa de fiecare data cand doriti sa mergeti la baie. Nu uitati astfel sa acordati atentie modului in care sunt dispuse camerele. Oamenii prefera ca, ideal, apartamentul sa fie impartiti in doua zone: pe de o parte holul, camera de zi si bucataria (in care pot intra de asemenea si musafirii) si pe de alta parte restul camereleor, cele mai intime dintre ele. Asigurati-va ca situatia sa fie similara si in cazul noului dumneavoastra apartament.

6. Nord, Vest, Est, Sud. Stiti ce camera trebuie pozitionata si unde?

Un prieten de-al meu, decorator de interioare, va va scrie mai multe despre aceste aspecte (plus despre Feng Shui si multe altele).

Balcoanele: Noi camere? Utile? La suprapret?

Pe parcursul "anilor de glorie" din trecut, unii dezvoltatori cereau pentru balcon acelasi pret ca si pentru restul apartamentului (!) Dar fiecare metru patrat de apartament reprezinta o investitie importanta, in vreme ce majoritatea balcoanelor costa de 3 – 4 ori mai putin. Astfel, trebuie sa retineti urmatoarele aspecte:

  • Numai un apartament spatios ar trebui sa beneficieze de balcoane cu suprafete extinse. Cu toate acestea, nu este obligatoriu sa fie asa.
  • Acestea sunt potrivite de asemenea cu apartamentele care ofera o priveliste frumoasa (rara). Numai ca uneori in aceste cazuri dezvoltatorii cer pretul "inca unui alt apartament".
  • Daca nu dispuneti de o priveliste care merita sa fie admirata, probabil ca nu veti simti nevoia sa stati pe balconul dumneavoastra spatios si scump (si sa o admirati pe vecina care isi spala rufele, poate doar in cazul in care aceasta este de o frumusete rara… desi ma indoiesc).
  • Eu sunt impotriva transformarii balconului in spatiu de depozitare deoarece acestea sunt prevazute cu geamuri si usi. Astfel pierdeti din lumina naturala, precum si multe alte beneficii. Castigati ceva metri patrati de "depozitare", transformandu-va noul apartament in ceva apropiat de cel vechi din care ati incercat sa evadati.
  • Negociati pretul balconului, daca acesta nu este inclus in pret.
  • Pe scurt: in cazul unui apartament normal de 2 sau 3 camere, un balcon micut este suficient iar costul acestuia ar trebuie fie sa fie inclus in pret fie sa nu fie foarte scump. Nici la acelasi pret/ m.p. ca si pentru restul apartamentului, nici macar la jumatate din acest pret, ci mult mai putin.

Luni, 19 Aprilie:

  • Proiect finalizat sau in constructie?
  • Plata in avans: de ce este ceruta, de ce au nevoie de aceasta.

 

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

  1. Elena 13 Apr 2010
    Răspunde

    These tips are more than welcome and I think you should also give people some advice regarding buying houses not only apartments.
    I, for example, bought my house 4 years ago. It was a time when I had no knowledge of the real estate issues, tricks and tips, so, when I had the chance to buy a house with a small garden for 40,000 euro I thought I should do it and I was very pleased with myself….. Now, after 4 years and some experience in the market I don’t think the same. I consider the house too small, I have problems with my neighbours regarding parking places and the cleaning of the common entrance, not to mention that every morning I try to have my coffee in the yard, and enjoy the green garden I get the claustrophobic feeling that I am being watched because the houses opposite my house are too close.
    This weekend one of my neigbours had a party on his terrace, on the first floor: I had the feeling that the party was in my garden, that it was intended for me too, that I was some kind of guest, as I had the hilarious (as well as annoying) chance to listen to everything they were talking on their „private” terrace.
    I am happy that I have a house with a garden, that the air in the morning is fresh and I can sit in my yard, outside, whenever I want, but the price for my ignorance is still quite high.

Ce părere aveţi?