Cum să scoţi cât mai mult profit din 50.000 de euro
Ai ceva economii şi ai vrea să le „rotunjeşti". Nu ştii ce să alegi dintre un depozit bancar, achiziţia unor acţiuni sau a unei proprietăţi imobiliare.
Toţi cei care au reuşit să facă afaceri în ultimii doi ani spun că perioadele de recesiune sunt cele mai bune pentru investiţii. Asta se aplică însă numai dacă ştii cât şi pe ce să pariezi. În actualul context economic, cum ai putea să valorifici în mod optim un capital fix, de – să zicem – 50.000 de euro?
Indiferent de soluţia pe care o vei alege pentru „înmulţirea" banilor tăi, primul pas ar trebui să fie acelaşi. Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services, spune că, din suma disponibilă pentru investiţii, un minimum de 20-30% ar trebui păstrat într-un depozit bancar. În cazul unui buget de 50.000 de euro, ar însemna să pui deoparte, din start, circa 10.000 de euro. Depozitul bancar reprezintă una dintre cele mai sigure soluţii, ajutând la protejarea capitalului de inflaţie. Principalul dezavantaj al acestui tip de investiţie este că nu asigură o creştere semnificativă a sumei depuse.
Depozitele bancare, soluţia cu cel mai scăzut risc
Totuşi, pentru investitorul cu un apetit scăzut pentru risc, opţiunea de a-şi plasa toţi banii într-un depozit bancar rămâne una cât se poate de viabilă. „Avantajul major al depozitelor bancare este acela că sunt scutite de impozitul pe profit pe întreaga durată a lui 2010 şi sunt garantate de stat exact până în plafonul de 50.000 de euro", subliniază Răzvan Popescu, consultant financiar în cadrul OVB. Randamentul astfel obţinut nu este deloc de neglijat. La un curs de 4,07 RON pentru un euro, rezultă un echivalent de 203.500 RON la 50.000 de euro. „Pentru un depozit la termen pe trei luni, încă mai putem găsi dobânzi de 8,75-9%. Acesta ne-ar aduce un randament de 4.612 RON la trei luni", ilustrează Popescu. Pentru a se proteja de eventualitatea scăderii dobânzilor la depozitele bancare, este indicat ca deponentul să bifeze opţiunea de prelungire cu capitalizare, ce obligă banca să plătească o dobândă fixă chiar dacă dobânda de politică monetară a BNR va continua să scadă. În cazul în care aceasta din urmă va creşte, clientul poate merge la bancă şi îşi poate renegocia contractul cu actualizarea la zi a dobânzii.
Leul, randament dublu faţă de euro
În ceea ce priveşte moneda în care este cel mai rentabil să faci un depozit bancar, leul este, de departe, cea mai bună alegere. La un depozit în euro pe trei luni cu o dobândă de 3,50%-3,55%, se obţine un randament net inferior faţă de un depozit în lei, respectiv 443 de euro, arată Popescu. La un depozit pe şase luni, randamentele comparative pentru depozite în lei faţă de euro ar fi de 8.047 RON şi, respectiv, 937 de euro, iar la 12 luni dobânzile s-ar ridica la 17.806 RON şi, respectiv, 2.000 de euro. Papageorgiadis recomandă ca depozitele bancare să nu fie făcute momentan pe o perioadă mai mare de trei luni, astfel încât deponentul să poată beneficia de ofertele „de vară" ce ar putea fi lansate de către bănci în perioada următoare.
Bursa: în creştere, dar până când?
Pentru investitorii cu un gust pentru risc ridicat, bursa ar fi o opţiune cât se poate de atractivă. Papageorgiadis spune că valoarea unor acţiuni româneşti s-a dublat sau chiar s-a triplat comparativ cu pragul de jos atins anul trecut. În plus, o serie de analişti prevăd o continuare a trendului de apreciere a acestora. Nimic nu poate fi însă sigur. Sunt, de asemenea, destule voci în piaţă care se aşteaptă la un nou declin al bursei după creşterea rapidă înregistrată în acest an. Reprezentantul More Real Estate avertizează că, dacă se va trece la o nouă fază a crizei, bursa va fi prima „strivită", după cum s-a întâmplat în trecutul apropiat.
Mai multe tipuri de acţiuni
Cei care se decid să investească totuşi pe bursă ar trebui să dispună cel puţin de un set de cunoştinţe minime în acest sens, pentru a evita asumarea unor riscuri inutile. Papageorgiadis recomandă alegerea acţiunilor puternice, cum ar fi SIF-urile. Pentru investitorii pe termen scurt, o apreciere de 20-30% şi o depreciere de 10-15% ar fi marjele care ar permite achiziţionarea unui pachet de acţiuni. De asemenea, este de evitat plasarea întregii sume într-un singur tip de acţiuni.
Pentru a elimina dubiul unei investiţii ineficiente, banii mai pot fi plasaţi pe fonduri de investiţii ce mizează pe acţiuni, spune Popescu. Acestea au un portofoliu de acţiuni ce aduc randamente bune, unele depăşind pragul de 20% de la începutul anului până în prezent. O altă soluţie este cea a apelării la un unit-linked, variantă care combină siguranţa depozitelor bancare cu posibilităţile de câştig ale investiţiilor la bursă.
Imobiliarele, la punctul 0 pentru investiţii
Pentru cei care vor să beneficieze atât de siguranţă, cât şi de posibilitatea creşterii semnificative a valorii investiţiei, proprietăţile imobiliare reprezintă în continuare o soluţie. Ilias Papageorgiadis spune că preţurile proprietăţilor au scăzut, în medie, cu 40% până la 70% faţă de perioada de vârf de la începutul lui 2008. Acesta precizează că preţurile reale de tranzacţionare, ce se situează la mai puţin cu 15-30% faţă de cele cerute iniţial de proprietari, au atins, în mare, un prag minim, faţă de care nu vor mai avea loc scăderi semnificative în perioada următoare. Când este sigur că a atins acest nivel minim al preţului într-o negociere, investitorul poate trece la încheierea tranzacţiei.
Folosind cei 40.000 de euro din bugetul iniţial de 50.000 de euro (după plasarea a 10.000 de euro într-un depozit bancar), cumpărătorul poate achiziţiona o garsonieră fie într-un complex rezidenţial nou, fie într-un bloc vechi, dar construit după 1985. O asemenea proprietate ar genera, prin închiriere, un randament anual de 7-8% din valoarea iniţială a investiţiei. În plus, pe termen lung, proprietarul poate miza şi pe o creştere anuală de 5-6% a valorii proprietăţii, dacă aceasta este de calitate.
În cazul investiţiei într-un teren, este necesar ca acesta să fie amplasat într-o zonă cu (sau aproape de) utilităţi, ce dă semne clare de dezvoltare în perioada următoare. De luat în seamă sunt proprietăţile cu cel puţin 70-80% mai ieftine faţă de perioada de apogeu de la începutul lui 2008. Papageorgiadis avertizează însă potenţialii investitori să nu se aştepte la profituri spectaculoase din imobiliare în mai puţin de 1,5-3 ani de acum încolo – perioadă necesară pentru revenirea şi reinstaurarea pe un trend clar asecendent al pieţei.
Acest articol a fost publicat pe www.imobilare.ro
http://www.imobiliare.ro/info/stiri-imobiliare/cum-sa-scoti-cat-mai-mult-profit-din-50000-de-euro/
Autor: Adriana Dragusin
Marti, 29 Aprilie:
Cum sa scoti cat mai mult profit din 100.000 Euro