Sotul domnisoarei Piggy, “calugarita”… sexy si cel de-al saptelea pacat: Lacomia

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Prima parte

(pentru a citi prima parte, click aici)

"Cladire de birouri cu randament de 14%"

"Buna ziua, dumneavoastra sunteti grecul care achizitioneaza proprietati care genereaza venit?" "Pot sa fiu el. Cu cine am onoarea sa stau de vorba, va rog?" "Numele meu este… si lucrez pentru compania… . Am o super-oportunitate pentru dumneavoastra, o cladire de birouri in central Bucurestiului cu randament de 14%. Ii puteti face fata? Este o afacere de zile mari". "Dragul meu prieten, pentru asta m-am nascut. Ca sa vin in Romania si sa fac fata acestei cladiri cu randament de 14%". "Aveti client pentru ceva atat de maret?" "Am, trimiteti-mi documentele si haideti sa ne intalnim".

Aceea a fost prima data cand mi s-a mentionat despre "o companie care detine o cladire in centrul Bucurestiului". Acel agent a disparut. A incetat sa mai raspunda la telefon. Am incercat sa iau legatura cu seful sau. Acesta era mereu "ocupat". (mult mai tarziu mi-am dat seama ca pur si simplu nu puteau lua legatura cu proprietarulsi au considerat ca este mai profesionist din partea lor sa dispara decat sa imi aduca si mie la cunostinta acest lucru. Am aflat despre acest lucru in 2009 cand… au inchis agentia). Trei luni mai tarziu, intrucat mi-am pierdut rabdarea, am aranjat o intalnire directa cu proprietarul. Un nou "capitol" din viata mea era pe cale sa inceapa…

"Vine Directorul"

Am respect fata de toata lumea, fie ei bogati sau saraci. Asa ca venisem la biroul "Directorului" inarmat cu cele mai bune intentii. Era ora 14.55. Mi s-a cerut sa urmez o domnisoara pana intr-o sala de conferinta. In curand aceasta a inchis usa in urma ei, lasandu-ma singur, admirand designul interior. "Vine si dl. Director in 2 minute". Peste 20 de minute, dupa ce stiam toate elementele de décor ale camerei pe dinafara si… imi aranjasem costumul de 10 ori am intrebat-o daca era vreo problema. "Nicio problema, dl. Director vine si el". Dupa alte 20 de minute, returnasem deja toate apelurile pe care le ratasem."Vine". Mi-am intors privirea spre sursa de lumina naturala. Cerul de toamna era minunat dar ma gandeam "Fir-ar, nu pot deschide fereastra asta"… Si-a facut aparitia in cele din urma dupa 55 de minute. Era rosu de parca tocmai avusese parte de… o activitate "speciala".

"Directorul" era imbracat intr-o camasa galben-deschis si pantaloni maro. Palmele ii transpirau. Abia a dat mana cu mine, era "plictisit". Avea parul in dezordine, si se putea observa o tentativa nereusita de a-l aranja. Vorbea limba engleza bine, mai bine decat mine. Se grabea. Fite*… prea multe fite. Atitudinea lui denota faptul ca se credea bogat de-o viata. "Acum este snob pentru a-mi arata ca se simte "deranjat" de un "agent imobiliar" ca mine" ma gandeam eu.

Sotul domnisoarei piggy

Mai tineti minte "The Muppet Show"? Personajele mele preferate erau Kermit broscoiul si Scooter (poate si pentru faptul ca parintii mei imi cumparasera figurinele lor de plus). Perosnajul feminin central era… fabuloasa "Miss Piggy". Daca v-ati intrebat vreodata cine ar fi putut fi sotul ei, daca acesta ar fi fost un barbat, nu mai este nevoie sa cautati. Stateam de vorba cu el chiar atunci. Forma sa fizica imi amintea exact de acea imagine, si in plus mai si purta ceva ce… ce nu se potrivea cu "atitudinea" lui…

"Chiar aveti un client?"

Am inceput sa discutam dar numai dupa doua minute acesta m-a interrupt, fiind deja plictisit: "Uitati, uitati, domnul cum va cheama… uitati, nu pot sa va mai dau o data toate aceste detalii despre cladire. Am explicat totul mai multor "agenti" ca dumneavoastra, care veneau de la multinationale sau din firme mai mici. Daca aveti un client aduceti-l aici si mai discutam". "Dar cum sa aduc un client fara sa stiu ce puneti la vanzare?" "De ce?Chiar aveti un client?"

Am scos din geanta o scrisoare de intentie semnata de catre un client de-al meu care imi cerea sa ii gasesc cladiri de birouri pe care dorea sa le achizitioneze. Numele companiei clientului meu era ascuns. "De ce ati acoperit numele clientului? Aceasta hartie este falsa". "Dati-mi toate informatiile necesare si veti avea si dumneavoastra restul". "Bine, amandoi il cunoastem pe …" (si i-am mentionat numele cuiva anume, un om de afaceri serios). "Suna-l acum pe acest domn si intreaba-l despre mine". A iesit si a dat un telefon. Cand a revenit ii avea o sclipire in ochi… "ai facut ceva afaceri tinere. Bine, haide sa stam de vorba". Acea sclipire din privire…

"De 14 venitul, si nu un randament de 14%"

"Si pretul? Mi s-a spus ca ajunge la un randament de 14%". "Cine v-a spus asta?" "Domnul …". "A inteles gresit. I-am spus ca pretul implica un randament de 7,2%, ceea ce inseamna venitul multiplicat de 14 ori. Asa ca, daca avem un venit de 1 million de Euro anual, pretul este de 14,2 milioane si nu de 7 milioane". "Destul de clar.".

Trei client obositi

Nu a fost atat de usor pe cat poate parea. I-a luat cateva luni pentru a putea face rost de toate actele proprietatii. Si apoi am inceput sa ii aducem noi clienti…

Primul a hotarat ca nu poate sa astepte cate 1 ora inainte de fiecare intalnire. A doua oara cand sotul domnisoarei Piggy ("Directorul") a intarziat, s-a ridicat si mi-a cerut sa plecam. A investit in alte trei proprietati (in una dintre ele impreuna cu firma pe care o conduc), le-a vandut pe parcursul lui 2008 si acum a reinceput usor sa prospecteze piata.

Cel de-al doilea a fost de asemenea la doua intalniri cu "Directorul". In urma celei de-a doua ni s-a cerut sa trimitem o Scrisoare de Intentie. Dupa 15 zile, raspunsul sotului domnisoarei Piggy a fost acela ca "se mai gandesc, poate candva in viitor". Chiard daca spunea ca vrea sa vanda… Acest client a rostit cateva cuvinte dragute la adresa Romaniei si nu a mai revenit.

Cel de-al treile investitor a facut un pas si mai departe. S-a intalnit cu sotul domnisoarei Piggy de 3 ori. A cunoscut si alte persoane din acea companie (impreuna cu mine sau colegii mei), dar niciodata nu a reusit sa intelelaga cat de complex gandesc. A obosit si a incetat procedura. In schimb, ca si manager national al unui Fond de succes, este astazi responsabil de un portofoliu interesant.

 

* Fite = capricii,  mofturi

 

 

Maine:

  • Va prezentam
  • "Eroul"
  • "Calugarita sexy" si nebunia ei
  • Lacomia (sau cum sa pierzi totul din cauza ei)
FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?