“Cand va lua sfarsit criza?”Scenariul optimist pentru piata romaneasca

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

(Prima parte, pentru a citi partea a 2, va rog sa apasati aici)

Pe parcursul anilor 2005 – 2007 eram optimist in legatura cu viitorul Romaniei, considerand-o aproape un loc „ideal” de a investi. In 2007 (in interviul acordat pentru „Curierul National” din 23 Noiembrie) am afirmat pentru prima data ca o parte din preturile proprietatilor imobiliare vor scadea pe parcursul anului 2008 (si aproape toti au ras). Astazi v-am explicat toate problemele care ne inconjoara. Dar sunt prea multi cei care ma intreaba: „Bine Ilia, inteleg ce vrei sa spui si poate ca as putea sa fiu si de acord cu tine. Suntem cine suntem si nu ne vom schima prea curand. Astfel, luand in considerare toate aceste observatii pe care le faci, toate greselile pe care le vezi aici, cand prevezi ca economia romaneasca si piata imobiliara vor iesi din criza?”

Multi dintre factorii implicati sunt incerti

Nu este usor sa raspunzi la o astfel de intrebare. Problemele sunt foarte complicate, incertitudinea din economia mondiala creste de la o zi la alta si se pare ca va mai dura o vreme pana cand intreaga situatie se va stabiliza. Dar „romanii sunt extrem de nerabdatori sa scape de criza” asa cum se vehiculeaza in presa zilnic si cum sustin si oamenii. Astfel ca voi incerca sa abordez subiectul cu grija (si foarte realist) si sa dau un raspuns foarte aproape de adevar, asa cum il percep eu. Dar retineti ca mai sunt si multi factori imprevizibili. Spre exemplu, daca economia romaneasca incepe sa se puna in miscare si toti proprietarii isi dubleaza preturile, piata va intra din nou in blocaj iar economia isi va pierde „locomotiva”, segmentul constructiilor si cel imobiliar.

„Atingerea celui mai de jos nivel” inseamna si ” iesirea din criza”?

In luna octombrie 2008 (in timpul conferintei de la EXPO REAL, Munchen, Germania) am afirmat ca vom atinge cel mai de jos nivel in piata imobiliara in prima jumatate a anului 2010. Se pare ca asa va fi. Dar atingerea celui mai de jos nivel nu inseamna si ca vom iesi din criza. Dimpotriva, exista intotdeauna mari sanse ca o economie (si o tara) sa intre in blocaj acolo si sa intre intr-o „spirala letala” (asa cum George Soros a descris pericolele economiei grecesti). Asa ca haideti sa analizam impreuna cele trei scenarii posibile care pot avea loc aici in Romania: cel optimist, cel pesimist si cel „mai realist” (despre care eu cred ca are cea mai mare probabilitate sa se intample).

Scenariul optimist in cazul Romaniei:
Iesirea din criza: ultimul trimestru al anului 2010 – primul trimestru al anului 2011

Potentiale vesti bune (la nivel mondial):

  • SUA va iesi definitiv din criza iar primele semne reale vor fi urmate de o crestere sustenabila puternica.
  • Germania, Franta si Anglia vor reveni la o crestere pozitiva incepand cu al 3-lea trimestru al anului 2010. Economiile lor vor evita turbulentele si vor fi in curand urmate de Spania si Italia.
  • Blocajul din sectorul bancar va fi inlocuit de o expansiune minora controlata.
  • Moneda Euro va ramane puternica, atragand noi investitori (care astazi au optat pentru Dolar, considerand-o o moneda mai puternica si mai „lichida”). Zona Euro va redeveni o zona sigura pentru investitori.
  • Grecia isi va rezolva problemele elementare si stabilitatea sa viitoare va contribui de asemenea la refacerea catorva tari europene.
  • Pretul petrolului nu va atinge cotele din 2008, ramanand sub 80 – 90 de dolari/ baril.

 

Potentiale vesti bune (in ceea ce priveste Romania):

  • Tara va profita de povestea revenirii la nivel european si exporturile romanesti vor creste.
  • Nivelul Investitiilor Straine Directe va creste pe parcursul lunilor urmatoare.
  • Romania va incepe sa absoarba Fonduri Europene, acoperind lipsa absorbtiei din perioada 2007 – 2009.
  • Bugetul fiscal isi va atinge tinta.
  • Ron se va devaloriza usor, ajutand Romania sa devina mai competitiva (stiu ca nu suna placut, dar un Ron puternic inseamna ca tara va trebui sa isi creasca nivelul de productivitate si acest lucru nu este usor de indeplinit intr-un viitor foarte apropiat). Ati vazut ce s-a intamplat in cazul Greciei, care nu are o moneda care sa se devalorizeze…)
  • Bancile romanesti vor incepe sa acorde imprumuturi pana la sfarsitul anului 2010.
  • Guvernul va reusi sa demareze mai multe proiecte pe parcursul lunilor urmatoare. Aceste aproiecte sunt blocate de ani de zile (din mai multe motive).
  • Investitiile in energia alternativa vor deveni sustenabile, mai multe miliarde de Euro urmand astazi sa fie investite, creand un nou domeniu de activitate pentru zeci de mii de oameni.

Scenariul optimist. Pasii spre recuperare:

  • Economiile europene vor incepe sa isi revina pe parcursul urmatoarelor luni.
  • Romania le va urma, incepand cu cel de-al 4-lea trimestru al anului 2010.
  • Bancile isi vor redeschide portile fata de cei care doresc sa ia imprumuturi cam in aceeasi perioada.
  • Economia romaneasa se va „dezgheta” pe parcursul ultimilor luni ale anului si va incepe anul 2011 de pe o pozitie semnificativ mai puternica decat cea pe care se afla astazi.
  • Piata imobiliara isi va reveni imediat iar preturile vor reincepe sa creasca, incepand cu lunile Noiembrie – Decembrie 2010 si mai ales pe parcursul lui 2011.
  • Piata constructiilor se va redeschide, mii de noi locuri de munca vor fi create si economia reala va incepe sa se puna si ea in miscare.

Maine:

Scenariul pesimist: a doua jumatate a anului 2012 – prima jumatate a anului 2013

Scenariul „mai realist”: a doua jumatate a anului 2011 – prima jumatate a anului 2012

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?