100 de costume, 100 de perechi de pantofi si “3.000.000 euro” = 102.000 Euro pierduti…

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

„Baiete, poti sa iei Loganul tau alb si sa conduci pana la teren. Noi o sa venim cu monstrul nostru Porsche. Sa speram ca nu o sa intarzii mai mult de 30 de minute, nu o sa te asteptam o vesnicie”. Ne-am urcat in masini… Era anul 2005 iar eu conduceam…o Dacia Logan nou nouta. Clientul meu a ales sa intre in masina prietenului sau, un Porsche Cayenne. Soferul era la acea vreme un om de afaceri grec de succes in Romania. Inainte de a pleca mi-am invatat lectia de la clientul meu,…”profesorul meu”: Masina aceasta costa 105.000 de euro”… „Hainele acestea costa 3000 de euro”… „Pantofii acestia costa 700 de euro”… , „mi-a aratat niste poze cu o femeie, ea costa 1000 de euro”…

A trebui sa ii astept 10 minute pana sa ajunga la destinatie, in partea de Nord a orasului, in zona rezidentiala scumpa. Lucrand toata ziua, deja cunosc orasul mai bine decat altii. „Batranul” (asa il strigau) a coborat din masina. Apoi a aparut si „profesorul” meu. Se presupunea a fi investitor. Fiindca venea din partea de Nord a Greciei se comporta ca un mic „zeu”. Ultimul, dar nu cel din urma, prietenul lor grec, pe care l-am putut compara cu usurinta cu un smecher de Romania imbracat in haine foarte scumpe.

„Expertii” se hotarasera deja

Preturile practicate in zona erau destul de ridicate. Sa zicem 1000 – 1500 euro/mp. Acesta proprietate era scoasa la vanzare pentru 550, fiindca proprietarul avea nevoie sa o vanda foarte repede. „Profesorul” meu mi-a spus de vreo 20 – 30 de ori ca dispune de bani si ca este in cautare de oportunitati, prin urmare i-am prezentat cazul. A cerut sfatul „batranului” si al „grecului smecher”, fiindca dupa cum ma informase, ei erau „expertii”.

Am incercat sa le prezint proprietatea aratandu-le hartile, schitele si restul documentelor. Nu era cea mai buna cale de a discuta cu „profesorul” meu. „Este foarte scumpa”, a afirmat „batranul”. ” Nu numai scumpa, dar si ridicola”, a adaugat „smecherul grec”. „Pretul in zona era de 50 – 100 de dolari/mp”. „Cand a fost asta?”, am indraznit sa intreb. „In urma cu mai putin de 10 ani”. „Vrei sa spui la cativa ani dupa comunism”. „Da, si ce daca?” (a adaugat „smecherul grec” si a aparut un ajutor suplimentar). „Esti tanar, in urma cu cativa ani puteam cumpara orice aici pe lucru de nimic. Iar brokerilor ca tine le dadeam doar cate un pont”.

Era clar… „expertii” se hotarasera…

„Brokerul asta a dublat sau a triplat preturile”
„Intr-adevar, este foarte scump. De ce ne-ai adus aici?”, m-a intrebat „profesorul” meu. „Este aproape patrat, toate utilitatile necesare dezvoltarii sunt la extremitatile proprietatii, parametrii urbanistici sunt excelenti, pretul este la jumatatea pietei, iar acesta zona se dezvolta deja, are un potential excelent pentru anii urmatori”, am incercat eu sa ma apar. ” Nu, nu. Cine esti tu sa stii toate astea? Esti doar un broker. Nu cred ca valoreaza mai mult de 200 – 250 de euro/mp. Si sunt generos acum”. Apoi s-a gandit mai bine… „Dar stai putin… cineva ca MINE vine aici, in tara asta saraca si i se ofera proprietati atat de scumpe? Cred ca ar trebui sa fie recunoscatori pentru simplul fapt ca vorbesc cu MINE. 100 – 150 de euro este mai mult decat suficient. Incepe cu 80 de euro/mp si vom creste pretul in timpul negocierilor”. „100 – 150? Oferi mult… daca vorbesc eu cu proprietarul voi aranja sa cumperi cu mai putin de 50, dar brokerul asta a dublat sau a triplat pretul”, a afirmat „grecul smecher” dupa care s-a intors catre mine si mi-a spus „prietene, nu te supara, dar asta este adevarul”.

(Nu, „profesorul” meu a fost delicat, nu a spus ca s-a oferit voluntar sa primeasca proprietatea pentru ca proprietarul sa evite plata taxelor, era dispus sa plateasca si el ceva).

Maine:

  • „Daca ai putea plati toate astea pentru mine, te-as iubi si eu”
    „Va voi invata cum adevaratii profesionisti castiga bani dintr-un proiect

    Excelenta investitie…
    FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

    1 Comentariu

    1. Costume carnaval si costumatii 03 Jul 2010
      Răspunde

      cred ca o sa imi i-au ei eu un costum scump…

    Ce părere aveţi?