Se pare ca am avut aceeasi idee ca si Cancelarul Merkel(!)

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Miercuri am expus pentru voi parerile mele legate de capitalismul nostru. M-am axat pe ceea ce consider aspectul cel mai lipsit de etic: Pariurile pe practicile speculatie de tip „short – selling” (pe baza de titluri imprumutate), cand oamenii investesc fara sa aiba intreaga suma. O sa va explic de ce nu sunt de acord cu acesta metoda, care cauzeaza probleme majore la milioane de oameni din intreaga lumea. Apasati link-ul sa cititi analiza mea.

Cancelarul Merkel a anuntat masuri impotriva acestor practici
Se pare ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei se pregatea sa actioneze, chiar in timp ce eu scriam textul de mai sus. Miercuri ea a anuntat noi masuri impotriva „short – selling-ului”, masuri care in opinia mea ar trebui sa fie valabile oriunde.

Iata noile masuri, citate de BBC:

Germania blocheaza unele practice de tip short-selling
Masurile vor ramane in vigoare pana in luna aprilie 2011

Germania va bloca asa numitele „naked short – selling” pentru 10 dintre cele mai importante institutii financiare ale sale
Speculatorii de tip short-selling imprumuta de obicei actiuni, apoi le vand, dupa care le cumpara inapoi cand pretul actiunilor scade si le inapoiaza celui care le-a imprumutat, pastrand diferenta de pret.

Practica „naked” short-selling apare cand un trader vinde instrumente financiare pe care inca nu le-a imprumutat.

Interdictiile Germaniei vor dura de pe 19 mai pana pe 31 martie 2011, regula aplicandu-se deasemenea si in cazul creditelor naked default swaps.

Creditele default swaps sunt derivate financiare care furnizeaza asigurare pentru pierderi in cazul in care un debitor intra in faliment, iar cu timpul au devenit o piata de schimb profitabila.

‘Disperare’

Liderii europeni s-au plans de multe ori ca speculatorii s-au folosit de instrumentele de tip credit default swap pentru a paria pe intrarea in incapacitate de plata a guvernului elen.

Presiunea creata asupra tarii a impins guvernul de la Atena sa ceara un plan de salvare financiara.

UE sugerase deja o oarecare forma de reglementare a practicilor naked short selling, inainte ca Germania sa actioneze.

Analistul Michael Malpede, de la Easy Forex Chicaga a declarat: „Pare sa sugereze disperarea oficialilor germane care vor sa descurajeze ceea ce considera a fi atacuri speculative asupra pietei financiare din zona euro.”

Ministrul german de finante nu a specificat numele celor 10 institutii in care vor fib locate practicile naked short-selling.

Dupa anuntul Germaniei moneda euro s-a intors la minimul ultimilor patru ani in raport cu dolarul, un euro ajungand sa valoreze 1.22 dolari.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?