Atâta timp căt economia României va continua să scadă, piața imobiliară va scădea la fel

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

” Primele 5 luni ale anului. 5 + 5 lecții pentru piața imobiliară”

(partea a 2 a pentru a citi prima parte faceti click aici)

Economia românească a scăzut cu 2,6% în trimestrul 1, 2010
Știrea este rea. Nu numai că economia românească a continuat să scadă în primul trimestru din 2010, dar această această scădere a rămas la nivel ridicat, îngrijorând pe toți în privința viitorului http://www.capital.ro/articol/constructiile-ne-tin-in-recesiune-135634.html

Pentru cei care citesc ” rândurile de mai jos „, mesajul este clar: Cu -17% în sectorul construcțiilor ( piața imobiliară  este inclusă aici), problemele României vor crește pur şi simplu (Nu uitaţi că acestui sector i s-a datorat, de fapt, expansiunea economiei din anii precedenţi. Când PIB-ul  României  creştea cu 4-8% de la an la an, sectorul imobiliar creștea cu 15 – 30%, generând venituri pentru milioane de oameni). Acum lecţia este clară:  Miscați piaţa imobiliară şi  reporniți economia.

Alte 5 lecţii imobiliare din 2010
Așasar, să verificăm împreună alte 5 lecții pe care 2010 ni le-a împărtășit cu generozitate până acum:

6. Mai mulți proprietarii încearcă să scape de proprietăţile rele, încercând să ofere  investitorilor afaceri dubioase
Ok, asta se întâmplă tot timpul atât în vremurile bune cât şi cele rele. Dar este trist să vezi atât de multe oferte pe piaţa  care ascund „ceva”. Ei declară că se grăbesc şi încearcă să te forțeze să investești, fără a  mai verifica cu atenţie toate documentele. Se supără atunci când apari foarte organizat, cu avocaţi etc. Aceste luni am vazut multe afaceri care au fost sistate DUPĂ ce s-a căzut de acord asupra preţului inițial, deoarece în realitate a mai existat si „altceva”, fapt pentru care trebuia să facem mai multe cercetări  să identificăm acel  ”ceva” şi să ne protejezăm clientii.

7. Obţinerea unui împrumut bancar în piața imobiliară: scump, greu, dacă nu imposibil
În spatele cortinei de succes pe care o au toate băncile, veţi descoperi o realitate dificilă. Cele mai multe dintre ele au probleme foarte grave, de toate tipurile, şi piața imobiliară este de obicei una dintre ceea mai mare. Acesta este motivul pentru care refuză să împrumute, sau cer dobânzii foarte mari. Această situaţie va continua până la sfârşitul anului (cel puţin).

8. Fără nici o îndoială este bine să investiți (Întrebarea este „cine are curaj şi psihologia necesară pentru a continua)
Dacă sunteţi un investitor, puteți cumpăra proprietăţi ca și cum ați ”  merge la cumpărături într-un super market gol).

Fără stres şi presiune, puteţi dobândi căteva ocazii foarte interesante, în timp ce veţi fi atent, pentru a evita prostiile pe care le-ați putea primi. 2010 ne-a arătat până acum că, marea majoritate a investitorilor serioși, care au îndrăznit să se aventureze într-o investiţie, vor avea rezultate excelente în anii următori.

9. Este o perioadă bună pentru a investi acum , dar o perioadă mai bună va începe din toamna
Cert este, dacă aţi găsit o oportunitate bună acum, ar trebui să mergeţi mai departe şi să investiți. Proprietăţi bune nu rămân pe piaţă pentru totdeauna, plus preţurile acestora nu vor ajunge la ….”0″. Pe de altă parte, dacă nu ați gasiti ceea ce căutați, nu vă faceţi griji. Vine toamna şi tot mai mulţi oameni îşi vor da seama că trebuie să -și adapteze aşteptările la realitate.Primele luni ale anului au arătat că această procedură se accelerează lună de lună, dat fiind faptul că economia țării nu își revine.

10. Proprietăţi generatoare de venituri, terenuri la un preț acceptabil şi ocazii speciale:”priorităţile investitorilor
Atunci când băncile îşi deschid porţile pentru a finanţa investiţiile imobiliare, ei preferă să învestească în activele generatoare de venituri, deoarece astfel își fac o imagine despre modul în care  investitorul va rambursa împrumutul (băncile au în felul acesta un venit garantat). De asemenea, multi investitori care dispun de bani în numerar verifica cu atentie ofertele de terenuri din orasele mari, mai ales atunci când preţul acestora este unul accesibil. Același lucru se aplică în cazul  clădirilor şi investițiilor, dar aici tranzacţiile au fost mai puţin.

Apartamentele achizitionate prin „Prima Casa”  se vând, dar nu așa cum s-a aşteptat. Chiar și cu „Prima Casa” investitori evita apartamentele scumpe, sau proprietăţile fără o reducere semnificativă.

PS.1. Dacă nu aveţi nevoie de bani, 2010 nu este un an bun pentru a vinde
Multi proprietari au aşteptat în acest an, să crească preţurile la nivelul celor din 2008 . Realitatea le-a dovedit că s-au inselat. În cazul în care așteptaț prețuri mai mari pentru a putea vinde,dar nu aveți nevoie de bani, nu ar trebui să aşteptați să vă vindeți proprietatea în acest an. Deoarece va fi foarte dificil să se ajungă la preţul aşteptat de dumneavoastră.

PS.2. Nu este o lecţie imobiliară, dar este tot o lecţie:

Pentru încă un an, Mugur Isărescu şi BNR rămân principalul factor de stabilitate din această ţară

Guvernatorul BNR a demonstrat în 2010 că el este în continuare principalul factor de stabilitate în această ţară. Nu l-am întâlnit niciodată, dar ceea ce ştiu este că înţelepciunea lui este încă cel „mai sigur port ”  unde ” nava economiei românești”  se poate proteja de ” valurile „şi” turbulenţele ” din lumea economică

Nu este o coincidenţă faptul că cel puţin trei bănci au devenit „ţintă” pentru investitori în scopul de a dobândi activităţile lor din România . Bancherii se simt în siguranţă în sistemul creat de BNR, care este unul din principalele motive pentru care această ţară are încă un excelent potential pentru viitor. Este de asemenea o dovadă că  pe lângă” problemele” cu mulți oameni de aici, mai există de asemena și o mare parte a românilor care pot fi foarte serioși, punctuali și demni de încredere.

 


FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?