Sfaturi privind achizitionareaunei locuinte noi: 3. Un teren pentru casă este deasemeneao investitie, si trebuie tratat ca atare

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investiţia într-o casa nouă (unii o numesc si vilă ) este mult mai dificilă decât într-un apartament în oraş. Necesită implicare personală şi presupune rezolvarea multor probleme care la prima vedere par "uşore". După  primul "val " de investitori din acest sector (2000 -2004) şi al doilea (2005 – 2008),  în  2010 vedem clar că piaţa se îndreaptă intr-o directie nouă. Oamenii sunt mai atenţi şi "oportunităţile", sunt analizate în detaliu de toată lumea. Chiar dacă sunteti hotărăti să investiti într-un teren cu scopul de a construi o casă acolo, niciodată nu puteti stii cum se vor schimba lucrurile. Acesta este motivul pentru care această proprietate poate deveni deasemena o investitie, care în viitorul apropiat s-ar putea vinde. Drept urmare acest teren trebuie tratat ca atare.

"De ce as vedea terenul pentru casa mea drept o investiţie"
Această criza economică (mai lungă decât s-ar fi asteptat majoritatea oamenilor) ne-a învăţat câteva lecţii:

  • Planurile noastre trebuie să fie mereu flexibile, ca să le putem adapta oricând la o schimbare bruscă. Noul mediu de afaceri, investiţiile şi modul de viaţă, în general, nu mai au nimic de-a face cu cel de acum 2 ani. Dacă pentru standardele de atunci ceva era considerat o "oportunitate foarte mare", acum acel ceva a  devenit "ceva de care să descotrosesti".
  • Timpul ne-a arătat că şi oamenii bogaţi s-au blocat şi au încercat să-şi vândă proprietăţile, fără succes însă, tocmai pentru că acestia nu s-au putut adresa unu  grup-ţintă  vast pentru a-si vinde proprietătile "exclusive".
  • Există întotdeauna o posibilitate să găsiti o oportunitate si mai mare şi veti decide să vindeti proprietatea pe care ati considerat-o la cumpărare ca "ideală".
  • Dacă viaţa se va dovedi a fi dificilă pentru voi (nu vă doresc acest lucru) posibil veti fi nevoiti să lichidati repede o propropietate, poate fi chiar terenul pe care l-ati  cumpărat.

Asiguraţi-vă că acest teren ar atrage mai multi cumpărători
Ok, vreti să construiti o casă şi vă doriti ca terenul să fie exact asa cum vi l-ati imaaginat Dar nu excludti posibilitatea scoateri acestuia la vânzare (aşa cum am explicat mai sus). Deci, înainte să cumpărati, stati si gânditi-vă cu atenţie dacă această proprietate este  atractivă si pentru alti cumpărători? În cazul în care vă hotărăti s-o vindeti să nu fie cumva pe placul nici unui cumpărător (din 1.000 de motive diferite).

Exemplu: Vreti sa cumpăra si un teren situat în apropierea unui lac mic pentru a putea pescui acolo. Asiguraţi-vă că această proprietate poate fi vândută si altor persoane, şi că nu veti fi nevoit să cautati un alt pescar pentru a vă putea descotorosi de proprietate.

Care este pretul de pornire?
Când intentionati să achizitionati un teren pentru a vă construii o casă acolo, sunteti tentati să plătiti mai mult decât ar trebui. Sunteti subiectiv şi  considerati  că merita să dati ceva în plus pentru a duce  acolo o viaţă mai bună în anii următori. Acest lucru este corect, însă până la un anumit punct. Dar să nu exagerati. Dacă aţi investit prea mult în "terenul visurilor voastre ", acest lucru face dificilă revânzarea acestuia fără ca voi să înregistrati pierderi.

Experţii spun că terenul vostru ar trebui să reprezinte 10 – 20% din investiţia voastră totală.

Excepţiile confirma pur şi simplu regula.

 

Care este planul dumneavostră de sigurantă ?

" Voi cumpara acest teren acum ………."

  • "………investeste în utilităti si vinde din nou".
  • "……..obţine autorizaţia de constructie si apoi vinde din nou".
  • "……..aşteaptă finalizarea proiectelor de infrastructură din zonă si apoi vinde din nou ".
  • "… profită de pretul scăzut si vinde-l atunci când piaţa va creşte din nou.
  • "… construieste-ti casa şi vinde întregul proiect, în cazul în care intervine ceva".

(Sau vei respecta regula de aur : "Voi cumpăra acest teren acum şi sper să-l vând la un preţ mai mare în viitor".

Când cumpăram o proprietate, NU CONTEAZĂ CE proprietate, ar trebui să aveti mereu în vedere : "Care este planul de sigurantă a investitiei voastre?" Încearcati să găsiti motive pentru care cineva v-ar plăti mai mult pentru proprietatea respectivă şi atunci veti avea răspunsul dacă aceasta este, sau nu, optimă pentru a fi cumparătă în prezent.

 

Utilităţile, locaţia şi mai mult. Niciodată nu le uitati!
Nu trebuie să uitaţi despre ele. Sunt factori foarte importanti care vin în ajutorul vostru la alegerea proprietătii ideale, dar totodată vă vor fi de un real folos la revânzarea acesteia .

Despre acestea puteti citi mai mult aici.

Aproape de un deal, lac sau pădure?
Există valori adăugate ascunse ale proprietătilor localizate în aproprierea reperelor mentionate mai sus, însă există multe avantaje si dezavantaje pe care ar trebui să le aveţi în minte.

Reîmprospătati-vă memoria, accesand link-ul aici.

Probleme juridice sau de urbanitate
Poate veti decide să achiziţionati o proprietate cu probleme juridice, sau cu statutul de urbanitate incert. Să nu uitati niciodată, dacă încercaţi să vindeti proprietatea respectivă, nu veţi găsi mulţi investitori dispuşi să se implice, cu excepţia cazului în care oferiti cu adevărat reduceri majore. Deci, proprietătile de acest tip ar trebui  să fie evitatate de la bun început, chiar dacă acestea apar "atractiv".

În concluzie: Considerati terenul pentru viitoarea casă drept o investitie si cu sigurantă nu veti regreta acest lucru.
PS. Dacă sunteti atât de bogat si nu vă pasă dacă pierdeti niste bănuti pe ici colo, atunci puteţi ignora toate cele mentionate mai sus. Dar dacă vi se intamplă ceva, vă rog să nu dati vina pe România, cumpărători şi Dumnezeu mai ştie pe cine altcineva.

În continuare în fiecare luni:

  • Calitatea construcţiei:   O … poveste "dureroasă" …
  • "Harta" Bucureştiului: Unde găsim ceva bun si pentru ce
  • Putem considera un teren situat pe un teren agricol drept ''un teren în centrul naturii"?
  • Infrastructură publică majoră:  Un mit urban
  • ''Proprietate situată de un teren de golf sau alte facilitări''…………..O da!

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?