Piata imobiliară din România, văzută prin afirmaţiile experţilor
Conferinta CEDER : Un eveniment nelipsit din agenda profesionistilor din imobiliare
( prima parte )
Nu am fost atât de sigur dacă ar trebui sau nu să particip la acest eveniment. Programul meu era deja destul de plin si mai aveam si o afacere aproape de finalizare. În plus……noi primim aproape în fiecare săptămână invitatii pentru atăt de multe evenimente…..Însă, citind lista vorbitorilor şi ştiind cât de seriosi şi căt de bine informati sunt cătiva dintre ei, m-am gândit că ar fi păcat să pierd Conferinta Ceder 2010 care a avut loc miercurea trecută. Şi am avut dreptate, acestă conferintă a meritat fiecare minut din timpul meu şi fiecare leu pe care l-am plătit pentru biletul de intrare la evenimentul sus mentionat.
Erau prezenti aproximativ 80- 100 de persoane, în plus, nimeni nu filma. Nivelul discuţiei a fost înalt, fără ocolituri direct la punct, vorbitorii au fost destul de relaxati şi discuţiile au fost excelente. Se întămplă destul de rar să particip la astfel de discuţii având atât de multi experti sub acelati acoperit. Am hotărăt să împart cu dumneavoastră cele mai importante afirmatii pe care le-am cules din cadrul conferintei. Respectând intimitatea fiecărui vorbitor, nu vă voi spune numele persoanei care stă în spatele fiecărei afirmati.
Piata spatiilor destinată birourilor: vie sau mortă?
După o prezentare foarte interesentă a piaţei făcută de Troy Javaher (JLL), am intrat în primul panou de discuţii care viza în primul rând, piata destinată spatiilor de birouri.
Panoul de vorbitori a fost alcătuit din :
- Paul Phillips | CEO | Quintet
- Sven Lemmes | Managing Director | AIG/Lincoln
- Troy Javaher | Managing Director & Head of Capital Markets | Jones Lang LaSalle
- Stefan Oana | Country Manager | BlueHouse Capital
- Mihai Plaesu | Director | Black Sea Global Services
- Christopher Berlew | Managing Partner | Salans
- Dennis Selinas | Property & Private Equity Director | Capital Partners
- Florin Popa | Managing Partner | Vitalis Consulting
- Gerry Eastwood | Country Director | H&J Martin
Toată lumea a insistat asupra necesităţii pre contractelor de închiriere, pentru a putea începe dezvoltarea unor spatii noi. În caz contrar se asteaptă ca totul să rămână îngheţat. Concluzia generală: „Piata îsi va reveni, însă nu foarte curând„
- „Dacă ne uităm pe piata imobiliară din ultimii 20 de ani, dezvoltatorii au construit întodeauna în centrul orasului, acesta este modul în care ti-au obtinut banii „.
Decizia de a începe, sau nu, constructii noi are legătură cu progresul economiei”
- „Pretul construcţiilor va începe să crească. De asemenea, la începutul anului viitor se asteaptă să crească o serie de proiecte de dezvoltare”.
- „Preturile terenurilor au fost exagerate şi nu cred că s-au întors la valoarea la care acestea ar trebui să fie, pentru ca băncile să aprobe schemele de finantare.
- „Atât de multe clădiri goale în afara oraşului…”
- „Prima întrebare a fiecărui investitor atunci cand traverseaza frontiera este” Unde este căstigul meu? „
- „Cui am să-i vând investiţia mea în 3-5 ani?”
- „Problema piaţei de astăzi este exact faptul că aceasta nu oferă o ieşire clară pentru investitori”.
- „Toata lumea spune că închiriază folosind standardul BOMA. Dacă v-aş arăta 10 clădiri despre care se spune că utilizează acest standard, veti descoperi 10 moduri de adaptare diferite ale acestui standard!”
- „În ultimele 18 luni am avut timp să descoperim multe probleme legale, tehnice şi probleme privind impozitul, probleme de care nici nu am fost conştienţi „.
- „Este un secret bine stiut, că momentan cel mai fierbinte loc pentru investitorii instituţionali îl reprezintă piata din Polonia. Activitatea companiei noastre de acolo se ridică la standardele lui 2007”.
- „Polonia a avut o mulţime de”Investitii straine direct în piata internă”, având multi emigranţi polonezi care se întorc şi injectează bani în economie protejând-o astfel de criza mondiala”.
- „Infrastructura Poloniei este mult mai bună decât ceea a României”.
- „Clădirile de birouri in Pipera reprezinta, în prezent, valoarea adevarată a banilor din Europa. Singura problemă este s-a întărziat cu infrastructura şi oamenii nu merg acolo „.
- „Ceea ce sa întâmplat în Polonia nu se va întâmpla în România în următorii 1-2 ani, există alte pieţe asemănătoare Poloniei”.
- „Am încredere în România, îsi va reveni în 1-2 ani, dar nu la nivelul la care a fost odată”.
- „Oamenii de aici asteaptă un randament de aproximativ 150 de puncte de bază cu (1,5%) mai mult decât în Budapesta”.
- „Pieţele de obicei , pică de la supra evolutie la declin fără a urma etapa ceasului”.
- „Un fond oportun are la dispozitie cam 3-4 ani, să iasă din investitie, ceea ce în România de azi este un lucru foarte complicat. Însă un investitor de lungă durată poate astepta”.
- „O investiţie pe termen lung cu un randament anual de 8 – 8,5% este excelent, dar din cauza incertitudinii din prezent multi investitori se tem să facă un pas înainte”.
- (Întrebare din audientă): „Aţi fost capabili să identificati puterea contractelor dvs. de închiriere în comparaţie cu alte pieţe decât ceea din România?”
- (răspuns): „Dacă sunteti bine organizat si aveti la îndemănă un consultant juridic capabil mai mult sau mai puţin nu veţi avea probleme în acest sens”.
- „Dacă cineva nu are bani să vă plătească şi nu are nici un motiv să rămână la dumneavoastra, nu aveti cum să-l împiedicati să plece”.
Măine:
- Sectorul industrial : Blocat pe banda lentă
- Pe margine: Dezvolatorii imobiliari joacă pe mize mari