Din păcate, s-a dovedit că am avut dreptate ce înseamnă pentru piata imobiliară TVA de 24%

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

În urmă cu aproximativ 50 de zile am scris un articol în care vă explicam ce ar înseamnă pentru economia românească şi piaţa imobiliară o posibilă  creştere a TVA-ului. Încă si acum îmi amintesc  de toti care mi-au spus că sunt nebun şi că acest lucru n-are cum  să se întâmple. Din păcate, după decizia Curţii Supreme, ceea ce vă spuneam de TVA  s-a adeverit deja.  Permiteti-mi  să mă indoiesc că acesta va fi singura măsură adoptată în acest sens. Eu  mă aştept la mai multe,  pentru că nu există nici o politică pentru  ca problemele să fie rezolvate cu adevărat. Deci, nici o politică de salvare = nici o solutie =  mult mai multe probleme = mai multe datorii = mai multe impozite şi deja a început un cerc vicios…

(Fara Martini = nu e petrecere)
Fara masuri serioase = nu sunt rezultate serioase

Oricum, acest lucru nu este ceva ce pot schimba sau controla şi nu sunt în măsură să judec  omenii si deciziile adoptate de aceștia. Haideti  să ne concentrăm asupra impactului real al acestei majorării de TVA şi să ne amintim împreună  de ceea ce am scris atunci. Mai jos găsiti textul original, unde scriam de o crestere  a TVA-ului  de 25% (acest lucru a fost ştire la  momentul respectiv), dar măsura adoptată anunţa o creştere de „doar” până la 24%.

05.05.2010

FMI solicită cresterea vertiginoasă a cotei unice si  a TVA-ului
Ce inseamnă acest lucru pentru piata imobiliara?

Ati citit stirile de ieri? Fondul Monetar International cere României să majoreze drastic TVA-ul de la 19% până la 25%. A fost propusa deasemenea si majorarea cotei unice de impozitare de la 16% la 20%. Nimic nu este sigur inca, dar presupun că pe parcursul lunii Mai vom realiza faptul ca 2010 va fi un an mult mai dificil decat se asteptau cei mai multi (visători).

„Dar de ce continua sa cada?”
Dupa ce veti citi vestile proaste multi va veti intreba: „Dar de ce?” Doar cu cateva zile in urma, vă explicatm de ce economia romaneasca va continua sa fie in criza pe parcursul anului 2010. Sunt chiar uimit ,intrucat cu cateva zile in urma continuam sa citesc ca economia va creste. Eu am ramas cu o parere negativa in ceea ce priveste anul acesta si motivele sunt foarte simple:

 • Economia romaneasca inca nu a inceput sa absoarba fondurile europene.
 • Fondurile europene inca nu sunt accesibile intreprinderilor mici si mijlocii.
 • Criza economica mondiala inca este prezenta.
 • Bancile tot nu ofera imprumuturi.
 • Sau imprumuta cu dobanzi foarte ridicate.
 • Inca nu am fost martorii unor reforme economice majore.
 • Rata somajului continua sa creasca.
 • Preturile imobiliarelor au crescut, fara prezenta vreunui client!
 • Comportamentul oamenilor a ramas acelasi.

(Pentru a citi articolul „Economia romaneasca continua sa cada, in timp ce visatorii continua sa astepte milioanele sa le bata la usa”, accesati link-ul)

Ce se va intampla cu economia romaneasca?
Asa cum am explicat si saptamana trecuta, anul acesta este unul foarte dificil, in toata lumea, inclusiv Romania. Lucrurile sunt complicate si in cazul in care taxele vor creste asa mult (25% TVA si 20% cota unica), nu exista nicio indoială ca economia va pierde teren si pe parcursul acestui an.

(Scenariul meu pentru economia romaneasca)

TVA de 25%. Ce inseamna asta pentru piata imobiliara?
Sa presupunem ca TVA-ul va creste la 25% si cota unica va urca la 20%. Acum sa examinam toate cazurile iar voi veti decide singuri:

 • Chiriile pentru birouri vor fi taxate cu 25% TVA in loc de 19%. Credeti ca in aceste conditii chiriasii vor fi fericiti? Nu este probabil ca ei sa ceara o chirie mai mica? Pentru proprietatile goale nu inseamna oare ca preturile lor vor ingheta, sau vor incepe usor sa scada?
 • Chiriile industriale vor resimti acelasi impact. Nu este normal ca preturile sa se blocheze si in acest segment?
 • Apartamentele cu o valoare de peste 385.000 Ron (in jur de 90.000 Euro) vor fi vandute cu TVA 25% si nu 19%. Asadar clientilor le va fi chiar si mai greu sa cumpere un apartament exceptand cele sub 385.000 RON, care (sa speram) ca vor fi taxate în continuare cu 5% TVA.
 • Pretul pentru un apartament de 100.000 Euro va creste de la 119.000 la 125.000. Un apartament de 200.000 Euro va costa 250.000 (inclusiv cu noul TVA) in loc de 238.000 Euro cat costa in ziua de azi etc.
 • Nimeni nu va crede ca „e doar o chestiune tehnica, intrucat TVA-ul poate fi recuperat”. Din pacate sunt mari intarzieri cu rambursarea TVA-ului.
 • Dezvoltatorii vor infrunta un soc dublu: TVA mai mare = vanzari mai dificile si cota unica mai mare = mai putin profit = mai putini bani de platit la banci = mai multa presiune.
 • Proprietarii care vand o proprietate si platesc 16% vor avea de platit 20%. Asadar vor sfarsi cu bani mai putini in buzunar.
 • Mediul de afaceri in general va fi deteriorat, intrucat tara va deveni semnificativ mai scumpa.
 • Nu este evident ca bancherii nu vor fi prea fericiti sa afle toate acestea? Este. Asa ca uitati orice discutie despre injectarea mai multor credite in piata. Ei sunt rezervati si vor ramane asa.

Rezultat total: Piata va ingheta de tot daca se va taxa  25% TVA la tranzactiile imobiliare

Am avut deja mute probleme cu proprietarii care cresteau preturile fara a avea totusi si un client (!). (Puteti sa vedeti analiza mea pe baza acestui subiect accesand link-ul)

Acum lucrurile se vor inrautati. TVA-ul 25% va ingheta piata cu siguranta. Macar pana la sfarsitul anului, nimeni nu va fi grabit sa cumpere o proprietate in aceste conditii. Singura posibilitate de a investi este ca pretul sa fie foarte scazut, nu pretul cerut de vanzator.

Va reamintesc ca pentru fiecare tranzactie incheiata, sunt atat de multi oameni care obtin un venit si deasemenea statul colecteaza taxe si din multe  surse indirecte.  25% TVA la tranzactiile imobiliare va crea nenumarate pagube colaterale. Sa asteptam si sa vedem ce se intampla…

PS.1 Nu uitati ca o posibila explozie a TVA-ului va cauza probleme serioase in viata a milioane de oameni. Sper ca vor fi precauti, intrucat va fi prea mult pentru ei…

PS.2 Inca odata, declar ca nu sunt implicat in viata politica romaneasca. Nu cunoasc nici un politician si nu am prieteni sau dusmani in randul acestora. Textul de mai sus este doar abordarea mea personala, incercand sa evit orice discutie politica. Timpul va spune daca predictiile mele sunt corecte sau gresite. Asta nu inseamna ca sunt impotriva sau sustin guvernul sau pe oricine altcineva.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?