Sfaturi privind achizitionarea unei locuinte noi:6. 5 moduri de a tine sub control constructia caseiO poveste durereoasă pentru viata si buzunarul dumneavoastră

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

partea 1

Investiţia într-o casa nouă (unii o numesc si vilă ) este mult mai dificilă decât într-un apartament în oraş. Necesită implicare personală şi presupune rezolvarea multor probleme care la prima vedere par "uşore". După  primul "val " de investitori din acest sector (2000 -2004) şi al doilea (2005 – 2008),  în  2010 vedem clar că piaţa se îndreaptă intr-o directie nouă. Oamenii sunt mult mai atenţi şi "oportunităţile" sunt analizate în detaliu de toată lumea. Mulţi oameni tind să evalueze o proprietate numai în baza preţului său. Dar problema majora, mai ales a unei case, este calitatea construcţiei. Dacă aceasta este proastă (în 80% din cazuri), pregătiti-vă să întămpinati probleme fără sfârşit o calitate inferioară a vieţii şi investitii fără sfărsit.

 

10 + 1 modalităti de control pe care ar trebui să le cereti/ încercati înainte să achizitionati o casă nouă
Ştiu, îmi veti spune din nou că " ei nu ne permit să îi controlăm, casa este perfectă si că trebuie s-o cumpărăm asa cum o vedem". Ei bine, afacerea lor este să îşi apere interesele si a dumneavoastră să vă protejati buzunarul şi calitatea vieţii dumneavostre în viitor. Deci, insistati şi respingeti orice proprietate a cărui proprietar vă spune că nu aveti voie să o verificati în detaliu înainte să o cumpărati.

1. Cereti fotografii pentru fiecare faza de constructie
Este singura modalitate uşoară să verificati modul în care a fost făcută fundaţia cum au fost asezate cărămizile, cum a fost totul construit până a căpătat forma actuală. În cazul în care dezvoltatorul dumneavoastră nu are aceste poze (60 – 70% dintre ei nu le au) fiti gata să porniti o adevărata  "vanătoare de comori " pentru a găsi unde ar putea fi greseala (greselile).

2. Circuitele electrice: O "bomba" invisibilă
Casa este un lucru foarte important pentru dumneavoastră. Dar nu si pentru majoritatea constructorilor care au construit-o. Pentru 80% dintre ei reprezintă doar un alt proiect  mai mic sau mai mare care trebuie realizat, ideal cu finisare rapidă si fără prea multă muncă. Există multe probleme pe care le puteţi descoperi doar uitându-vă în jur, dar acest lucru nu se aplică si în cazul circuitelor electrice. Dacă electricianul era într-o stare proastă, plictisit sau supărat, poate le-a conectat în cel mai rău mod posibil. Nu, lui nu-i va pasa dacă acest lucru vă va cauza probleme uriaşe, dacă veti sfărsi cu toate prizele arse. Deci, cereti planurile circuitelor electrice şi verificati-le cu grijă.

3. Verificaţi dacă pereţii sunt drepti, înainte să puneti la îndoială propria vedere
Stiu un dezvoltator destul de "faimos" care are un palmares uimitor " de constructii livrate care nu aveau nici un perete drept"! Intri  in case construite de acesta  (case in care multe familii s-au mutat deja) şi începi să te gândeşti că ai o probleme cu vederea. Peretii îndoiti, sau pur şi simplu la intersectare acestia nu formau unghiuri de 90°. Veti fi surprins de numărul dezvoltatorilor care nu pot pot controla această caracteristică de bază. Nu vă rusinati si la a doua verificare a proprietătii (după ce vă veti decide că o doriţi şi veti începe verificarea acesteia) luati-vă acel  instrument care măsoară ca unghiurile si suprafetele să fie drepte. În cazul în care dezvoltatorul nu-i va plăcea acest lucru pur şi simplu plecati. Mai mult ca sigur există o problemă acolo….

4. Dezvoltatorul dumneavoastră stie ce înseamnă "izolarea"?
De obicei pun pe pereti cele mai ieftine materiale de izolare, doar ca să nu fie prinsi că n-au pus nimic. Dacă cereti o calitate mai bună (adică o calitate normală pentru Europa de Vest), deja o numesc "extra" şi " ca atare trebuie taxată cu mai mult". Ferestrele şi uşile sunt iarăsi foarte importante. Verificati foarte atent modul în care acestea sunt instalate, în cazul în care nu doriţi să le înlocuiti în cătiva ani. Si în cele din urmă: cele din plastic sunt ieftine, iar cele din aluminiu  costă mai mult şi cele din lemn au un preţ chiar ridicat. Nu vă aşteptaţi la ceva mai bun decât la cele din plastic, cu excepţia cazului în care plătiti mai mult decât "preţul de promovare".

5. Sistemul de încălzire. Unde este buba?
Cu tot respectul, aveţi vreo idee despre căt costă încălzirea  unei locuinţe noi? Cum? Foarte puţini oameni sunt dispuşi să vi-l spună? Deci vreti să-l descoperiti pe pielea voastră după ce veti cumpăra locuinta? Ca să încălziti o casă de peste 120 – 150 mp cu sigurantă vă va costa ceva. Mult mai mult decât vă puteţi imagina. Vă rog fiţi foarte atenti în această privintă. Controlati specificatiile sistemului de incălzire instalat, verificaţi funcţionarea corectă a fiecărui aparat de încălzire. Întrebati  care sunt costurile, ca să stiti la ce să vă asteptati. Astfel în viitor veti economisi bani, nervi şi efort (chiar am auzit o poveste în care " ca să nu se strice instalatia trebuia să functioneze 24 / 7").

Lunea viitoare, 12.07.2010
6. Este această bucatarie convenabilă pentru viaţa dumneavostră de zi cu zi?
7. O capcana numit
ă…. baie
8. Prize, întrerupătoare şi alte aparate electrice: Sunt gata s
ă se ardă?
9. "Acoperiş
ul, acoperişul, acoperişul a luat foc" …10. Parchet: Uşor de ghicit că are probleme …
+ mult mai multe

 

Rezolvarea problemelor
Când veti verifica totul, întocmiti o listă de probleme şi cereti dezvoltatorului să le rezolve înainte de a  vă vinde proprietatea. Chiar şi atunci când el vă va spune că s-au rezolvat vă rog să verificati încă o dată. Sansele sunt destul de mari ca el să nu fi făcut acest lucru. Întotdeauna luati în considerare că este nevoie 5 – 10% din preţul locuintei pentru a rezolva unele mici probleme. Dacă vorbim despre probleme mai serioase, atunci această cifră poate atinge chiar si 25 – 30%, sau chiar mai mult din pretul plătit.

Cereti ajutorul unui expert
Eu vă repet mereu:  Nu pretindeti că ştiti totul, nimeni nu este perfect! Dacă nu sunteţi un constructor, cereti ajutorul unor experţi pentru a verifica totul. Cereti ajutorul electricianului şi instalatorului în care aveti încredere, un arhitect şi alte persoane ar trebui să controleze totul înainte să mergeti la notar, să plătiti banii şi să intrati în posesia locuintei. Dacă nu, atunci … pregătiti-vă  pentru surprize!

Sfaturi importante pentru reîmprospătarea memoriei:

Cine sunt toţi aceşti ''dezvoltatori'' care vă vând  "o casă super pentru un chilipir"?
Cititi mai multe despre ei aici.

V-am explicat deja, căt de importantă este locatia, utilitătile si accesul la proprietatea dumneavoastră.
Mai multe despre acestea puteti citi aici.

De asemenea m-am axat pe potenţialul de valoare adăugată pe care îl veti  câştiga, investind în apropierea unei păduri, unui deal  sau a unui lac. Reîmprospătati-vă memoria aici.

Nu uitaţi că un teren pentru o casă este o investiţie şi trebuie tratat ca atare. Verificati aici de ce.

Si nu în ultimul rând, în cazul în care decideti să cumpărati un teren în afara orasului există prea multe vorbe privind infrastructura publică majoră, facilitătile sportive si scoli pentru copii dumneavostră. Verificati cum stau cu adevărat lucrurile aici.

În fiecare luni:

  • Casa nouă si mediul înconjurător. 10 capcane posibile pe care ar trebui să le evitati
  • "Harta" Bucureştiului: Unde găsim ceva bun si pentru ce
  • Putem considera un teren situat pe un teren agricol drept ''un teren în centrul naturii"?

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

  1. Cristi 05 Jul 2010
    Răspunde

    Daca veti scoate cartea si in limba romana, voi cumpara cu siguranta!

Ce părere aveţi?