(Cateva din) Activitatile mele in piata imobiliara din Cluj

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Saptamana trecuta, unul din cele mai importante ziare din Romania, "Ziua de Cluj", a postat o analiza a pietei imobiliare din Cluj.Kristina Restea, a fost jurnalista care a scris despre aceasta, fiind experta in segmetul imobiliar (si nu numai).
Daca doriti sa cititi interviul meu, urmariti textul de mai jos.

Străinii cumpără terenuri în centrul Clujului Investitorii imobiliari în căutare de proprietăţi încep să facă achiziţii. Puncte de interes: platforma Napolact, proiecte de locuinţe şi spaţii comerciale.

More Real Estate Services (MRES), companie de consultanţă imobiliară, a participat în 2010 la achiziţia pentru investitori străini a trei proprietăţi în Cluj, în valoare de 4,1 milioane de euro. Norvegienii se arată interesaţi de segmentul rezidenţial, iar terenurile din centru ar putea fi tranzacţionate de fonduri de investiţii.

Tranzacţiile pentru care MRES a acordat consultanţă au vizat achiziţia unui teren în interiorul oraşului şi două proprietăţi care generează venituri. "Piaţa imobiliară s-a mişcat cum ne aşteptam, cu multe probleme, şi s-a înscris pe un trend descendent. Cum situaţia va continua cel puţin în următoarele 12 luni, suntem interesaţi de piaţa din Cluj, dar numai pentru oportunităţi: spaţii comerciale, supermarketuri, clădiri de birouri, orice generează venituri stabile, precum şi terenuri localizate strategic în interiorul oraşului", a menţionat Ilias Papageorgiadis, CEO al More.

"Piaţa din Cluj va continua să fie «tăcută» în această perioadă. Este firesc ca majoritatea investitorilor străini să rămână concentraţi în Bucureşti şi ar putea lua în considerare investiţii în alte oraşe importante doar când preţurile vor fi atractive pentru ei. Pe termen lung însă, odată ce România va reîncepe dezvoltarea, din 2012 sau 2013, Clujul va fi printre oraşele care vor conduce dezvoltarea şi va deveni din nou o destinaţie importantă pentru dezvoltatori", consideră Papageorgiadis.

Fondul de investiţii norvegian Romania Invest a anunţat că pregăteşte 40 de milioane de euro pentru locuinţe în cadrul unor ansambluri rezidenţiale în stadiu de proiect sau în construcţie, iar piaţa clujeană este una dintre cele avute în vedere. "Există discuţii pentru mai multe zone din ţară, iar consultanţii noştri au făcut studii de piaţă pentru oraşe cum sunt Cluj-Napoca, Braşov sau Iaşi. Finalizarea negocierilor depinde în primul rând de calitatea construcţiilor şi de preţurile solicitate. Acum e un moment bun de achiziţii, recunoaşte toată lumea, preţurile sunt mult mai jos faţă de anii precedenţi", a explicat Loredana Albu, director de relaţii publice la Four Points, responsabil de comunicare pentru fondul de investiţii Romania Invest.

Un fond străin de investiţii este interesat de terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie pe care fondul de investiţii Morava l-a achiziţionat de la Napolact în 2006, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. Complexul va include 88 de apartamente, 7.350 mp birouri şi 3.500 mp spaţii comerciale şi de servicii, conform proiectului. înspre bulevard se va construi un complex comercial cu demisol, parter şi etaj, iar în spate, un alt volum cu înălţimi variabile, de la 11 etaje până la 1-2 etaje, cu funcţiuni de birouri şi locuinţe.

Reprezentanţii Morava au anunţat că vor demara lucrările cu segmentul de retail, pe care îl vor finalizat în 2010. Perimetrul care va adăposti spaţiile comerciale (3.500 mp) va fi alocat unui magazin de 1.400 mp pe segmentul alimentar (supermarket sau discount), unui magazin de electrocasnice şi va include o farmacie şi o cafenea. Investiţia este de 4 milioane de euro. Morava a achiziţionat spaţiile Napolact cu 4,2 milioane de euro.

Sfat pentru britanici
Cotidianul britanic Daily Mail a făcut o radiografie a Transilvaniei din punctul de vedere al legăturilor sale cu prinţul Charles, care a achiziţionat aici mai multe proprietăţi.

Concluzia este ca britanicii să investească la Cluj-Napoca pentru că oraşul are cea mai mare universitate din ţară, mulţi studenţi străini potenţiali chiriaşi, aeroport nou şi fabrica Nokia. Clujul nu este, însă, un chilipir pentru toţi investitorii, avertizează Daily Mail, ci doar pentru "cumpărătorii aventuroşi".

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?