“Credeţi că este posibil ca preţul unui apartament,să fie mai mic decât preţul unei maşini?”
Interviul meu pe www.hotnews.ro , partea a 5a
Pentru a citi prima parte, va rog sa apasati aici
Pentru a citi partea a2a, va rog apasati aici
Pentru a citi partea a 3a, va rog apasati aici
Pentru a citi partea a 4a, vă rog apăsaţi aici
Marti, 6 Iulie am dat un interviu pentru www.hotnews.ro, site-ul numarul 1 de stiri din Romania. Am raspuns live la intrebarile cititorilor si dupa am inregistrat un scurt interviu video. Puteti sa ascultati interviul aici:
VIDEO Ilias Papageorgiadis, investitor in piata imobiliara: La sfirsitul lui 2010 si pe durata anului 2011 vor incepe executarile silite. Atunci voraparea preturile reale
Astazi, va prezint partea a 5a interviului.
In 2008, Ilias Papageorgiadis – jucator pe piata imobiliara din Romania – avertiza ca preturile proprietatilor din Romania sint umflate. Putini erau cei care se opreau insa din nebunia vinzarii si cumpararii la preturi uriase, de cele mai multe ori pe credit. Acum, piata a ajuns la un blocaj total, multi proprietari si dezvoltatori mentinind preturi ridicate. Ilias Papageorgiadis, fost ziarist in Grecia, a discutat online despre viitorul pietei imobiliare din Romania.
Întrebarea nr 9. Ove
1. Este posibila metinerea unui anumit pret la imobiliare prin anunturi false?
2. Programul "Prima Casa" a stricat piata imobiliara din Romania?
Ilias Papageorgiadis
1. Pentru o perioada scurta, da, este posibil. Dar tatal meu obisnuia sa spuna ca hotul si mincinosul nu sint fericiti mult timp. Criza si noul background economic ii vor pedepsi pe acesti oameni.
2. Nu, nu a stricat piata. De fapt, a ajutat multi investitori straini sa inteleaga ca nu pot face aici proiectele pe care le fac in tarile lor.A fost o lectie buna pentru toata lumea, dar cred ca – mai devreme sau mai tirziu – va trebui sa trecem la urmatoarea faza.
Întrebarea nr 10 BX
Preturile la apartamente si case au fost umflate artificial de multi ani incoace, pana au ajuns la a nu mai lasa nicio posibilitate romanului de rand sa achizitioneze o locuinta. De profitat au profitat cel mai mult camatarii (banicle) care au secat oamenii de bani. Mi se pare normal ca preturile pe piata imobiliara sa inceapa sa scada, poate chiar semnificativ. Intrebarea este: credeti ca se va permite o astfel de scadere sau se va incerca in mod continuu mentinerea unor preturi cat mai mari ?
Ilias Papageorgiadis
Toti vor incerca sa-si apere interesele. Dar ma indoiesc profund ca asta va fi posibil pentru o perioada lunga de timp. Dupa cum v-am spus, ma astept sa inceapa perioada de executari silite. Cit timp nu rezolvam problemele structurale pe care le avem astazi, vom continua sa cadem. De asemenea, nu uitati ca fara incredere nu vor exista investitii. Fara investitii nici un pret nu poate fi sustinut artificial pentru mult timp.
Întrebarea nr 11 Luca
Credeti ca e posibil ca pretul unei case sa fie mai mic decat cel al unui autoturism? credeti ca pretul unui apartament din romania poate sa cada sub pretul unui audi,bmw…etc? Tineti cont ca in romania 90 % dintre romani sunt proprietari si aproape toti si-au cumparat apartamentele pe bani de nimic pe vremea lui ceausescu.asa ca…nu prea vad o cadere a preturilor sub 40000 de euro pentru un apartament de 2 camere.posibil totusi sa apara si cazuri de disperati care sa vanda sub aceasta suma ,insa nu vor reusi sa provoace o scadere dramatica a preturilor.
Ilias Papageorgiadis
Mai intai, siretlicul de a cumpara pretul apartamentelor cu pretul masinilor este foarte dragut pentru un jurnalist pentru a arata cat de mult au scazut preturile. Dar nu este modul corect de a compara lucrurile.Sa presupunem ca un apartament nou este 1200 euro/m2, reprezentand o calitate decent a constructiei. Daca unul nou costa 1200, atunci unul vechi in aceeasi zona ar trebui sa coste mult mai putin, in special daca este mai vechi decat dupa ultimul cutremur din 1977
Din cate sunt informat, apartamentele din Romania au ramas la 10000 de dolari multi ani.Acest lucru s-a schimbat cand strainii au aparut masiv si oamenii au inceput sa aiba mai multi bani.Asa ca abilitatea oamenilor de a cheltui mai mult le-a permis sa liciteze pentru acelasi apartament si sa ofere un pret mai mare.Strainii au accelerat aceasta procedura si in 2007-2008 preturile proprietatilor au devenit de neatins pentru o familie normala de romani = bula. Fara programul Prima Casa, preturile de tranzactionare pentru un apartament vechi de 2 camere scazusera la nivelul de 25000-35000 euro. Aceasta a fost oferta pietei,fie ca ne place sau nu. Cand calculati pretul unui apartament,ati calculat vreodata costurile suplimentare pe care le veti avea pentru a-l renova la standardele din 2010? Nu in ultimul rand, nu uitati ca un apartment este o investitie care poate fi vanduta din nou in viitor. Deci,cumparand ceva vechi,ar trebui sa stiti ca,atunci cand veti incerca sa il revindeti, va fi chiar mai vechi.
Dorin 20 Aug 2010
„preturile de tranzactionare pentru un apartament vechi de 2 camere scazusera la nivelul de 25000-35000 euro”
Cam acestea ar fi preturile normale pentru Bucuresti – „la apartamentele vechi”??