Punem pariu: Cât va fi TVA-ul săptămâna sau luna viitoare?4 întrebări / probleme privind schimbarea impozitelor continuă

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Seara trecută Senatul a decis să reducă TVA-ul din nou la 19%, modificând astfel decizia guvernului emisă in ultimele 2 luni. Aceasta este o propunere care trebuie să fie aprobată de Parlament. În ciuda dorinţei mele de a comenta această stire nu o voi face. Acesta este modul în care politicienii români își înţeleag obligaţia față de societate și față de alegătorii şi îi voi lăsa pe cetăţenii români să comenteze cu privire la acestea (în plus eu am preferat întodeauna să stau departe de disputele politice).

Dar această veste creează noi probleme în piaţa imobiliară și în plus dăunează grav mediului economic. Permiteţi-mi să vă împărtăşesc 4 întrebări – problemele cu care ne vom confrunta în următoarele săptămâni şi luni …

1. Ce ar trebui să le spun clientilor mei? Care sunt taxele în România?
Este simplu şi clar: Orice străin care doreşte să investească într-o ţară nouă întreabă în primul rând despre impozite. Ce ar trebui să le spun clienților mei atunci când mă vor întreba? În fiecare săptămână auzim stiri despre schimbări. „TVA se va majora  impozitul pe profit va scădea” sau invers. TVA-ul a crescut, TVA-ul a scăzut, pensiile au fost tăiate, pensiile nu au fost tăiate. Este oare cineva acolo care îşi dă seama că această incertitudine, pur şi simplu îi face pe oameni să se oprească și să aştepte clarificarea situaţiei finale ? (dacă nu cumva acestia întorc spatele acestei tări )

2. Ce se va întâmpla cu impozitul mai mare pe care oamenii l-au plătit în ultimele 2 luni?
Nu pot să spun că această vară a fost una plină de tranzacţii, dar totuși au fost câteva. O multime dintre acestea făceau parte din categoria proprietăţilor ale căror tranzacţii de plată includeau și TVA  astfel încât câteva sute de oameni a plătit un TVA mai mare 24% în loc de 19%. Deci, în cazul în care TVA-ul ajunge din nou  la 19%, ce se va intampla cu acesti investitori (sau chiriașii clădirilor)? Vor fi informaţi că au fost proşti şi și-au pierdut banii? Sau  că ” într-o zi își vor primi banii înapoi de la stat”?

3. Probleme potenţiale în unele contracte. Există probleme ascunse?
Cunosc personal cazuri în care contractele de închiriere sunt redactate într-un mod care descrie obligaţia chiriaşului de a plăti chiria, plus TVA considerând (în  contract) că TVA-ul va rămâne aceeaşi sau va creşte. Acum, dacă TVA-ul va reveni în cele din urmă la 19%, pot exista probleme de „interpretare” a contractului, în cazul în care avocaţii nu și-au făcut bine treaba. (Da, ştiu … ei își fac de obicei munca perfect, dar uneori se poate întâmpla …)

4. „Ce se va întâmpla mâine?”
Nu ştiu dacă vă dați seama, dar atunci când străinii vorbesc despre România nu vorbesc despre politicienii separat. Ca şi când vorbiți despre Grecia, nu spuneți „cei buni sau cei răi”. Acum România pare să fie o ţară care „încearcă să ia înapoi”, o măsură importantă, pare se că s-a răzgândit în privința acesteia. Această ţară pare să fi pus în aplicare această măsură (creşterea TVA-ului), pentru a primi tranşă de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional şi acum încearcă să retragă măsura,  ca și cum ar „pacăli” FMI. Dar, în următoarele săptămâni şi luni, ţara va avea nevoie de bani mai mulți deaorece veniturile nu sunt asa grozave. Ce se va întâmpla atunci? Se vor lua, de asemenea căteva măsuri şi se vor anula iarăși după 1 – 2 luni?

Din păcate, problemele de aici necesitată măsuri urgente (şi serioase).  Cu toate aceste pasuri ” în fată si în spate” singurul lucru pe care România reuşeşte să-l facă este să dăuneze imaginii per ansamblu a ţării. Şi este singura ţară din lume care îndrăzneşte să ofere această  privire per ansamblu, în timpul celei mai grave crize economice din ultimele decenii.

Foarte curând, în toamnă, ţara va fi obligată să întreprindă măsuri mult mai dureroase. Şi, după decizia de azi-noapte, FMI şi alte organizaţii străine vor pune continuu la îndoială determinarea României să-și rezolve problemele. Sper ca toate acestea nu vor deveni la fel de rele precum par …

Cu doar 2 săptămâni în urmă am scris:

Grecia 2009 – Romania 2010: Aceasta îmi adduce aminte de ceva …….

Grecia 2009 – România 2010: Asta îmi aminteşte de ceva …partea 1

Grecia 2009 – România 2010: Asta îmi aminteşte de ceva …partea a 2 a

Lumea se îndreaptă către o dublă recesiune și Romania este puternic influențată:

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?