Economia romaneasca este in cadere libera, in vreme ce visatorii continua sa astepte milioanele sa le bata la usa

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Acest articol a fost publicat pe data de 21.04.2010

„Alarme false” de la germani si francezi
Prima „alarma falsa” a venit pe parcursul lui 2009. Guvernul german fiind in prag de alegeri (acestea urmand sa aiba loc pe 22 septembrie) motiv pentru care au injectat lichiditai in consum, acordand 2.500 de euro/ masina achizitionata. Datorita acestei politici, Dacia a inregistrat exporturi record si economia germana a reusit sa inregistreze o crestere anemica de + 0,4% pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului. Dupa alegeri (prin… coincidenta) economia a trecut iarasi pe minus, si criza este mult mai adanca decat o considerau oamenii initial. Economia franceza a urmat exact aceeasi cale, avand in vedere ca si acolo s-au luat mai mult sau mai putin aceleasi masuri (pentru aceleasi probleme). La primirea vestii in Romania, unii au inceput sa faca previziuni: „Foarte curand si aici totul va lua sfarsit”…

„Veti vedea dupa alegeri”…
Apoi au urmat alegerile in Romania. Datorita acestora, auzeam pe unii afirmand ca ultimul trimestru al lui 2009 va fi primul in care vom inregistra o crestere pozitiva. Apoi cineva a facut legatura dintre „incheierea crizei” si alegeri. Au spus de atat de multe ori lucrul acesta incat in cele din urma au ajuns ei insisi sa… creada! Lor li s-au alaturat multi posesori de proprietati, care fie au ridicat preturile fie au asteptat alegerile sa treaca, numarand fiecare zi. „Veti vedea dupa alegeri, piata va exploda” spuneau ei celor care ii contactau interesandu-se de proprietatea lor.

„Ron-ul s-a apreciat. Romania a iesit din criza”
La inceputul lui 2010 multi jucatori din piata au inceput sa… aiba viziuni in somn. Au inceput sa afirme ca Romania isi va reveni repede anul acesta, lasand in urma problemele din 2009. In acelasi context, mai multi oameni de afaceri din domeniul imobiliar si-au exprimat certitudinea (=speranta) ca piata va urca anul acesta. Binecunoscutele (si actualele) probleme ale Greciei dauneaza monedei Euro si Ron-ul s-a apreciat neasteptat de mult. De la o rate de 1 Euro = 4,25 Ron acesta a atins chiar si nivelul de 4,06. Prin urmare prea multi au crezut ca daca „Ron-ul s-a apreciat Romania a iesit in cele din urma din criza”.

Dar de ce nu se sfarseste criza?
Saptamana trecuta am fost anuntati ca economia romaneasca a ramas in recesiune pentru cel de-al 6-lea trimestru consecutiv. Astazi, mult prea multi sunt dezamagiti. Li s-a demonstrat inca o data ca si-au facut sperante in zadar si isi dau seama ca viitorul este incert. Acest sentiment provoaca stress prin natura lui. Dar atunci cand oamenii au inceput sa simta ca a luat sfarsit criza si de fapt inca trebuie sa ii faca fata, este o parte din viata lor, temerea lor se amplifica. Si intreaba necontenit: „de ce nu se sfarseste criza asta?”

10 motive simple pentru care criza va continua si in 2010

  • Economia romaneasca nu a inceput inca sa absoarba fonduri europene. Din mai multe motive, gradul de absorbtie este extreme de redus. Fara a beneficia de aceste miliarde care sa fie injectate in piata nu ar trebui sa ne asteptam sa vedem imbunatatiri semnificative.
  • Fondurile Europene nu sunt inca la indemana intreprinderilor mici si mijlocii. Daca intreprinderile de mici dimensiuni nu pot absorbi cu usurinta fonduri, atunci nu vor face angajari sau nu vor mai produce. Intregul sistem va intra in blocaj. Si este necesar ca aceste companii sa fie active pentru a atinge o crestere sustenabila.
  • Inca exista o criza economica la nivel mondial. Da, SUA au inceput sa iasa din ea, dar cu totii trecem prin aceasta situatie foarte delicata. Ultimul scandal legat de Goldman Sachs a demonstrat acest lucru tuturor. China este pe punctul de a intra in mari probleme avand o bula imobiliara pe punctul de a se sparge. Un an dificil la nivel mondial…
  • In acelasi timp, Europa sufera. Romania urmeaza Europa si ciclul ei economic, avand in vedere ca majoritatea expertilor de aici sunt directionati spre tari europene. Prin urmare, Europa inca sufera. Merkel are probleme, Sarkozy de asemenea. Gordon Brown e posibil sa iasa pe locul trei la alegerile din luna mai. Singura tara care a inregistrat o crestere pozitiva in 2009, Polonia inca isi jeleste presedintele decedat. Grecia a intrat in ultima faza a dramei sale, dar alte 3 – 4 tari se pregatesc sa o urmeze. Va suna cumva a recuperare economica?
  • Bancile inca nu acorda imprumuturi. Multe dintre ele sunt precaute, si au motivele lor. Mai ales daca ne referim la imobiliare, usile acestora sunt aproape… ferecate pentru investitorii care cauta finantare. Se prevede ca acestea se vor „relaxa” putin pe parcursul anului, dar nu va avea loc nimic impresionant.
  • Sau acorda imprumuturi foarte scumpe. Mai multe companii de imprumuturi „ofera finantare”, dar cand vine vorba de imobiliare, ratele dobanzilor practicate sunt enorm de mari: 8% – 14%. Doar cineva disperat ar imprumuta la un asemenea pret. Astfel ca si acest domeniu ramane inghetat.
  • Inca nu ne-a fost dat sa vedem vreo reforma economica majora. Birocratia ramane foarte mare, blocand mai multe investitii. Ne luptam sa rezolvam problemele cu Registrul comertului si altele de baza. Sunt convins ca toata lumea este de acord ca mai sunt multe de facut.
  • Rata somajului continua sa creasca. Mai putin decat in trecut, dar exista totusi mai multe companii care isi dau oamenii afara decat cele care fac angajari. Si se prevede ca Statul va concedia de asemenea zeci de mii de asemenea.
  • Preturile imobiliarelor au crescut fara ca vreun client sa manifeste interes! Acest fapt poate genera intre-adevar o aterizare si mai brusca a economiei. Fara ca piata imobiliara sa se puna in miscare Statul va pierde milioane din taxe si mai multi isi vor pierde locul de munca si situatia se va inrautati si mai mult. In vreme ce unii proprietari vor sta lipiti de telefon asteptand ca acesta sa sune…
  • Comportamentul oamenilor ramane neschimbat. Haideti sa uitam ca eu sunt strain. Prietenii mei romani se plang de aceleasi problema, de acelasi comportament neadecvat, aceleasi probleme despre care obisnuiau sa se planga si inainte. Mult prea multi, un procent important al societatii continua sa traiasca pentru „acum” (nici macar pentru „astazi”). Aceasta problema era acoperita de bunastarea care era la dispozitia tuturor. Acum a devenit o problema extreme de dureroasa. In primul rand pentru cei care se comporta astfel, chiar daca nu intelelg acest lucru.

(* Situatia din sectorul bancar se aplica in 95% dintre cazurile investitorilor. Daca cineva are niste relatii speciale sau un profil ridicat, din punct de vedere economic vorbind, lucrurile stau altfel).

Cand va lua sfarsit?
Nu curand, asta cu siguranta. Se va prelungi si pe parcursul anului 2010. Si cum romania nu actioneaza rapid in rezolvarea problemelor, in deschiderea de oportunitati etc., din pacate nu vad ca lucrurile sa se imbunatateasca pe parcursul anului. Cel mai probabil, situatia se va mai agrava putin inainte ca lucrurile sa devina stabile.

Cum ramane cu cei care continua sa vorbeasca despre „zilele minunate ce ne asteapta pe parcursul lunilor ce vor urma”, mai ales in domeniul imobiliar?
Discutam pe aceasta tema cu un bancher de top chiar ieri iar raspunsul lui a fost cam asa: „Unii au prea multe vise erotice si le confunda cu realitatea”.

 

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?