O nouă lege, noi prețuri, noi provocări. 5 probleme pe care investitorii în energie „verde” trebuie să le rezolve

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Acum 2 zile am scris despre noile prețuri pentru producția de energie „verde” și am explicat cele 5 avantaje pe care investitorii și țara le vor obține din această nouă situație. Dacă vreți să recitiți articolul, da-ți click aici.

 

Astăzi aș vrea să discutăm despre provocările cu care ne vom confrunta noi, pentru că situația nu este chiar „roz”. Nu sunt probleme ce nu pot fi rezolvate însă sunt foarte serioase și trebuie luate în considerare, dacă vrem ca sectorul de energie „verde” în România să progreseze într-un mod sănătos.

 

Am întalnit zeci de oameni, am discutat sute de ore și cele 5 provocări pe care le consider cele mai importante ar fi:

 

1. Mulți oameni în România încearcă să transforme energia „verde” în noua bulă după imobiliare.

Nu sunt un expert în energia „verde”. Sincer, foarte puțini oameni sunt. Însă am încercat/încerc/voi încerca să mă educ pentru a putea înțelege acest segment și să îmi servesc clienții în cel mai eficient mod. Sunt „nou” în acest domeniu, ca multe alte persoane. Însă fac parte, de destul de mult timp, din segmentul imobiliar românesc și este ușor de facut o comparație. Ce văd? Foarte puțini oameni serioși și mulți neserioși, cu cea de-a doua parte încercând să manipuleze/pacălească investitorii prin orice modalitate. Nu sunt interesați de datele proiectului sau de situația reală/actuală a acestuia și nici de alți parametrii importanți, vor pur și simplu să facă bani. De aceea încearcă să ridice prețul, fie că proiectul este slab sau bun.

 

2. Prea multe proiecte pe piață însă puține sunt dezvoltate conform nevoilor investitorilor (și băncilor)

Piața este plină de proiecte. Personal, cred că am mai mult de 60 în baza de date a companiei (din toate categoriile: fotovoltaice, eoliene, hidro, biomasă). În același timp, însă, cele bune sunt sub 20. Asta nu este o coincidență ci o dovadă a faptului că mulți oameni „s-au gândit să dezvolte un proiect” ignorând ce caută un investitor sau ce are acesta nevoie. Mulți încercă să treacă de procesul de due diligence, sau când ne oferă informațiile de care avem nevoie, proiectul devine „diferit” de ce a fost prezentat inițial.

 

3. Prea multe autorizații pentru o rețea care nu poate susține toate proiectele aprobate. Probabil doar cele mai rapide se vor conecta.

Unele părți din România sunt mult prea aglomerate. Zeci de proiecte pentru mii de MW sunt aprobate, pentru a fi transferate spre consumatori printr-o rețea care nu a mai fost actualizată (în mod obișnuit) din anii 80 sau 70. Știu unele cazuri în care „bottle neck-ul” este incredibil. Mii de MW conectați la o rețea ce nu poate susține mai mult decât sute. Ce înseamnă asta? Că dacă nu ești destul de rapid, s-ar putea să nu te conectezi. (Care este soluția? Să te asiguri că totul este în ordine înainte să începi). Aceasta este o problemă ce trebuie rezolvată, chiar dacă pare „imposibil de soluționat”.  

 

4. Inflația de proiecte înseamnă că multe dintre ele nu vor fi dezvoltate

Ok, deci avem autorizații pentru mai mult de 10.000 de MW de energie „verde”. Asta înseamnă că avem nevoie de mai mult de 5 miliarde de euro/an în următorii 2 ani (în stadiul în care se află situația economică acum), este clar că multe proiecte nu vor fi dezvoltate în următorii 2 ani și că autorizațiile lor vor expira. S-ar putea să fie reînoite, dacă proprietarul are bani pentru a suporta noile costuri.

 

În plus, în aceste 10.000+ MW poți găsi proiecte cu 7+ sau 8+ metrii pe secundă, însă și proiecte (mari) cu 4,5 – 5,5 metrii/pe secundă. Am auzit de proiecte fotovoltaice mari în zone în care radiația solară este foarte scăzută sau despre proiecte hidro care produc mai puțin de 2.800 de ore pe an (la un preț dublu față de cele care produc peste 3.500). Este clar că investitorii în energie „verde” sunt experți în domeniu și nu se for lăsa păcăliți. Așa că această inflație de proiecte nu înseamnă și „nenumărate investiții în orice de pe piață.”

 

5. Proiect fără finanțare: Un proiect ce va fi greu de vândut/dezvoltat

Cu toții am auzit de problemele economice din jurul nostru. De aceea foarte puține bănci în România oferă credite pentru energia „verde” (le-aș putea numi dar nu vreau să fac reclamă). Sumele disponibile nu sunt suficiente nici pentru 20% din proiectele disponibile, în plus băncile preferă riscuri mai mici. De aceea mulți proprietari de proiecte se așteaptă ca investitorul să aibă propria finanțare aranjată în altă țară (ceea ce este foarte dificil). Băncile nu vor să își asume riscuri mari, de aceea multe proiecte vor fi greu de vândut sau dezvoltat.

 

Situația actuală: Pozitivă, dar doar pentru cei atenți

Dacă vreți să investiți în energie „verde” în România, aveți grijă, studiați piața cu grijă și alegeți doar proiectele care vă oferă siguranța investiției. Noile prețuri vor ajuta piața să crească dar nu pentru toate proiectele și nu în același timp. Potențial există și este impresionant, însă aceste 5 provocări au nevoie de atenția voastră pentru ca să evitați surprize neplăcute.

 

Care este abordarea voastră pe această temă importantă? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?