Comentariul zilei: Modificări importante în codul fiscal și codului de procedură fiscală

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

 

Am primit un mail foarte interesant de la VTM, Vulpoi & Toader Management, una dintre cele mai importante firme de contabiliatate din România (www.vtm.ro). Ne oferă informații cu privire la modificările importante din codul fisdal și codul de procedură fiscală. Vă sugerez să-l citiți cu atenție, nu este o perioadă bună pentru surprize … 

„Miercuri, 31 august 2011, Executivul a aprobat modificările Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Menționam mai jos cate modificări importante:

Guvernul a aprobat două ordonanţe care modifică şi completează Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală şi a reglementat unele măsuri financiar-fiscale. Primul-ministru a prezentat unele modificări care vin în sprijinul mediului de afaceri, al agenţilor economici aflaţi în dificultate din cauza crizei economice:

1. Acordarea dreptului de depunere trimestrială a Declaraţiei 112 (Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) pentru micii contribuabili, faţă de actuala reglementare care prevede obligaţia depunerii lunare a acestei declaraţii. Condiţiile care trebuie îndeplinite de contribuabili pentru a beneficia de această facilitate sunt:

– asociaţiile, fundaţiile şi microîntreprinderile trebuie să fi avut în anul anterior un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;

– societăţile comerciale trebuie să fi avut în anul anterior un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv şi venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro;

– de această prevedere urmează să beneficieze cca. 237.000 angajatori, persoane fizice şi juridice, reprezentând 54,7% din totalul celor care depun Declaraţia 112.

2. Vor fi scutite de la plata penalităților de întârziere firmele care își achita pana in 31 decembrie 2011 datoria principala si dobânda aferenta acesteia. Se urmărește încurajarea plăţii voluntare a obligaţiilor fiscale restante prin:

– anularea penalităţilor de întârziere aferente acestora cu condiţia plăţii voluntare a principalului şi dobânzilor până la 31.12.2011;

– reducerea cu 50% a penalităţilor în cazul plăţii principalului şi dobânzii aferente până la 30.06.2012.

Primul-ministru Emil Boc a dat următorul exemplu: „dacă o firmă astăzi are o datorie de 100 de lei şi este compusă din 70 de lei principalul plus dobânda şi 30 de lei penalităţi, iar această firmă până în 31 decembrie îşi plăteşte principalul plus dobânda, adică 70 de lei, este scutită de plata penalităţii de 30 de lei. Dacă aceeaşi firmă plăteşte principalul şi dobânda 70 de lei până în 30 iunie 2012, va fi scutită de jumătate din cât trebuie să plătească ca şi penalizare, adică în exemplul nostru 30/2 va însemna 15 lei”.

3. Guvernul a mai modificat si ordinea de stingere a obligațiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligațiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora pentru a se evita acumularea de noi datorii in sarcina contribuabilului.

4. O alta noutate este posibilitatea firmelor care au datorii la stat, dar fata de care si statul are datorii de același nivel, sa participe la licitații. In acest sens a fost reglementata posibilitatea ca fiscul sa înscrie in certificatul de atestare fiscala si sumele certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la entitățile care realizează achizițiile publice.

5. Guvernul a mai decis sa mențină impozitele suplimentare pentru persoanele care dețin mai multe locuințe si autoturisme si in anul 2012. Guvernul introdusese inițial si pentru 2012 impozitarea suplimentara a persoanelor cu mai multe proprietăți, Parlamentul a modificat prevederea, măsura fiind limitata pentru anul 2011.

6. Guvernul a mai hotărât stabilirea datei de 25 a fiecărei luni ca data unica de depunere a tuturor declarațiilor fiscale si achitarea obligațiilor fiscale de către contribuabili, persoane fizice si juridice, către bugetul de stat si bugetul de asigurări sociale.

7. O alta decizie este majorarea cu 5% a impozitului pentru clădirile destinate activităților turistice, dar care sunt menținute închise. De asemenea, a fost luata măsura reducerii impozitului la jumătate pentru hotelierii care țin deschise hotelurile minim șase luni pe an, scopul modificării fiind acela de a mari perioada sezonului estival.”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?