Alte 5 povestiri din timpul unei plimbări într-un oraș din Grecia plus concluzia.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

A 2-a parte a articolului: Mergând prin centrul unui oraș din Grecia. 10 mici povești care descriu „psihologia” actuală a societății elene.

Pentru a citi prima parte, click aici:
 

A 2-a parte

 

După ce am terminat cu administrația fiscală, m-am întors la bancă și am dus hârtia. Apoi m-am îndreptat spre piața centrală din Katerini. Am facut stânga și am intrat pe strada plină de cafenele …

6. La cafenea
Un cuplu prietenos m-a invitat să fac o pauză și să beau o cafea cu ei. Am fost de acord să vorbim, dar nu m-am așezat. M-am apropiat doar de masă.
– „Ilia, vino aici. Bine ai venit!”
– „Trebuie să plec. Am de plătit niște facturi.”
– „Ești unul dintre singurii care mai plătește. Noi am renunțat acum mult timp.”
– „De ce? Nu aveți bani?”
– „Avem dar nu vrem sa mai plătim bani acestui guvern. Au trădat poporul grec și ne-au umilit acceptând o datorie ilegală.”
– „Ce înseamnă o datorie ilegală? Ce vreți să spuneți?”
– „O mare parte a datoriei nu este legală, a fost creată prin mijloace ilegale, fără ca oamenii să știe despre ea.”
– „Urmăresc știrile economice de când aveam 12 ani și vă pot garanta că am știut ce datorie avem și evoluția acesteia în fiecare lună și an.”
– „Nu. Poporul grec nu a știut.”
– „Vreți să spuneți că nu au ascultat știrile, nu au cumpărat ziare?”
– „Oricum, este ilegală. Politicienii au furat banii …”
– „Plătim 80% din veniturile noastre pentru salarii și pensii. Sunt sigur că politicienii au furat foarte mult, însă se vede că și noi am beneficiat din cea mai mare parte a datoriei.”
– „Ești nebun, nu ești serios, ești împotriva drepturilor poporului grec.” (soția a început să țipe).
– „Deci cei care au beneficiat de fostul sistem, primind bani fără să muncească, sunt nevionovați?”
– „Nu este vina lor. Politicienii le-au permis să ajungă așa. Toți politicienii ar trebui să plece și să vină o nouă generație de oameni onești la putere și să-i trimită pe oamenii ca tine departe. Tu nu ești grec.”
– „Sunt la fel de grec ca și tine, poate chiar mai mult. Pur și simplu nu-mi mai pot ascunde capul în pământ ca struțul.”

7. La farmacie
Până la urmă discuția „tensionată” a luat sfârșit și ne-am despărțit în termeni amiabili, căzând de acord că avem nevoie de soluții drastice pentru problemele țării noastre. M-am mai plimbat un pic și am intrat la farmacie. O doamnă mai în vârstă și foarte respectabilă, prietenă cu mama mea, a venit la mine:
– „Ce mai faci, băiete?”
– „Mulțumesc, bine. Dumneavoastră?”
– „Nu prea bine. Am muncit toată viața, și eu și soțul meu. Acum ni se taie din pensii, în timp ce costul vieții este din ce în ce mai scump. Suntem disperați.”
– „Aveți venituri și din alte părți sau alte soluții?”
– „Poate nu-ți vine să crezi dar, la vârsta mea, ca mulți alții, am început să lucrez din nou, pe unde găsesc. Soțul meu este foarte blonav, altfel și-ar cauta și el ceva de facut.”

8. La fast-food
Majoritatea cafenelelor erau pline, de aceea unele fast-food-uri erau și ele destul de ocupate. Când treceam prin fața unui fast-food, câteva cunoștințe m-au invitat „să mâncăm și să bem ceva light împreună” …

– „O bere pentru Ilias …”
– „Mulțumesc dar nu beau alcool”
– „A! Am uitat. De ce ești mereu așa … așa posomorât? Distrează-te și tu un pic, viața este frumoasă.”
– „Știu. Doar că nu îmi place. Voi cum sunteți? Afectați de ciză și măsurile de austeriate?”
Au început să râdă și unul dintre ei a răspuns …
– „De ce să fim afectați? Noi nu ne dăm banii statului acesta nenorocit. Știi și tu că fiecare dintre noi am găsit o modalitate „proprie” de a supraviețui liniștiți …”
– „Da, ai dreptate. Știu. Dar, totuși, aud de controale fiscale, probleme etc…”
– „Asta e pentru naivi. Noi suntem bine, nu se pot atinge de noi.”
Într-adevăr, fiecare dintre ei au un venit annual de +100.000 euro în timp ce declară în jurul la 5.000 – 10.000 euro la administrația fiscală …

9. La magazinul de haine
Am continuat să mă plimb, numărând magazinele goale de pe stradă. Niciodată numărul n-a fost mai mare, în plus erau multe alte magazine pe cale de a fi închise. Așa am ajuns la magazinul unui vechi prieten de-al meu …

– „Ilia, intră.”
– „Muncești. Nu vreau să te deranjez. Ești cu clienții …”
– „Ce tot zici acolo? Clienții se uită dar nu intră …”
– „E chiar așa de grav? De când mă știu, toți proprietarii de magazine se plâng că au mai puțini clienți ca în anul anterior.”
– „Vezi tu, lucrurile sunt simple în orașul nostru. Lucrez cu doamne din sate, membrii familiei acestora fiind fermieri. Precum știi, fermierii au fost întotdeauna oameni cu bani și au susținut toată economia locală. Acum nu mai au bani, nici măcar cei din satele considerate „bogate”. Totodată oamenii implicați în turism au avut un an mediocru, în timp ce lucrătorii publici au un salariu scăzut cu 20%-30%. Fără venituri disponibile= lipsă de vânzări”.
10. La doctor
Ultima oprire înainte să mă întorc acasă: cabinetul doctorului meu. Am intrat în cabinet și m-am așezat în camera de așteptare. Era plin și discuția principală era legată de „lista de companii care nu și-au plătit taxele” care fusese anunțată cu o seară în urmă.
– „30 de miliarde de euro sunt în lista asta. Trebuie să-i prindă pe nenorociți și să primească înapoi cel puțin jumătate” a comentat cineva și ceilalți au fost de acord, așa că am simțit că … trebuie să intervin …
– „Despre ce vorbiți? Ați citit lista cu atenție?”
– „Ce vrei să spui, Ilia?”
– „Sunt zeci de companii de stat pe lista aceea, eu am numărat doar vreo 5- 6 miliarde într-un minut. 1 miliard de euro pentru compania feroviară de stat, 350 de milioane pentru compania de construcții care aparține unei municipalități!”
– „Da, n-am observat …”
– „După aceea avem echipe de fotbal și alte companii „moarte” cu datorii de zeci de milioane, dar ce e mai important este altceva. N-ați observat companiile din orașul nostru și din regiune? Toate au fost închise acum mulți ani. Jumătate din proprietari au dispăut, cealaltă jumătate pur și simplu au schimbat compania și și-au continuat activitatea în pace”.
– „Pai și atunci ce o să scoatem noi din această listă?”
– „Dacă vreți părearea mea, tot ce putem scoate sunt … nervi, și cam atât.”

Doctorul mi-a dat factură pentru serviciile sale, o excepție rară la regulă …

Concluzie
Am ajuns acasă și m-am uitat la televizor la o doamnă, reprezentând sindicatul colectorilor de taxe, explicând că nu sunt dispuși să accepte mai multe sacrificii. Același lucru și pentru alți reprezentanți ai grupărilor de interese sociale.

• Grecia nu are probleme pentru că toți oamenii sunt hoți. Însă o parte considerabilă din populația țării au câștigat bani, cu siguranță, prin metode ilegale.
• Prea mulți greci au probleme astăzi, probabil mai mulți decât cei care o duc bine.
• Grecia nu este singura țară unde se întâmplă situații asemănătoare cu cele de mai sus. Este, pur și simplu, țara unde bula s-a spart prima dată, transformând-o într-un exemplu negativ.
• Nu există soluții simple pentru țară și rezidenții săi.
• Ca grec, nu îmi place situația actuală însă prefer soluții dureroase astăzi decât o tragedie mâine.
• România are toate simptomele Greciei, excepție făcând Guvernatorul BNR, (poate) unii politicieni și străini (E.U., IMF etc.) care nu au lăsat țara să ajungă la o datorie uriasă, așa cum s-a întâmplat cu Grecia.

PS: Duminică guvernul elen a decis încă o dată să pună noi taxe pentru toată lumea (cu o nouă taxă specială pe toate proprietățile construite) decât să concedieze unii dintre lucrătorii publici care nu sunt necesari. Ină o decizie greșită, un pas mai aproape de …

Care este opinia voastră?
 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

3 Comentarii

 1. Barbu 13 Sep 2011
  Răspunde

  …. datoria noastră creşte cu paşi mari (cu 60% din decembrie 2008, conform BNR). Iar Grecia are înaintea noastră 45 de ani în care a fost de partea "corectă" a Cortinii de Fier. Pe de altă parte, mulţi români – bugetari şi nu numai – încă se mulţumesc cu puţin. Încă 10 ani de cvasi-creştere cvasi-economică şi poate că asemănările ar fi fost şi mai evidente.
  Revin la ce mă pricep. Ce descrii este un tip de anomie acoperit rar în sociologie. În genere prin "anomie" se înţelege exclusiv violenţă, haos şi distrugerea comunităţii. Din ce ai scris azi şi data trecută, aici e vorba de o "anomie legală" sau "fiscală": un cocteil toxic de dispreţ faţă de impozite şi faţă de responsabilităţile politicienilor.  Încă încerc să înţeleg toate implicaţiile.
  Mulţumesc pentru "povestiri", provin dintr-o lume la care nu avem acces direct. Dorinţa de a percepe este atât de puternică, că mă feresc de judecăţi de valoare şi nici nu ştiu dacă sunt capabil să le formulez.
   

 2. MunteanUK 13 Sep 2011
  Răspunde

  Foarte interesante toate aceste mărturii, care înclină balanţa mai mult inspre a crede ca "grecii şi-o merită cu vârf şi indesat", dupa cum sintetizam opinia multora aici:
  http://munteanuk.blogspot.com/2011/07/lenesii-greci-hotii-romani-si-restul-de.html
  Dacă situatia chiar este atât de gravă (şi nu ma indoiesc – povestioarele de mai sus arata din plin aceasta), intrebarea mea este: CE SE MAI POATE FACE?
  Care ar fi "soluţiile dureroase de astăzi", menite să evite "o tragedie mâine"?
  Cu tristeţe o spun, dar mi se pare că societatea grecească şi lumea întreagă numai în caz de "tragedie" s-ar mai putea dezmetici… Sau, poate, nici măcar atunci 🙁
   
   
   

 3. El Greco 14 Sep 2011
  Răspunde

  Toata lumea se plange cat de greu este acum in Gr, dar ar fi relevant sa stim ce bani au in mana lunar acesti greci, si ma refer chiar si la salariul mediu pe economie, care oricum nu reflecta fidel realitatile dar totusi este ceva. Vis a vis de RO situatia pare ca este macar stabila, dar futaciunea privatilor nu mai are limite, iar statul chiar ar trebui sa se concentreze pe "facut politie", pt a nu ajunge tara in prapastie. Spre ex. o lege rapid pusa in practica ar fi ABSOLUT NECESARA pentru a da "putere fiscului sa colecteze taxele. Ceva de genul, te-a turnat vecinu/partenerul de afaceri/mamaia/tataia/ sau te-am vazut pe strada, in Baboo sau pe la nustiu ce restaurant de fitze, maine fiscu e la usa ta si-ti cere sa prezinti chitanta de plata a taxelor catre buget daca casoaia ta se invarte dupa soare sau masina ta suceste gaturile pe strada, sau tocmai ti-ai luat costum/geanta/pantofi de 10 milioane.  Orice cumparatura cu o valoare mai mare decat media (clasa de mijloc) sa nu se poata face decat cu copie de pe buletin si nr de tel- pt a putea fi contactat a doua zi de fisc sa le arati ca ai facut banii legal si ti-ai platit taxele cuvenite. O STARE DE NORMALITATE. – si cel mai mult si mai mult ar trebui sa se sesizeze chiar functionarii statului care maine ar putea fi dati afara pt ca statul nu mai are bani. SI DACA INCEPE ACEASTA ROTITZA SA SE INVARTA (statul nu are bani pt ca nu-si aduna bbanii asa cum trebuie) atunci TOATA TARA (mai putin maharii grei cu milioane de euro) o va BELI mai rau decat grecia. Se dau oameni afara, privatii reduc la randul lor salariile, scade consumul, scad veniturile, si uite asa se duce naibii toata treaba.

Ce părere aveţi?