Aur sau proprietăți? Care este cea mai buna modalitate de stocare a averii? – A 2-a parte

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

(Pentru a citi prima parte, cu avantajele aurului și dezavantajele proprietăților, click aici )

 

După ce amicul meu a terminat cu analiza sa privind avantajele investițiilor în aur și dezavantajele proprietăților, a venit rândul meu să-mi prezint punctul de vedere:

 

Proprietăți: „O investiție sigură pe timp de criză, cu o creștere reală în timp”

Unele dintre argumentele amicului meu sunt corecte, dar din punctul meu de vedere multe sunt greșite. Mai jos veți găsi abordarea mea:

1.      „Proprietățile au fost folosite ca investiție a venitului mai mult decât orice altceva de-a lungul istoriei. Pentru fiecare euro investit în aur, există câte o investiție de 1.000 de euro în proprietăți (1/1.000). Asta înseamnă ca sunt și cel mai ușor de vândut, atunci când ai nevoie de bani urgent.”

2.      „Proprietățile servesc nevoi reale. Cu toții avem nevoie de o locuință, de un birou și de un mediu civilizat în care să ne facem cumpărăturile. Evaluarea lor folosește, în principiu, date realistice și obiective (nu 100%, recunosc).”

3.      „Proprietățile nu au relevanță când vorbim despre bula recentă. Au fost, pur și simplu, folosite de speculanți pentru a câștiga comisioane și pentru a crea obligațiuni toxice. Această apreciere rapidă a dăunat de fapt esenței proprietăților, ce constă în creșterea lentă dar constantă de-a lungul timpului. Implicit, aurul este o investiție potrivită pentru instituții și proprietățile pentru populație.”

4.      „Proprietățile pot produce un venit lunar sau anual. Valoarea lor poate crește din motive solide și (pentru investitorii înțelepți) într-un ciclu de investiție de 10 ani fac mai mulți bani decât depozitele, obligațiunile sau orice altă valută sau alte active, inclusiv aur.”

5.      „Exceptând perioada 2005-2008, orice investitor serios care a verificat piața cu atenție și a ales o proprietate bazându-se pe criteriile cunoscute de toți (locație, calitate, etc.) a înregistrat o creștere a prețului proprietății, lentă dar constantă. O proprietate are un număr minim de riscuri comparativ cu orice altă investiție.”

 

Aurul: „Util doar pentru indieni, pentru a-l purta la gât”

Pe de altă parte, am observant mai multe dezavantaje ale aurului. Am facut, întotdeauna, referire la cantități echivalente cu prețul unei proprietăți, nu doar la câteva monezi de aur:

1.      „Care este utilitatea aurului? Cantitatea totală de aur la nivel mondial poate fi depozitată în câteva bazine olimpice. Să presupunem că cineva adună toată cantitatea, ce face cu ea? Este folositoare doar pentru indieni, ca să aibă ce purta la gât. De aceea sunt cei mai mari consumatori din lume. Altfel, este doar unul dintre metalele pe care le folosim pentru bijuterii.” (Am exagerat aici însă acesta este argumentul folosit de analiștii unui fond foarte cunoscut din România, când descriu valoare aurului.)

2.      „Aurul este legat de psihologie, o decizie luată cu inima și nu cu mintea. De ce ai investi tot venitul tău în ceva al cărui preț variază în funcție de psihologia și starea de spirit a oamenilor?

3.      Aurul poate fi o soluție pentru perioadele dificile, însă este și cea mai volatilă investiție. Astăzi prețul crește cu 5%, mâine scade cu 3%. Până acum a tot crescut dar cine știe care va fi prețul maxim și când va începe să scadă? S-a întâmplat o dată, se mai poate întâmpla. Nu ar trebui să te surprindă să vezi prețul scăzând de la 2.000 la … 200 $/dram. Investiția venitului nu ar trebui să semene cu un joc de noroc.”

4.      „Să presupunem că nu mai există bani și tu ai un kilogram de aur. Cum beneficiezi de el? O să rupi o parte pentru a o da în schimbul unei pâini? Cum devine util pentru tine?”

5.      „O proprietate nu trebuie depozitată, aurul da. Unde îl vei depozita? Care este costul acestei proceduri? Îl ții acasă? Ai calculat costul investițiilor necesare pentru a-l proteja? Sau vei plăti taxe anuale unor profesioniști care ți-l vor ține în siguranță? Aurul are multe costuri ascunse.”

Eu și amicul meu nu am reușit să cădem de acord. Ne-am acceptat punctele de vedere diferite și am mers mai departe. Dar care este opinia voastră în legătură cu acest subiect? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

6 Comentarii

 1. rezidentiAlex 23 Sep 2011
  Răspunde

  Am vazut intr-un aeroport un "bancomat" care iti permitea sa cumperi lingouri de aur. Crazy!

 2. gelu 23 Sep 2011
  Răspunde

  Am citit un studiu statistic facut la universitate din Franta. Timp de 40 de ani s-au urmarit preturile locuintelor in toata tara, raportat la salarii. Comparativ cu cresterile salariale relativ constante (pe grafic, liniar), preturile locuintelor descriau o sinusoida, deasupra si dedesubtul respectivei linii.
  Ca sa n-o mai lungesc: conform graficului, pe termen lung (10 ani si peste), petul unui apartament de 50mp, confort 1 (echivalent romanesc), intr-un cartier periferic marginas, dar decent, al Parisului (echivalent romanesc, Titan, Drumul Taberei), era egal salariul mediu net castigat in 4 ani de un francez (parizian).
  Faceti singuri calculele, raportat la salariile din Romania.

 3. dd 23 Sep 2011
  Răspunde

  aurul este folosit ff mult in electronica. o simpla cautare cu google – 
  http://www.monitorulcj.ro/economie/2991-aurul-esential-pentru-tehnologie
  poate folosesti zilnic vreun conector aurit si nu stii.
   

   

 4. dracu 23 Sep 2011
  Răspunde

  1.      „Proprietățile au fost folosite ca investiție a venitului mai mult decât orice altceva de-a lungul istoriei.
  Asta înseamnă ca sunt și cel mai ușor de vândut, atunci când ai nevoie de bani urgent.
  fals. e mult mai simplu si rapid sa vinzi o bijuterie, decat o casa.
  2. „Proprietățile servesc nevoi reale. Cu toții avem nevoie de o locuință, de un birou și de un mediu civilizat în care să ne facem cumpărăturile. Evaluarea lor folosește, în principiu, date realistice și obiective (nu 100%, recunosc).”
  aurul serveste o nevoie de baza: cea a comertului, ca moneda forte. cat despre evaluarea "realistica si obiectiva", aveti un simt al umorului deosebit.
   3. „Proprietățile nu au relevanță când vorbim despre bula recentă. Au fost, pur și simplu, folosite de speculanți pentru a câștiga comisioane și pentru a crea obligațiuni toxice. Această apreciere rapidă a dăunat de fapt esenței proprietăților, ce constă în creșterea lentă dar constantă de-a lungul timpului. Implicit, aurul este o investiție potrivită pentru instituții și proprietățile pentru populație.”
  au, ca bula inca n-a trecut. speculanti au fost, sunt si vor fi. comercianti. cumpara mai ieftin si vand mai scump.
  cresterea lenta si constanta de-a lungul timpului e un mit. nimic mai mult.
  sunt convins ca in Cartagina proprietatile erau exorbitant de scumpe. la fel si in Babylon. Detroit era un oras infloritor acum 20 de ani. banui ca si proprietatile din Cernobil sau din zona erau suficient de scumpe, la un moment dat.
  4. „Proprietățile pot produce un venit lunar sau anual.
  sau, precum in cazul meu, pot genera cheltuieli, fara a aduce nici un venit.
  5. „Exceptând perioada 2005-2008,"
  din pacate, nu o putem excepta. chiar si inainte de 2005 preturile erau exagerate, si sunt si in ziua de azi.
  in momentul in care munca de o viata a unei familii e insuficienta pentru a acoperi o nevoie de baza, societatea (si economia) respectiva are o problema fundamentale.
   
   
  1. „Care este utilitatea aurului?
  doar moneda forte, la nivel aproape mondial, de vreo 2-3.000 de ani.
  2. „Aurul este legat de psihologie, o decizie luată cu inima și nu cu mintea. De ce ai investi tot venitul tău în ceva al cărui preț variază în funcție de psihologia și starea de spirit a oamenilor?
  si valoarea proprietatilor valoreaza de pshihologie si stare de spirit. vezi Detroit. in afara de asta, spre deosebire de proprietati, mai variaza si in functie de cataclisme economice sau / si naturale. in jos. cea a aurului variaza in sus in aceste imprejurari.
  3. „Aurul poate fi o soluție pentru perioadele dificile, însă este și cea mai volatilă investiție.
  in 1998, un apartament in orasul meu costa fix 3.000$. exact acelasi apartament, acum 3 ani, se vindea cu 35-40.000E. azi se vinde cu 25.000E. cred ca bate lejer cei 3-5% ai aurului.
  4. „Să presupunem că nu mai există bani și tu ai un kilogram de aur. Cum beneficiezi de el? O să rupi o parte pentru a o da în schimbul unei pâini?
  un exemplu … simplut, ca sa zic asa.
  imensa majoritate a celor care detin aur in casa nu il tin sub forma de lingouri de 1 kg bucata. ci bijuterii, sau lingouri mult mai mici. deci daca nu mai ai bani, vinzi o bijuterie sau o bucata de aur. in cel mai rau caz, aca esti asa de tamp sa-l tii in lingouri de 1 kg, tai o bucatica cu fierastraul.
  contraexemplu: daca ti-e foame si ai proprietati, ce faci? iei 2 caramizi din perete si le duci la piata sa le vinzi???
  5. „O proprietate nu trebuie depozitată, aurul da. Unde îl vei depozita?
  la banca. in beci. ingropat sub nucul din curte.
  o proprietate nu trebuie depozitata, in schimb trebuie intretinuta. si pazita. deci daca nu genereaza castig, genereaza cu siguranta cheltuieli. spre deosebire de aur, pe care poti sa-l tii fara costuri (dar asumandu-ti niste riscuri).

 5. Marcel Popa 23 Sep 2011
  Răspunde

  puncte de vedere interesante dar:
  aurul este o resursa limitata si rara relativ uniform ca valoare in lume si prezinta un interes general. terenurile sunt si ele o resursa limitata insa au valori extreme iar interesul de al detine depinde de cultura, educatie si sitemele de valori.
   
  si aurul si proprietatile sint investitii stabile cu exceptia situatiilor exceptionale: razboi, calamitati, criza cand aurul este o investitie strategica mai eficienta. Aurul este relocabil este o moneda de schimb mai veche de 5000 de ani general acceptata, nu aduce costuri suplimentare  si deprecieri fizice sau costuri de intretinere, mai putin perisabil ca si proprietate imobiliara care poate fi contaminata economic, politic, fizic.
  Pe timp de pace, in conditii de stabilitate economica aurul nu fructifica atat de bine precum proprietatile imobiliare insa in conditiile actuale in care instabilitatea resurselor datorata "calamitatilor" politice, economice si cele naturale au creat o incredere mai mare in aur trend care va ramane pana la o macrostabilizare. Lichiditatile sunt acoperite fie de ipoteci (imobiliare, concesiuni resurse) fie in aur insa de departe doar cele de aur sunt transferabile celelalte fiind cesionabile ceea ce inseamna mai putin decat valoarea existenta.
  Daca ati fi pus sa alegeti intre o proprietate in Gana si echivalentul acesteia in aur ce ati face ati opta pentru proprietate sau aur. Daca ati fi detinut un teren langa centrala de la Fukushima si acesta ar fi valorat 300 euro/mp cat credeti ca mai valoareaza acum?
  Raman la parerea ca aceasta analiza sau comparatie desi extrem de interesanta trebuie facuta de analisti financiari, argumentele fiind in opinia mea mult mai complexe decat o analiza pro si contra in 10 puncte, dealtfel incitanta.

 6. Tudor V. 04 Apr 2013
  Răspunde

  Poate cineva sa numeasca un mijloc de schimb mai larg acceptat sau mai vechi decat aurul? Nu cred. Bovinele sunt demodate de multicel. Aurul reprezinta mijlocul de schimb adevarat, metalul monetizabil prin excelenta, in functie de care se poate exprima valoarea a oricarui alt bun. Bancnotele din portofel sunt doar un instrument bazat pe o conventie sociala. N-au nici cea mai mica valoare intrinseca, de fapt. Si bancnote se tot tiparesc, si inflatia tot creste, si lumea se mira de ce creste si pretul aurului. Probabil pentru ca oamenii au incredere mai mare in valoarea aurului decat in cea a hartiilor din portofel, nu? Se poate argumenta ca aurul nu tine de foame, dar nici altceva in afara de mancare nu tine (stiu, omul nu se hraneste numai cu paine dar sa ramanem in domeniul propriu). Asa cum a mai spus cineva, aurul are si cateva utilizari tehnice si medicale. Este cel mai bun conductor de electricitate si are o rezistenta chimica extraordinar de mare (dar din pacate este moale in stare pura). Se poate prelucra usor pentru a produce obiecte frumoase, care vor rezista in timp daca nu le gasesc niste tarani in pamant si le topesc ca sa recupereze…ce? Metalul asta galben si greu. Putem sa-l privim cu detasarea unui chimist si sa ne miram de ce face lumea atata caz cu el. Sau putem sa il privim si noi ca pe ceea ce este: un etalon incontestabil de valoare. Ceea ce nu s-a spus si nu e chiar asa intuitiv: investitiile in aur nu sunt menite sa aduca castiguri mari ci sa protejeze de inflatie suma 'convertita in aur. Si metalul asta o va face mai bine decat orice banca. Intrebati-i pe tigani de ce simt ei din vechime nevoia sa tot cumpere monede de aur…? Pe scurt, valoare reala, usor transportabila datorita volumului mic, larg acceptata, greu de deteriorat, nu necesita mentenanta. Puteti cumpara aur prin Internet fara a-l avea fizic, ci stocat la o banca straina. Si puteti vinde inapoi cantitatea respectiva, la un curs ajustat in functie de evolutia internationala.

Ce părere aveţi?