Acum că economia globală intră în recesiune, la ce ar trebui să ne așteptăm de la economia României în următoarele 18 luni?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Acum 18 luni v-am spus opinia mea legată de viitorul economiei românești. Pentru cei care au uitat, la începutul anului 2010 erau foarte multe persoane și diferite structuri media care anunțau că am ieșit din criză (și care au sărbătorit sfârșitul crizei la începutul anului 2011). La acel moment v-am decris cele 3 scenarii ale economiei românești. Le puteți vedea aici:

 

Scenariul pozitiv

Scenariul negativ și scenariul realist

 

Scenariul negativ s-a dovedit a fi cel corect. De câteva luni scenariul realist a început să devină realitate. Însă noua agendă a problemelor internaționale (și noua recesiune spre care ne îndreptăm) au schimbat scenariul din nou. Acum lucrurile par că stau chiar mai rău decât în scenariul negativ, mai ales dacă anumite predicții vor deveni realitate.

Așa că, odată cu intrarea în recesiunea globală, la ce ar trebui să ne așteptăm de la economia României în următoarele 18 luni?

Un sfârșit de an dificil

Ultimul trimestru al anului va fi mai dificil decât ne așteptam. Cu toate acestea va fi mai bun decât T4 2010, însă nu va avea nici o legătură cu așteptările optimiste de creștere puternică. Unele persoane se așteptau chiar ca acest trimestru să marcheze intrarea țării în prosperitate. Creșterea economică slabă (+0,2% în prima jumătate a anului) poate cu ușuintă deveni mai negativă sau mai pozitivă, depinzând de multe probleme economice ce trebuie rezolvate.

 

·         Majoritatea băncilor tot nu acordă credite, din cauză că majoritatea se confruntă cu multe probleme majore.

·         Investițiile străine directe continuă să scadă

·         Cifrele economice se îmbunătățesc, fără ca oamenii să beneficieze de acest progres.

Dar, în același timp, se pare că avem și vești bune: din câte înțeleg, pe tot parcursul anului și mai ales în săptămâniile următoare pregătirile se vor termina și zeci de proiecte de lucrări publice vor începe. În același timp, autoritățile se pregătesc să lanseze zeci de proiecte cu fonduri structurale și subvenții europene.

Un început de an dificil

Începutul anului viitor „promite” a fi unul dificil care va marca ultima fază a problemei elene (dacă nu explodează până atunci). Se așteaptă ca piețele financiare să fie turbulente și ne vom confrunta cu surprize majore pozitive sau negative.

În același timp, ne așteptăm ca această perioadă să fie una în care prea multe proiecte vor fi semnate și pregătite să înceapă.

Un 2012 mai bun

Începând cu cel de-al doilea trimestru al anului 2012, acest an este considerat mai bun decât cel în care ne aflăm. Prea multe lucrări publice vor începe faza de execuție, plus zeci de proiecte care vor injecta bani în piață, de la fonduri structurale și subvenții europene.

Din multe motive minore, această perioadă va fi mai bună și vom avea și o psihologie a societății îmbunătățită (importantă înainte de alegeri). Dar va dura?

Voi fi foarte plăcut surprins să văd PIB-ul României crescând la mai mult de 1,5-2% în 2012, dar va fi foarte dificil pentru economia României să crească în timp ce întreaga lume se va afla în recesiune.

Un început de 2013 cu provocări

2013. Acesta este cel mai critic an pentru România. Își va păstra rata de creștere obținută în 2012? Dacă economia globală își va rezolva problemele anul viitor, mai mult sau mai puțin, România va fi printre primele care va beneficia. Dar ce se va întâmpla dacă problemele nu se rezolvă? Cum vom trata schimbările potențiale survenite la nivel local sau național?

Concluzie

După un 2011 dificil (totuși mai bun decât 2010), eu mă pregătesc pentru un 2012 „mai ușor”, fără surprize majore, doar o accelerare mică a creșterii. În acest moment începutul anului 2013 pare greu, însă situația s-ar putea schimba foarte mult, în orice direcție. „Cheia” se află în profunzimea și durata recesiunii din SUA și mai multe țări europene.

Este Grecia problema pentru care așteptăm soluție?

Multe persoane continuă să mă întrebe asta. Este normal, ținând cont de faptul că o parte din media speculează pe această temă foarte mult. Însă nu cred că toate problemele noastre se vor rezolva, odată ce problema Greciei își va găsi soluția, indiferent de care va fi aceasta. Grecia este o scuză bună pentru foarte multe grupuri de interese. Se ascund în spatele problemei elene (care este, într-adevăr, foarte mare).

 

Care este opinia voastră?

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

  1. Octavian Ungureanu 27 Sep 2011
    Răspunde

    Bancile nu dau credite pentru ca piata imobiliara nu si-a consumat caderea! Ele sunt in situatii dificile tocmai pentru ca nu pot da credite, nu invers: prin metodele fractionare, le trebuie doar 10.000-40.000 (depinde de tara) sa-ti imprumute 100.000!
    Este practic imposibil sa acorzi credite cand nu stii sa evaluezi ipotecile. Degeaba imprumuti 80.000 Euro cu ipoteca pe un apartament evaluat la 100.000 de Euro, atat timp cat nu poate garanta nimeni ca acest apartament nu va ajunge in 6 luni sa fie tranzactionat pe piata cu 30.000, nu?
    Exagerez, dar daca maine ai cere credit unei banci sa cumperi o garsoniera cu 5.000 de euro, ti-ar mai da pe loc inca 5.000 sa o si mobilezi frumos!

  2. alex 03 Oct 2011
    Răspunde

    de acord partial cu Octavian.
    bancile straine de pe la noi mai au o problema – nu prea sunt capitalizate adecvat la ora actuala si se asteapta la pierderi majore in viitor – asa ca sunt paralizate.
    asa ca isi omoara timpul luand bani pe diverse comisioane, refinantari, etc.
    vor incepe in curand concedieri masive si restructurari de filiale pentru ca nu se justifica sa ai atatea cand nu faci mai nimic. 90 la suta din activitatea lor poate fi inlocuita de Internet banking, ceea ce se va si intampla daca nu se apuca serios de creditare.
     
     

Ce părere aveţi?