„Prețurile cresc”. Nu v-ați plictisit să auziți același lucru de 4 ani de zile?
Din 2009, în fiecare an vedem același „joc”. O dată sau de două ori pe an, anumiți „jucători de pe piață” ne explică de ce prețurile vor crește în acest an. Cum oamenii sunt pregătiți întotdeauna să audă ce își doresc, pentru câteva săptămâni prețurile cerute cresc. Apoi realitatea își spune cuvântul și anulează toate aceste teorii. Prețurile scad mai mult decât înainte și în câteva luni aceeași oameni apar în media și încep să spună aceeași poveste.
Situația rămâne aceeași:
· Toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu economia globală și europeană.
· Toți jucătorii serioși văd prima jumătate a anului 2012 ca fiind „pierdută”.
· Băncile sunt încă blocate, așteptând vești.
· Nu acordă credite, și chiar dacă le acordă, dobânda încă nu este „atractivă”.
· Băncile elene cu prezență în România vor fi, cel mai probabil, primele recapitalizate (se așteaptă ca acestea să primească aproximativ 30-50 miliarde Euro).
· Cum v-am spus în toamnă, în România cererea este dispusa sa plateasca un preț considerabil mai mic decât ce și-ar dori să primească oferta.
· Segmentul de Retail este în creștere, dar nu spectaculos.
· Segmentul Rezidențial continua să fie blocat.
· Segmentul de Birouri se află între realitate și anunțurile „experților”.
· Segmentul Industrial – sectorul logistic este în creștere, dar într-un ritm moderat.
· În plus există multe alte provocări și întrebări în fiecare sector.
Aceasta este situația cu care mă confrunt eu prin activitatea mea din România, la începutul acestui an. Mi-aș dori să primesc argumente SERIOASE care să motiveze creșterea prețurilor în următoarele luni.
Voi ce credeți?
Robert Adam 21 Feb 2012
Ca unul care ma aflu in cautarea unui teren de mici dimensiuni (300-500 mp) in zona limitrofa a capitalei (maxim 20 km de periferie, spre zona de nord-vest), cred ca oamenii nu sunt normali la cap. In momentul in care spui ca esti bucurestean, vanzatorii dubleaza pretul. Sa ajungi la 25 de km de Bucuresti sa ceri 20 000 de euro pe 1000 mp de curte (cu curent electric tras – in rest utilitati zero) cu o casa demolabila, intr-un sat de nici numele nu il tin minte, in conditiile unei tari cu salariul mediu de 200 euro, e clar, ceva s-a dereglat in mintea oamenilor…
Calatoresc mult, uneori si 8000 de km pe luna, in Romania. Ce se vede din masina? Investitii pierdute, bani blocati in terenuri si cladiri nefolosite, oameni care nu gandesc si risipesc multi bani construind sau cumparand aiurea terenuri. Piata imobiliara este mult supraevaluata in acest moment, insa cred ca dupa 2-3 ani de azi inainte, oamenii vor realiza ca nu e rentabil sa tii la pret si sa nu vinzi. In acest moment insa, nimic nu se vinde si nimic nu se cumpara la preturile mari pe care le vezi in ziare.
Belu 21 Feb 2012
Domnule Adam, vorbiti asa pentru ca va aflati in partea cealalta a baricadei. Economia si preturile vor ajunge bineinteles singure la un echilibru, insa nu subevaluati valoarea terenurilor, mai ales ca in restul Europei preturile sunt foarte mari.
Ceea ce trebuie sa luam in considerare e ca in cativa ani Romania va fi o solutie extrem de buna de trai, comparativ cu alte state din Europa de Vest aflate in regresie umana mai mult decat economica. Intradevar, mai este de munca pana la acel punct, insa diferentele sunt reduse pe zi ce trece.
Alin 21 Feb 2012
Despre ceea ce nu se prea vorbeste atunci cand se fac astfel de "mini-dezbateri" referitoare la preturile terenurilor si etc este puterea de cumparare. Si privind din acest punct preturile sunt intradevar supraevaluate – mai ales daca punem in balanta si facilitatile sau dotarile oferite. Imi pare rau, dar parerea mea este ca multi inca incearca sa se imbogateasca rapid desi vremea a trecut dar, dupa cum se spune, nu e prost cel ce cere ci cel ce ofera. O zi buna.
Robert Adam 22 Feb 2012
Nu contest faptul ca un apartament in bloc vechi in Bucuresti poate avea o valoare de piata de 45-60 000 de euro. Nu cred ca vom vedea foarte rapid scaderi sub aceste preturi. Insa pe partea de terenuri, orice om care are un teren (indiferent unde) crede ca are o mina de aur. Si nu este asa. Conteaza zona, oportunitatile de dezvoltare, vecinii, etc. Stiu personal oameni care detin terenuri in Buftea, prieteni cu mine, terenuri foarte bune, pe care le-ar putea vinde la un pret corect oricand. Nu le vand, pentru ca cer niste preturi de ametesti. Daca nu le-ai vandut in 20 de ani de la revolutie, ce astepti? Ei asteapta sa vina un investitor serios care sa le puna jos jumatate de milion de euro pe 10 000 de mp, ca asta e pretul zonei. Investitorul nu vine. Prietenii de care vorbesc nu sunt bogati, nu au nici macar masina, stau 3 intr-o garsoniera. Viata lor s-ar putea schimba intr-o clipa daca ar gandi cu creierul, nu cu inima. Viseaza ca intr-o zi vor fi milionari in euro din terenurile alea si continua sa traiasca prost. Dar daca il dadeau terenul cu 150 000 de euro? Eu am ochit un teren, deja se fac 2 ani de cand sta cu pretul pe el (cel de care vorbeam in comentariul anterior). Lumea opreste, intreaba si pleaca. Oamenii viseaza ca hectarul de teren agricol va fi 10 000 de euro, ca in Europa civilizata. Omit sa judece faptul ca acolo e 10 000 de euro hectarul pentru ca hectarul ala produce, nu sta parloaga ca la noi. Viata se traieste azi, nu maine.
alex 21 Feb 2012
una din cauze este ca, in Romania, "tara de propitari", impozitele pe proprietatile imobiliare sunt mici (compara impozitul unei masini cu al unei case).
pentru a se cumpara "pacea sociala" (adica voturile).
reversul monedei este ca ceilalti, care ne-am saturat ca parazitii si lenesii sa fie cocolositi pe spinarea muncii noastre, am plecat.
*de asta* a scazut populatia Romaniei. si-o sa mai scada, caci lenesii vor muri de foame sau de rusi.
Marcu 21 Feb 2012
Cred ca imobiliarele de Retail in general sunt un subiect bun de abordat dupa cativa ani de crestere economica, dupa cativa ani de scadere a somajului, de crestere a salariilor cu cel putin 10% pe an. Achizita unui imobil este un pas care, pe langa resurse financiare imediate, necesita si o mare doza de optimism privind situatia profesionala si materiala a individului. Este un pas la fel de important ca, sa zicem, sa faci un copil. Stii ca urmatorii 20-30 de ani din viata ta vor fii afectati de aceasta decizie. Ori in conditiile in care aproape toti ne punem intrebarea "voi mai avea loc de munca si luna viitoare?", propun sa lasam subiectul "imobiliare" pentru mai tarziu. Eventual in 2020 or something…
pehash 21 Feb 2012
Piata se va debloca in momentul in care un guvern cu 'oo' va creste impozitele pe proprietate la un nivel rezonabil si va descuraja prin suprataxare practica actuala de a tine nefolosite proprietati in speranta ca vor creste preturile.
i – conomics 21 Feb 2012
Piata imobiliara autohtona depinde de directia economiei vestice. Curatarea bulei speculatie Romanesti in mare parte si-a consumat cursul. Tarile vestice se pare ca au hotarat ca prin injectii a la "QE" sa creeze ori ce cantitate de bani necesara pentru a preveni o deflatie ce ar distruge sistemul bancar farctionar. Eventual, suficienta baza monetara va fi creata pentru a genera cerere agregata generala fapt ce va genera pe ascuns o repornire a multiplicatorului bancar si de aici o marire a preturilor aseturilor vestice inclusiv imobiliare . Ca urmare, downside'ul investitiilor imobiliare bine plasate in romania cred ca este mai mic de cat upside'ul potential in special daca privesti din perspectiva unor termene de timp medii spre lungi. Oportunitatea de "inflation leverage" via imobiliare autohtone in situatia disponibilitatii unor credite la dobanzi eficiente nu cred ca vor fi ignorate de "smart money"; o convergenta a Romaniei catre vest este greu de imaginat ca nu va exista.
cezar 22 Feb 2012
@ ilia
Vad ca acum la moda e sa pretinzi ca sunt unii care tot vad cresteri… care nu se intampla, de vreme ce trebuie oprita scaderea mai intai.
Urmaresc stirile imo cat de cat si n-am observat astfel de idei in ultimii 2 ani cel putin.
Ce-i drept sunt destui care pretind oprirea scaderii preturilor.
Este un grup numeros sau macar foarte vocal care pretinde intoarcerea la valorile nominale din 2000. Stiti la ce ma refer, de genul 10 mii o garsoniera in buc. Ei sunt de departe cei mai interesanti (dpdvd clinic).
@robert
Nu stiu in ce tara traiesti, dar ma duc acum pe numbeo sa vad unde se castiga 200 euro pe luna.
Altfel vezi ca un lot de casa de 1000 mp e fuduleala. Unul de 400 e perfect pentru o casuta de 100 mp utili si nici nu trebuie sa fie la km 25.
Gheorghe Ion 07 Mar 2012
Faceți o analiză a raportului preț mp./salariu mediu pe o perioadă lungă de timp ( 20 ani) și se va vedea că efectele bulei imobiliare nu au dispărut. Sunt destui cei care nu doresc scăderea prețurilor: bacherii-cămătari, dezvoltatorii speculanți, politrucii care au introdus programul PC, agenții imobiliari, etc Proprietarii au văzut că îmbogățirea s-a făcut prin speculă sau hoție și vor să imite modelul social consacrat. Manipulatori peste tot în mass-media, fără argumente logice, dar care au efect asupra unor oameni cu o inteligență și educație precare. Prețul corect pt. ap. vechi este aprox. 500 euro/mp. iar pentru cele noi 600-700 euro/mp în funcție si de locație. Cele din câmp mai puțin!
Domnule Ilias P. mai manipulați susținând că prețul ap. noi nu poate fi mai mic de 1000 euro/mp?
Ilias Papageorgiadis 07 Mar 2012
Bună ziua!
Încep prin a vă mulțumi pentru comentariul Dumneavoastră și voi continua prin a vă semnala că eu nu am spus niciodată că prețul unui apartament nu poate fi mai mic de 1.000 de euro / m2.
Ce am spus eu (și insist pe această temă) este că prețul unui apartament nou nu poate fi numai 500 de Euro / m2. Argumentele mele nu sunt sentimentale ci strict legate de economia locală.
Cu stimă,
Ilias Papageorgiadis