Dacă prietenii mei din România află despre asta … vor fi foarte supărați!

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Bună ziua de la Cannes. A 3 zi de la MIPIM a început și mă aflu deja în întâlniri în timp ce voi citiți aceste rânduri. Dar am vrut să dau startul zilei cu o informație pe care am descoperit-o…

Precum știți, din păcate, majoritatea românilor vorbesc în termeni negativi despre țara lor, din momentul în care se trezesc și până se duc la culcare (de multe ori chiar și în somn). Aceeași atitudine o întâlnesc și la prietenii mei români. Până astăzi, de fiecare dată când încercam să le spun cât de mult țara s-a schimbat în cei 8 ani de când sunt aici, am primit doar răspunsuri negative. Prea mulți oameni au impresia că „toată lumea progresează, în afară de România” sau că „România se mișcă foarte greu, nu se simte nici o îmbunătățire în viața oamenilor.”

Deci să vedem ce spune un raport oficial pe care l-am găsit…

„Ianuarie 2003-Decembrie 2011

Investiții străine directe în Europa

Top 5 țări (în baza numărului de locuri de muncă)

1.      Rusia

2.      România

3.      Polonia

4.      Marea Britanie

5.      Spania”

„Stați așa!” m-am gândit … (o procedură dificilă dar încerc să o implementez din când în când). „Cum este posibil ca România să fie a doua țară din Europa în ceea ce privește crearea de noi locuri de muncă bazată pe Investiții Străine Directe?”

De aceea m-am îndreptat către sursă, de la un institut (foarte cunoscut) care a publicat acest raport…

– „Sunt grec, am afaceri în România”

– „România? Țara aflată în competiție cu Rusia pentru prima poziție din Europa pentru crearea de noi locuri de muncă prin Investiții Străine Directe?”

– „Da.”

– „Felicitări, țara nu numai că a avut o performanță mai bună decât în trecut dar are un potențial excelent pentru viitor.”

– „Asta tot spun și eu.”

– „Bravo, suntem de acord cu abordarea dumneavoastră.”

Am încercat să spun ceva, să explic că „România are doar surprize neplăcute pentru cetățenii săi”, dar în momentul în care am văzut numele companiei de pe cartea sa de vizită  … am tăcut din gură.

Dumnezeule … ce voi face acum? Cum îmi cer scuze prietenilor mei? Cum este posibil ca România să fie a 2 țara din Europa în ceea ce privește crearea de locuri de muncă?

Lăsând la o parte umorul … Fie că ne place sau nu, această țară a avut un progres incredibil în ultimul deceniu. Există milioane de probleme, bineînțeles, dar România din 2012 s-a schimbat mult din 01.01.2003.

„Dar aceste locuri de muncă nu oferă salarii foarte mari” s-ar putea spune. Da, trebuie să muncim din greu în continuare pentru ca salariile să crească. Dacă aveți o idee mai bună, vă rog să ne-o spuneți și nouă. Până atunci, este o realitate că România a creat atât de multe locuri de muncă și milioane de cetățeni și-au schimbat statutul.

O zi frumoasă să aveți!

PS.1. Ar trebui cumva să verificăm dacă vreo iubită/iubit a influențat acest raport în favoarea României? …

PS.2. Această informație este una din multele date la care am avut acces de când sunt aici la MIPIM. 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

3 Comentarii

 1. George Costache 08 Mar 2012
  Răspunde

  Va citesc de mult articolele si va apreciez verticalitatea si onestitatea. Este reconfortant sa vezi ca mai sunt si altii care vad ca exista lucruri bune in Romania. Din pacate, foarte multi vad doar partile negative, scoase foarte mult in evidenta si ingrosate de unele televiziuni. Probabil ca si acest raport, in cazul in care va fi mentionat, va fi catalogat ca neserios, de neincredere sau platit de putere.

  • Ilias Papageorgiadis 09 Mar 2012
   Răspunde

   Vă mulțumesc pentru comentariu! Raportul de care vorbeam nu poate fi plătit… Ar fi ca și cum am spune că "Banca Mondială publică rapoarte plătite" (nu, Banca Mondială nu este autorul).
   Ilias Papageorgiadis

 2. George Gargaragiul 08 Mar 2012
  Răspunde

  Va citesc demult articolele si atatea platitudini (majoritatea imobiliare) nu am intalnit pe niciun alt blog.
  Asta este ! Va voi citi in continuare ….

Ce părere aveţi?