Potențiala armă ascunsă a României (Gânduri „verzi” într-un taxi parizian)

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Sâmbătă noapte … am ajuns la Roissy Charles de Gaulle în Paris, de la Atena. După 12 ore de activitate intensă, așteptam să-mi vină bagajele. Ultimul lucru pe care mi-l doream era să nu-mi fi ajuns una dintre cele două genți. Acum 9 ani și jumătate, în timpul primei mele vizite în capitala franceză, am pierdut una dintre cele două valize. Însă cea cu materiale promoționale pentru clientul meu a venit și am fost fericit. De atunci mă întreb de fiecare dată: „Dacă una nu ajunge, care ai vrea să fie?”

Dumnezeu a fost îngăduitor de această dată. La puțin timp după, un grec obosit își căra cele 2 genți, roll-up-uri, valize și multe altele în cautarea unui taxi. Toate acestea pentru a promova … România. Nu mi-aș fi imaginat așa ceva acum 9 ani și jumătate.

Probabil că am făcut ceva bun în timpul zilei pentru că în momentul în care am ajuns la coada de taxiuri, am avut noroc și am găsit cea mai bună mașină dintre toate. Șoferul a fost amabil, un domn înalt, în costum, fără cravată, care „vorbea engleză = știa 20-30 de cuvinte”. Am urcat și imediat am fost încântat de mirosul plăcut și scaunele curate. A condus liniștit dar nu încet. Am observat muzica de la radio și l-am rugat să dea sonorul mai tare. Mașina a fost invadată de Aretha Franklin și muzica jazz…

Un târg impresionant în Atena

Ascultând-o pe Aretha și uitându-mă pe geam, am căzut pe gânduri … Târgul de la Atena fusese ultima experiență. Ce eveniment impresionant … Mare, cu multe încăperi și stand-uri scumpe, la fel ca târgurile pe care le-ai putea vedea în alte țări … Târgul se numește Ecotec și acoperă toate segmentele de energie, în special Energia Verde. Sute de companii elene sunt acolo, mulți alți giganți internaționali și mii de vizitatori! În ciuda problemelor enorme cu care se confruntă economia Greciei, sectorul energiei regenerabile reprezintă miliarde de Euro, mii de angajați și multe investiții străine directe.

Și să nu uităm: Vorbim despre o piață ce nu exista acum 5-6 ani! Acum este unul dintre cele mai importante segmente ale economiei elene.

Am fost acolo împreună cu fratele meu, fiind singurii reprezentați ai României, prin intermediul companiei noastre MORE Green Energy.

Potențiala armă ascunsă a României și o oportunitate foarte mare

Șoferul și-a dat seama că eram ocupat cu „gândurile” mele și nu m-a deranjat. Am intrat în oraș și după 15 minute am trecut pe lângă Turnul Eiffel. Era impresionant și strălucitor … am continuat pe lângă râu, în drumul nostru spre hotel …

„Dacă Grecia a reușit că creeze o industrie imensă din nimic, în doar câțiva ani, atunci România poate face același lucru mai repede” m-am gândit …

România a terminat cu cadrul legal al sectorului de energie regenerabilă acum câteva luni. Vestea a atras deja sute de jucători serioși în cautare de proiecte interesante. Aceasta este marea șansă a României de a intra pe „harta verde” a Europei și să atingă o poziție în top 10 țări.

…dacă românii nu se sinucid

Este adevărat că România poate adăuga miliarde de Euro la PIB, să atragă investiții și să creeze mii de noi locuri de muncă bine plătite. Potențialul țării este excelent și mai are un avantaj: România a văzut greșelile altor țări și se poate proteja de ele. Același lucru este valabil și pentru investitori, care vor intra pe piața românească utilizând cea mai nouă tehnologie și evitând greșelile din trecut. Asta înseamnă că expresia „proiect verde românesc” poate fi sinonimă cu o investiție profitabilă și sustenabilă, schimbând viitorul țării pe termen lung.

Există, însă, și un risc mare. Din 2004, când am venit prima dată în România, de multe ori am observat că o mare parte a acestei societăți este gata să se sinucidă și să piardă miliarde, doar pentru un mic profit astăzi. Toate zvonurile pe care le-am auzit în ultimul timp și multe alte „idei” proaste ar putea cauza o astfel de situație: să blocheze evoluția industriei pentru a extrage mici beneficii de moment.

O oportunitate mare este aici, ne așteaptă

Am ajuns la hotel mai repede decât mă așteptam, așa că a trebuit să mă întorc la realitate, la Paris, noaptea. Însă gândurile nu m-au părăsit. „Dacă Grecia a putut, este ușor și pentru România. O oportunitate mare este aici, în așteptare” m-am gândit în timp ce îmi aranjam lucrurile în cameră.

Când am terminat, m-am dus la fereastră și am admirat priveliștea. Turnul Eiffel era în continuare acolo și mă saluta, impresionant și unic. Unic ca și oportunitatea pe care România o are în sectorul energiei verzi.

Voi ce părere aveți?

PS: Da, sunt de acord. Șoferi de taxi din România sunt chiar mai buni. Dar și el a fost ok, nu credeți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

  1. Seb 19 Mar 2012
    Răspunde

    Sper ca hotelul e undeva in sud-vestul Parisului, ca altfel inseamna ca soferul a facut o maaare bucla, doar ca sa treaca prin fata turnului Eiffel. Aeroportul Charles de Gaulle e in nord.
    Sejour placut! …si promovare fructuoasa!

    • Ilias Papageorgiadis 20 Mar 2012
      Răspunde

      Seb,
      Hotelul a fost într-adevar în sud-vestul Parisului întrucât trebuia să fie aproape de locația expoziției. Drumul cu taxiul m-a costat chiar mai puțin decât mi se spusese la hotel ca ar costa în medie cursa respectivă.
      Mulțumesc deci pentru urări și vă asigur că nu a fost un drum în cerc…:)
      Cu stimă,
      Ilias Papageorgiadis

Ce părere aveţi?