Investiții în sectorul de Energie Verde din România: lecții ce pot fi învațate din cele mai comune greșeli imobiliare

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Când vine vorba despre investiții în România, anii 2012-2013 pot fi comparați cu ușurință cu perioada 2006-2007. Atunci toată atenția era atrasă de investițiile imobiliare, acum ne concentrăm pe sectorul de Energie Regenerabilă. Deși investițiile în Energie Verde sunt bazate pe profituri reale și nu se așteaptă crearea unei bule (cum a fost cazul multor investiții imobiliare), există 4 lecții importante ce pot fi identificate în ultima „eră investițională” din România.

4 greșeli ale imobiliarelor din România în era 2007-2008

Pe lângă prețurile umflate și criza economică începută la sfârșitul anului 2008, investitorii imobiliari au facut următoarele 4 greșeli:

1.       Au luat în calcul doar scenariul cel mai optimist fără să facă o analiză serioasă și informată a strategiei investiționale.

2.       Nu au făcut o evaluare atentă și completă a tuturor detaliilor legate de investiție.

3.       Au crezut că în România „poți face bani cu ușurință, fără să muncești foarte mult”.

4.       Au ales parteneri ce s-au dovedit neprofesioniști.

În 2012 dacă intrați în contact cu cineva care a făcut o investiție proastă în sectorul imobiliar din România, veți afla că respectivele investiții au fost făcute prin intermediul:

·         „Unor Manageri din țară” care inițial au fost translatori și care erau pregătiți întotdeauna să fie de acord cu șeful și să-i promită tot ce vroia să audă.

·         „Persoane de încedere” care erau de fapt amatori, nu persoane orientate pe rezultate și care și-au schimbat comportamentul și atitudinea în funcție de cât de repede puteau să-și umple buzunarele de bani.

·         „Cunoștințe locale” care erau de fapt oameni obișnuiți dar capabili de a spune povești frumoase. După ce primeau o sumă de bani pentru serviciile oferite dispăreau înainte de livrare.

Concluzii ce se pot trage de pe urma greșelilor din trecut

România este cea mai nouă piață de energie regenerabilă din Uniunea Europeană, cu o schema de subvenții modernă. Următorii 2-3 ani se arată foarte promițători. Dar, ca în orice altă investiție, oamenii implicați trebuie să fie atenți. Regulile investiționale generale sunt, întotdeauna, valabile. Pentru a reuși în Sectorul de Energie Verde din România este nevoie de o strategie clară, de o abordare profesionistă și hotărâtă. Există 4 aspecte pe care fiecare investitor trebuie să le știe și pe care să le urmeze:

1. Nu orice proiect „la cheie” are … cheie

Dacă ne uităm la piață în acest moment vom găsi foarte multe proiecte promovate ca fiind „la cheie” dar care, în realitate, nu sunt finalizate. De obicei un proiect „la cheie” bun trebuie să aibă parametrii fezabili, să fie gata pentru a fi construit sau să aibă nevoie doar de plata finală pentru a ajunge la acest stadiu.

Un exemplu în această privință sunt diferitele proiecte eoliene „la cheie” pe care le-am găsit care nu aveau nici măcar măsurători oficiale ale vitezei vântului (!).

2. Planul de afaceri trebuie realizat de pe o poziție defensivă

Analizând schema de subvenții din România, am ajuns la concluzia că avem 3 scenarii posibile: cel negativ, cel mediu și cel optimist.

Întotdeauna insist ca investitorii să își bazeze deciziile pe predicțiile negative și medii. Dacă sunteți sfătuiți să urmați abordarea pozitivă ar trebui, cel puțin, să vă puneți anumite semne de întrebare.

3. O echipă de profesioniști lângă voi

Toți investitorii de succes din sectorul de energie verde colaborează doar cu profesioniști. De la consultanți la furnizori de echipamente, investitorii care vor să aibă succes selectează doar parteneri serioși care îi sprijină la fiecare pas al procedurii de investiție și ulterior acesteia. Nu uitați greșeala imobiliară de a colabora cu „amatori ieftini și ascultători” ce poate cauza daune majore.

4. Fiți pregătiți pentru foarte multă muncă și mult efort

Există foarte multe oportunități pentru afaceri profitabile în România dar este și un loc unde trebuie să muncești din greu pentru a-ți atinge scopurile și acest principiu se aplică și la investițiile în energie verde.

Fiecare pas al procedurii investiționale are nevoie de verificări; contractele trebuie analizate cu atenție; procesul de due-diligence nu trebuie să fie rapid; implementarea s-ar putea să dureze mai mult decât termenul preconizat; operarea și lucrările de mentenanță pot costa mai mult. De aceea întotdeauna reduc IRR-ul (dar acesta rămâne atractiv).

Per ansamblu, câștigătorii cursei „verzi” din România vor fi cei care au o strategie și un plan de afaceri bine puse la punct și echilibrate și care iau în calcul factorii ce pot afecta proiectul.

Investitorii ar trebui să apeleze la experți care îi vor putea sprijini la fiecare pas. Nu trebuie să fiți cei mai rapizi ci cei mai eficienți pe termen lung.

Alegerea vă aparține.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?