Sectorul Românesc de Energie Verde 2012: 5 „capcane” investiționale în sectorul fotovoltaic

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* De mâine, compania mea, MORE Green Energy, va participa la RoEnergy, târgul de Energie Regenerabilă, organizat la București, în perioada 20-22 iunie. În pregătirea pentru acest eveniment important, am scris o analiză a segmentului fotovoltaic din România și a „capcanelor” cu care investitorii se confruntă în acest domeniu unde interestul și potențialul continuă să crească:

Odată cu venirea verii, este mai mult decât clar că interesul pentru sectorul de Energie Regenerabilă din România crește. Una câte una, cele mai mari piețe din Europa au fost epuizate și investitorii caută noi oportunități. România se află printre primele lor opțiuni.

Energia eoliană este, în acest moment, liderul Energiei Regenerabile din România, însă segmentul fotovoltaic este așteptat să crească în acest an. Deși există doar câteva proiecte fotovoltaice instalate până acum, se estimează că în următoarele 18 luni se vor adăuga 200-300 MW la capacitatea instalată.

Potențialul de creștere pentru segmentul fotovoltaic este mare, însă există 5 „capcane” de care investitorii ar trebui să fie conștienți înainte de a investi:

1. „Calcularea venitului estimat folosind prețurile maxime”

Mulți „consultanți” susțin că prețurile certificatelor verzi vor rămâne la nivelul maxim pentru mulți ani, chiar pentru întreaga perioadă de 15 ani. Pentru a evita această capcană, investitorii serioși folosesc un „preț mediu” pentru a calcula venitul estimat și caută contracte PPA corecte.

2. “Un proiect fotovoltaic poate fi livrat în 3 luni

Este o minciună. Consultanții care spun asta, o fac pentru a primi avansul de la investitor și apoi fie dispar, fie caută scuze. Dacă treci prin tot procesul legal este aproape imposibil să cumperi un teren și să obții toate permisele necesare pentru un proiect fotovoltaic în mai puțin de 6 luni sau, mai aproape de adevăr, în 9-12 luni.

3. „Poți cumpăra un teren și să dezvolți propriul proiect”

Această capcană ce sugerează că procesul prin care un teren agricol poate fi transformat într-un „potențial proiect fotovoltaic” este simplu, continuă să atragă investitori. Se pare că vasta majoritate a investitorilor cred că un proiect poate fi dezvoltat cu ușurință doar dacă se cumpără un teren ieftin în orice locație. Consultanții serioși vă vor informa că majoritatea transformatoarelor cu capacitate disponibilă sunt deja rezervate.

(Există o excepție: proprietăți cu conectare facilă la rețea sau la transformator, terenuri sau clădiri)

4. „Verificarea unui proiect fotovoltaic este simplă”

Procesul de due diligence este foarte important. Un număr mare de proiecte aflate în stadiul de contact nu au fost și nici nu vor fi vândute, din cauza mai multor probleme printre care: a) un studiu tehnic greșit și b) un contract de conectare neclar. Alte proiecte au fost dezvoltate cu unicul scop de a fi vândute, nu de a fi construite. Anumite proiecte au probleme grave cu documentarea (spre exemplu am găsit un proiect de 7 MW care poate alimenta rețeaua doar cu 5,6 MW). În fapt, un număr foarte mare de procese de due diligence au fost încheiate fără succes. Investitorii nu ar trebui să ignore acest parametru, indiferent de cât de multe presiuni se pun pentru a cumpăra rapid.

5. „Poți construi la un preț foarte mic”

Această afirmație este corectă în cazul în care panourile cumpărate sunt „ciudate, furnizate de o companie no-name”, invertoarele „vorbesc o limbă pe care nu o înțelegi”, structurile sunt considerate „un chilipir” și EPC-ul este „un băiat de treabă care îmi oferă serviciile la prețurile reale”. În acești termeni, nu ar fi o surpriză că un investitor va plăti doar 1.000.000 Euro/MW sau mai puțin. Însă trebuie să ținem cont că există dosare la tribunal pentru companii care au livrat „panouri vopsite” în Spania (fără să producă nimic), în timp ce în Grecia există companii cu procese deschise pentru că au instalat o capacitate cu 20%-30% mai mică decât cea pentru care au semnat contractul. Pentru a evita această capcană (mai ales pentru investițiile pe termen lung – ex: 15 ani), investitorii ar trebui să aleagă cu atenție materialele corecte și experți în EPC pentru a se asigura că fiecare pas al investiției este sub control. Mai important, accentul ar trebui să fie pus pe achiziția verificării oficiale și a asigurării aferente.

Per ansamblu, segmentul fotovoltaic din România este așteptat să crească în următoarele luni. Câștigătorii acestei ere investiționale vor fi recunoscuți pentru planurile atente și pașii strategici, structura corectă a tranzacțiilor, selectarea partenerilor potriviți, alegerea materialelor de calitare, know-how, răbdare și perseverență. Doar „drumul greu” vă va aisgura succesul pe segmentul de Energie Verde din România. Experiența avută în era de boom din imobiliare ne-a arătat ce se întâmplă cu cei care aleg „drumul ușor” …

Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?