10 + 1 concluzii după conferința legată de piața de Energie Verde din România … Se merită să investești în Energie Verde? (Eu aș spune da, dar cu atenție)
* articolul a fost publicat initial pe 11.11.2011
Conferința pentru Energie Verde se termină astăzi. După 2 zile interesante, pline de întâlniri și discuții, cred că putem extrage câteva concluzii.
1. Romania are un potențial foarte mare
De obicei auzim această sintagmă pentru aproape toate țările din lume, dar România are câteva avantaje obiective. Potențialul pe eolian și hidro este unul dintre cele mai mari din Europa. În ceea ce privește biomasa … este nelimitat. Energia Solară are un potențial mai mic comparativ cu țări ca Grecia, Italia și Spania, dar este mai mare dacă comparăm cu țări din Nord, precum Cehia, Germania sau Danemarca.
În plus, schema de subvenții oferă prețuri atractive.
2. Sunt așteptate mai multe documente care vor clarifica situația: Regularizarea tuturor detaliilor
Noua schemă de subvenții este interesantă, dar nu 100% clară. Avem aproape toate informațiile, însă există detalii care rămân nerezolvate. Acest lucru a fost confirmat și de reprezentantul EBRD în cadrul conferinței, menționând ce lipsește. Cunosc 3 bănci care sunt deschise să finanțeze proiecte mari dar așteaptă aceste documente.
3. Noua schemă de subvenții cu certificate verzi. Prima din Europa.
România a adoptat schema propusă de Uniunea Europeană, astfel devenind prima țara care pune în aplicare acest plan. Schema este complet diferită de „tariful standard” din alte țări. Este considerată mai stabilă și mai puțin riscantă pentru Stat dar și mai puțin profitabilă pentru că certificatele verzi vor fi vândute pe piață. (De aceea eu iau în calcul prețurile minime anunțate).
Nu este o coincidență că proiectele cu o capacitate de peste 125 MW vor fi aprobate și de Uniunea Europeană, înainte de a fi acceptate pentru subvenție. Uniunea Europeană este într-adevăr implicată în noua schemă de subvenții din România.
4. Doar 5 ani de certificate verzi
Schema ce utilizează certificatele verzi pentru a plăti producătorii de energie regenerabilă va fi activă pentru încă 5 ani, până la sfârșitul anului 2016. De la 01.01.2017, noile proiecte de energie verde nu vor mai primi subvenții, doar prețuri pentru vânzarea pe piață a electricității produse. Astfel, pentru ca un proiect să primească certificate verzi, trebuie să se conecteze la rețea până în 2017. Această masură a fost adoptată pentru a evita inflația certificatelor (cu cât proiectele vor fi mai multe, prețul certificatelor va fi din ce în ce mai mic).
În 2018, certificatele pentru energie eoliană vor fi reduse la de 2 la 1, un alt aspect care va ajuta piața să mențină prețuri relativ ridicate.
5. (Estimez că schema va fi revocată în 2-3 ani)
Nu mă aștept ca schema să rămână în vigoare 5 ani. Estimez că viitorul guvern o va stopa înainte. De ce? Pentru că odată ce capacitatea sistemului a fost acoperită, ar fi inutil ca alte proiecte să primească subvenții. Și mă aștept ca această capacitate să fie acoperită în 2-3 ani.
(Informație importantă: Când spunem că proiectele construite după 2017 nu vor primi subvenții, ne referim doar la proiectele conectate DUPĂ această dată. Proiectele conectate înainte de 2017 vor continua să primească subvenții timp de 15 ani, conform legii).
6. Investiții de sute de milioane de Euro sunt necesare pentru a mări capacitatea rețelei
Transelectrica a anunțat că o sumă de 500 de milioane Euro este necesară pentru a actualiza rețeaua. Alte persoane au făcut referire la o sumă mai mare. Un lucru este sigur: Banii nu există în acest moment și nici un proiect nu va începe anul viitor. De aceea investitorii ar trebui să ia în considerare doar situația actuală și să nu își bazeze proiectele pe „scenarii viitoare promițătoare”.
7. 8.000+ MW au primit autorizație pentru a se conecta la rețea. Dar doar 3.000 sunt așteptați să fie construiți.
Există, în acest moment, foarte multe aprobări pentru conectarea la rețea. În cadrul conferinței am auzit enunțat numărul de 8.000 MW. Însă asta nu înseamnă că toate aceste proiecte se vor dezvolta, vor produce energie și o vor vinde în sistem. Cifra conectărilor așteptate este estimată la „3.000 MW” (ceea ce nu este puțin, comparativ cu situația de astăzi).
8. Primele proiecte ce vor fi construite vor avea un grad de risc dar vor avea și un avantaj major în relație cu competiția
Dacă cineva analizează cum funcționează schema subvențiilor din România (la directivele Uniunii Europene), își dă seama că acesta este un joc doar pentru primele persoane care vor construi și conecta proiectul la rețea. Doar acești investitori vor beneficia de pe urma certificatelor verzi. Își vor asuma riscul de a fi pionieri dar vor fi printre singurii care vor primii subvenții penru mulți ani de acum încolo.
România va avea nevoie de certificate verzi în deceniile următoare. Conform schemei de subvenții, doar acești primi investitori le vor furniza pe piață.
9. Cum criza va continua și anul viitor, „finanțarea” și „proiectele fezabile” vor fi cele doua chei cu care vom putea deschide „ușa paradisului energiei verde”
Băncile vor avea probleme cel puțin și anul viitor. Cum există foarte multe proiecte, doar cele care vor rezolva problema finanțării vor putea merge mai departe. Dar nu este suficient. Este necesar să alegem și un proiect fezabil. Și nu toate proiectele sunt așa. Multe dintre ele nu sunt create pentru „a fi dezvoltate” ci pentru „a fi vândute primului investitor prost”. Un proces de due diligence atent este mai mult decât necesar. Este obligatoriu.
10. Majoritatea proprietarilor de proiecte de energie verde vor vedea cum investiția lor se va deprecia.
Această schemă de subvenții este similară principiului „primul venit, primul servit”. Astfel, dacă un proiect nu este construit în următoarele 12-24 de luni, va risca să piardă subvențiile pentru că alte proiecte îi vor lua locul în rețea. Spre exemplu, există mii de MW cu statutul de „proiecte finalizate”. Dacă proprietarii nu vând (sau nu le construiesc), atunci vor rămâne proprietari de proiecte ce nu pot benefica de pe urma subvențiilor și, pe parcurs, investiția se va deprecia.
10 + 1. Se merită să investești în Energie Verde în România. Dar cu atenție.
În timp ce majoritatea țărilor europene se confruntă cu probleme economice majore și piața de energie verde este blocată, România oferă o alternativă interesantă, cu un potențial foarte mare. În același timp, fiecare investitori trebuie să fie foarte atent, să țină cont doar de fapte și să confirme toate detaliile înainte să meargă mai departe. Dar există șanse mari ca investiția să dea randament, deci merită atenția noastră (cel puțin).
Voi ce credeți?
postac 11 Nov 2011
multe idei interesante. multumesc.
o mare hiba zgarie rau-rau retina, chiar din titlu: "se merita" zic baietasii si fetitele de dupa blocuri, nu proprietarii lor… "merita" e si corect, si mai scurt.