Finanțează băncile proiecte „verzi”? Aproape niciodată, fără contracte PPA

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* articolul a fost publicat initial pe 20.06.2012

Pe măsură ce sute de investitori verifică posibilitatea de a investi în sectorul Energiei Regenerabile din România, cea mai importantă provocare cu care se confruntă este finanțarea proiectelor. Și întrebarea pe care o aud frecvent este…

„Finanțează băncile investiții verzi în prezent?”

„Doar în număr foarte mic” este răspunsul. Bancherii se află în defensivă, din cauza mai multor motive și dacă un investitor „verde” se duce la o bancă astăzi, va trebui să fie pregătit pentru:

·         Finanțarea în proporție de 50%-70% din valoarea totală a proiectului (LTV)

·         O garanție specială de 10%-15% pentru perioada de construcție sau alte tipuri de garanții (există o soluție pentru asta)

·         Întrebări legate de expertiza EPC-ului, calitatea materialelor etc.

·         Verificarea tuturor detaliilor legate de proiectul său

·         (cel mai important aspect) Contracte PPA pentru cel puțin 5 ani, pentru ca banca să poată asigura un venit stabil pentru anii următori.

Chiar dacă sunteți de acord cu toate cerințele și proiectul este perfect, fără un PPA vă va fi aproape imposibil să mergeți mai departe (asta dacă nu oferiți alte garanții).

Sunt băncile de vină pentru această abordare? Nu chiar. După experiența din alte sectoare de investiții, vor să fie 100% siguri că nu vor finanța proiecte care … se vor adăuga portofoliului de împrumuturi neperformante.

Nu se finanțează „speranțele” și „estimările”

Dacă vreți să creați un plan de afaceri ferm pentru investiția voastră, trebuie să răspundeți la o întrebare simplă: „Ce garanții aveți că acest cash flow menționat în planul dumneavoastră este cel real?” Dacă răspunsul începe cu „Sper că”, „Cred …” sau „Estimez …”, nu va fi luat în considerare.

Singura soluție fermă la această problemă este semnarea unui contract PPA (Power Purchase Agreement) pentru energia produsă și alte contracte similare pentru certificatele verzi. În imobiliare le numeam „forward purchase agreements”, pentru că închei acorduri cu o companie mare în avans care urmează să cumpere energia și certificatele verzi odată ce sunt disponibile.

Este simplu să le găsești?

În teorie nu. Există companii care fac asta deci puteți merge să vorbiți cu reprezentanții acestora. Dar realitatea este, întotdeauna, diferită. Există mulți parametrii ce trebuie luați în considerare, cel mai important fiind: Vă asumați un nivel de risc, pentru a maximiza profitul potențial sau alegeți soluția cea mai sigură (dar cu un preț mai scăzut)?

Banca va prefera opțiuna sigură dar asta înseamnă că nu veți primi „prețurile mari” pe care le așteptați (și pe care mulți oameni vi le-au promis). La acest stadiu va trebui să alegeți: Veți alege un venit fix (foarte bun) și primiți finanțarea sau vă asumați riscul unui răspuns negativ de la bancă pentru prețurile mai mari potențiale?

Contracte PPA: Elementul decisiv al investiției

Dacă vreți finanțare aveți nevoie de contracte PPA. Chiar dacă restul este perfect, acesta va fi elementul decisiv care va determina viitorul proiectului vostru și dacă va fi construit sau nu.

Aceste contracte au foarte multe avantaje. Nu vor poteja doar banca dar și pe voi de foarte multe surprize neplăcute.

PS: Compania mea facilitează găsirea contractelor PPA corecte și reprezintă mai mulți investitori din acest segment. Există o marjă de prețuri dar nimic „fix pentru toată lumea”. Totul este pregătit conform unor parametrii diferiți. 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

  1. popescu valean 28 Mar 2013
    Răspunde

    compania d-voastra poate sa-mi gaseasca un contract PPA pt 0,5 mw de parc fotovoltaic ? detin terenul,imprejmuit si am pornit pt obtinerea certif urbanism si acordul tehnic de racordare,tel 0743066846

Ce părere aveţi?