Piața de Energie Regenerabilă din România, după noua lege: 5 „lecții” pentru una dintre cele mai fierbinți piețe de Energie Regenerabilă din Europa

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

În pofida turbulențelor politice, noua lege pentru Energia Regenerabilă a fost votată în iulie. Multe chestiuni au fost clarificate, în timp ce altele au înca nevoie de atenția noastră. Interesul pentru Energia Regenerabilă din România crește deoarece aproape toate piețele europene sunt considerate „închise”.

Am participat în calitate de consultant la un proiect PV ce a fost construit (și va intra în faza de comisionare chiar în timpul în care voi citiți aceste rânduri). Pe lângă aceasta, am luat parte la alte 11 tranzacții și am fost martor la și mai multe procese de due diligence, precum și discuții cu sute de persoane și am fost deja părtaș la un număr de situații interesante. Rezumând totul de mai sus, există 5 „lecții” pe care le-am învățat deja:

1. Foarte mulți oameni vorbesc, doar foarte puțini acționează

Mii de „jucători din piață” se întâlnesc în fiecare zi, plini de idei, propuneri și acorduri potențiale. Foarte puține se materializează. De ce? Mulți sunt neprofesioniști, în timp ce pentru cei serioși băncile și contractele PPA și GCPA, precum și alte probleme devin obstacole greu de depășit.

2. Mai puțin de 20% din proiectele „ready to build” sunt în realitate pregătite pentru a fi construite

Un proiect poate fi vândut chiar dacă nu este „ready to build”. De aceea nu înțeleg de ce atât de mulți oameni insistă să mintă în legătură cu statutul proiectelor lor. Pentru a rezolva această problemă, am angajat un avocat in-house pentru a verifica toate documentele și pentru a putea informa corect clienții. Ne actualizăm portofoliul de două ori pe lună și vă asigur că mai mult de 80% din proiectele studiate nu corespund cu descrierea oferită de proprietari.

3. Toți constructorii „pot construi și ei un proiect”. În realitate foarte puțini pot

Zeci de constructori spun că pot construi un proiect. Cum să nu. Dacă investitorul nu alege un constructor acreditat (EPC), s-ar putea să aibă surprize neplăcute. În Italia, Spania sau Grecia sute de proiecte sunt optimizate chiar în acest moment. De ce? Pentru că au ales cea mai ieftină soluție, nu cea mai eficientă.

4. Opțiunile pentru echipamente nu sunt infinite.

Cu zeci de manufacturieri care intră în faliment în fiecare lună, ar trebui să fiți foarte sceptici când vine vorba de opțiunea pe care o veți alege pentru echipamentele proiectului vostru. Eu sunt în defensivă când vine vorba despre toate persoanele care propun „tehnologii inovative și netestate”. Încerc să fac totul „ca la carte” și să sugerez companii cunoscute, acreditate, cu toate garanțiile oferite și prețuri competitive. Orice altceva pare riscant. Nu astăzi când trebuie să plătiți. Dar în anii următori, când veți vrea sa primiți banii înapoi.

5. Important: Energia Regenerabilă este o investiție complicată. Nu este ușor să îți atingi ținta. Nu ne permitem să ne uităm doar la IRR-urile atractive

  • România are un risc de țară mai mare decât al altor țări europene.
  • Dezvoltarea unui proiect nu este o procedură atât de simplă precum ni se spune. Același lucru se aplică și la due diligence.
  • Există zeci de parametrii importanți ce trebuie luați în considerare înainte de alegerea unui proiect. Nu doar locația și prețul.
  • Un EPC prost poate aduce daune mari, în plus proiectul poate fi amânat din această cauză sau să nu fie construit așa cum a fost agreat.
  • Băncile, de obicei, oferă „refinanțare”, astfel că EPC-ul trebuie să ofere bridge financing la costuri rezonabile.
  • Materialele trebuie alese cu atenție. Trebuie să învățăm din greșelile altora.
  • Contractele PPA și GCPA nu sunt simple (dar, în sfârșit, am fi avut opțiuni).
  • Asigurarea, Operarea și Mentenanța, Securitatea etc. costă mai mult decât v-ați așteptat și definesc viitorul investiției.

Doar pentru că ai bani, asta nu înseamnă că puteți transforma resursele într-un proiect de Energie Regenerabilă de succes. Dacă ești un străin cu experiență, ai nevoie de o persoană din țară în care să ai încredere, precum ai găsit și în alte țări. Dacă ești român, un „net worth individual”, (există mai mulți decât credeți, lucrez cu astfel de persoane), ai nevoie de experiență, decizii atente și o estimare bună a investiției.

România are un orizont clar pentru 2013 și interesul este foarte mare. Însă nu trebuie să fim prea entuziaști. Trecutul imobiliar ne arată că doar cu pași atenți și siguri vom ajunge la rezultatul așteptat. Nu este dificil, dar nici ușor.

Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?