Angajarea de personal (in imobiliare):Ramane acest lucru la stadiul de “Misiune Imposibila”?
Acest articol a fost publicat initial pe data de 14.04.2010
Lucrurile nu s-au schimbat prea mult
Nu pot pretinde ca am observat o schimbare reala in ceea ce priveste angajarea de personal pe parcursul primului trimestru al lui 2010. Intalnesc persoane atat de nepregatite (care uneori nu cunosc nici macar elemente de baza din domeniu) dar au pretentii ca si cand ar fi extrem de pregatite. Alte persoane detin cunostinte, dar nu par a fi determinate sa munceasca, ci mai degraba ar prefera un post linistit, in spatele unui laptop, cu un salariu bun ("si mai vedem noi ce va rezerva viitorul"). Am intalnit de asemenea mai multi candidati care pur si simplu nu isi respecta cuvantul dat. Fie nici macar nu s-au prezentat, fie nu au dat un raspuns asa cum au promis. "Mi-a placut la nebunie" cand trei tipi diferiti, care pretindeau a fi din categoria de varf si foarte instariti, atunci cand a venit vorba de termenii de colaborare, s-au centrat pe… un salariu de CEO "doar pentru ca {C}erau cei mai buni in domeniu".
15% dintre ei au fost seriosi
Printre cei pe care i-am intervievat de la inceputul anului si pana acum a existat si un procent de 15% care au fost seriosi, hotarati, corespunzand (intr-o mai mica sau mai mare masura) principiilor mele. Cu acestia am negociat termenii unui pachet de colaborare dar nu am semnat (din mai multe motive). Nicio problema, se mai intampla, se bucura totusi de respectul meu.
Ar trebui sa fiu fericit doar pentru ca acest procent se situa in 2008 la un nivel de 3 – 5%? Nu sunt.
Companiile de RU: toate au "o multitudine de clienti", dar multe dintre ele apeleaza la smecherii pentru a atrage unul nou
Daca va adresati unei companii de RU va vor spune ca sunt ocupati, coplesiti de munca, avand o multiudine de clienti. Presupun ca veti afla adevarul doar daca le sunteti prieteni si nu reprezentati un potential client. Sa fiu sincer cu dumneavoastra, colaborez cu o asemenea companie. Nu stiu daca este cea mai buna din domeniu, dar cel putin sunt foarte sinceri cu mine si nu incearca sa ma pacaleasca in niciun fel. Sunt convins ca mai exista companii ca si aceasta, dar nu neaparat foarte multe.
Companiile de RU "inovatoare": sunt oare acestea atat de disperate?
Am postat pe LinkedIn un anunt si am primit numeroase propuneri de la companiile de RU (slava Domnului, nu mai multe decat cv-urile din partea candidatilor). Una dintre ele a fost… cea mai buna: chiar si atunci cand le-am spus ca eu colaborez cu o alta companie au continuat sa imi trimita informatii si "sfaturi in angajarea de personal". Le-am trimis email sa inceteze, dar au continuat. In cele din urma mi-au trimis factura "pentru consultanta in abordarea pietii de RU". Au hotarat din proprie initiativa ca eu aveam nevoie de serviciile lor si m-au si taxat dupa propriul lor plac (presupun ca au cerut cat aveau ei nevoie). Ati ghicit probabil ca nu au fost platiti…
O alta companie de RU, "o multinationala importanta", a venit cu ceva si mai inovator: directorul acesteia a dorit sa ma intalneasca. I-am spus cum lucrez eu si ea a fost de acord. Ce a urmat au fost numai minciuni. Cand si-a dat seama ca nu ma poate pacali (cazand de acord asupra unui anumit lucru, dar dorind sa semneze "altceva"), pur si simplu m-a abandonat in propriul ei birou si a alergat la urmatoarea intalnire. Recunosc ca si eu sunt dificil. Dar ce e in neregula cu toti acesti oameni?
Vreau sa angajez, dar…
Anul acesta compania mea a pornit cu dreptul. Prea multa munca, prea multe proiecte, intrarea in afacerile din domeniul energetic, multi clienti noi si multi altii care revin dupa o prima colaborare de succes. Muncim din greu cu totii, pentru a tine pasul cu noua situatie, dar devine evident ca mai devreme sau mai tarziu unul sau doi alti colegi vor trebui sa se alature echipei noastre. Vreau sa angajez (persoanele potrivite), dar oare voi putea?
O multitudine de oameni talentati care se tin departe de piata. Cat va mai dura?
In acelasi timp, aud ca exista multe persoane care ar putea fi interesante (de exemplu angajati ai unor companii serioase) care refuza sa se intoarca la munca daca nu vor primi aceleasi beneficii cu care au fost obisnuiti sau "o provocare majora care sa ii motiveze din nou". Din pacate insa piata imobiliara s-a schimbat. Sper ca vor realiza curand acest lucru. In caz contrar, sunt curios sa observ cat vor reusi sa se tina departe de piata, in asteptare. Sau care va fi noul lor domeniu de activitate, dupa ce vor parasi domeniul imobiliar.
In trecut "Misiune Imposibila"
Se pare ca nu sunt singurul, cel putin nu pe segmentul de imobiliare. Companiile fie doresc sa faca disponibilizari, fie evita sa faca angajari (exceptiile vor confirma regula intotdeauna). Cand piata se afla pe un trend ascendent, era "normal" ca oamenii sa isi fi iesit din minti, sa ceara salarii nebunesti, sa fie neseriosi la serviciu etc. Ai fi putut identifica sute de companii care aproape implorau pe cineva sa mearga sa lucreze pentru ei. Acceptam persoane pe baza unor criterii foarte vagi. Gasirea persoanelor potrivite era o "Misiune Imposibila" in acea vreme. Sa presupunem ca acest lucru ar putea fi justificat. De ce continua si astazi?
Vor fi schimbari anul acesta?
Va rog sa nu incepeti sa imi argumentati cu lucruri de genul seful cel rau, problemele pe care le intampina un angajat sau salariile mici. Da, sunt de acord, cunoastem cu totii si aceasta fateta a monedei. Este un lucru care poate fi dezbatut la infinit. Sa presupunem ca exista suficiente companii si suficienti antreprenori neseriosi. Cu toate acestea exista si cateva care sunt serioase. Exista vreo scuza ca oamenii sa adopte un astfel de comportament?
Vom observa vreo schimbare anul acesta? Avand in vedere ca se va prelungi criza, mai ales pe piata imobiliara, vom observa o modificare in comportamentul oamenilor? Sau pariul este deja pierdut, este doar o chestiune ce tine de mentalitate?
PS. Va rog sa nu imi adresati email-uri in care imi spuneti "cum sa lucrezi pentru cineva pentru ACEASTA suma sau pentru ALTA" etc. Fiti siguri ca atunci cand cineva munceste cu adevarat si produce rezultate, nimeni nu il concediaza si este repede promovat sau isi gaseste un post mai bun.
Istvan 14 Apr 2010
Dupa ca ani la rand angajatorii alergau dupa angajati, acum teoretic pot sa-si aleaga oamenii, dar tot e destul de greu, pentru ca nici-o firma nu-si disponibilizeaza cei mai buni oameni. Asadar pe piata tot raman doar cei slabi. Sau daca vrei oameni buni, ii gasesti doar la concurenta. Asa e si in domeniul meu (programare). Pe piata nu prea gasesti programatori buni fara job. Iar de absolventi sa nu mai vorbim, ca majoritatea nu sunt destul de buni, iar ceilalti deja lucreaza.
Astfel oamenii buni tot o sa ceara mult.. nu poti sa pleci de la un job bun platit cu x pentru salariu y egal cu acela, y trebuie sa fie macar x + ceva %.
de angajat 14 Nov 2012
Cu tot respectul va spun ca privesc aceasta abordare a firmelor in general si a dumneavoastra in particular ca fiind egoista si un pic fara bun simt. Dumneavoastra aveti pretentia ca la un moment x sa angajati personal fara sa aveti nici o obligatie fata de societate. Cumva v ati gandit sa scolarizati din timp personal tanar care sa fie legat printr un contract pe mai multi ani? Nu. Vreti totul de a gata ca la curve imediat fara responsabilitati. De aia nu gasiti!!! Si nici nu veti gasi… Resursa umana nu e cuantificata economic ci dinamico social. Problema nu e la angajati ci la firmele de 2 lei care vor sa pape doar miezul fructului ori la cumparare fructul se achizitioneaza cu coaja sambure codita…. Numai va plangeti si cereti….Hai sa va zic de un caz din giurgiu unde la un hotel din giurgiu incearca sa angajeze si sa scolarizeze personal pentru functia de receptioner hotel. Solicita contract incheiat de colaborare de 5 ani, despagubiri imense in caz de nerespectare contract iar salariul….atentie…..600 ron. Asa ca ….mai dati o dracului de treaba si nu va mai plangeti ca n aveti personal…..Voi sunteti buba…..
Ilias Papageorgiadis 14 Nov 2012
Îți mulțumesc pentru mesaj! Nu înțeleg însă care este legătura dintre un hotel în Giurgiu și firma mea sau orice altă firmă serioasă din România. Într-adevăr, avem așteptări și oferim mult mai mult decât menționezi în mesajul tău. În ce privește contractul de 5 ani și celelalte așteptări, cred că încerci să proiectezi la nivelul întregii piețe poveștile pe care le-ai auzit în jurul tău. Lucrurile însă sunt foarte diferite în realitate.
Cu stimă,
Ilias
de angajat 14 Nov 2012
Apreciez raspunsul civilizat la cele spuse de mine! prin acest fapt mi ati castigat respectul!