Bulgaria ajută la dezvoltarea … pieței de Energie Regenerabilă din România
Prin 2008-2010, în timp ce piața de Energie Regenerabilă din România era în așteptare, cea din Bulgaria explodase. Sute de investitori încercau să intre pe piață și zeci de proiecte au fost construite și comisionate. Însă se pare că întreaga situație a ieșit de sub control și bugetul țării nu a putut susține toate aceste proiecte.
De aceea, în iunie, Statul Bulgar a scăzut Feed in Tariff-ul, de la 220 Euro/MW la … 80! Această acțiune a dus la înghețarea completă a pieței pentru că nu mai există motive pentru a investi cu un profit atât de mic.
Săptămâna trecută, Bulgaria a decis să dea afară toți investitorii pe care îi mai avea, prin introducerea unui nou sistem de taxare progresivă pentru proiecte operaționale, de la 1 la 39%! Această decizie distruge toate planurile de afaceri și va cauza probleme majore pentru toți jucătorii de pe piață. (Există zvonuri că aceeași direcție va fi urmată și de Grecia, pentru că piața este foarte instabilă și acolo).
Deci toate acestea fiind spuse, până și piața proiectelor operaționale va suferi ceea ce va trimite investitorii în … România!
Este această desfășurare de evenimente benefică pentru piața din România? Probabil că da, însă timpul va spune. Există, însă, câteva concluzii ce pot fi trase de aici:
1. Acest tip de surprize justifică termenul de „risc de țară” pe care investitorii îl folosesc când încearcă să determine potențialul unei țări.
2. După câțiva ani de utilizare, sistemul de Feed in Tariff pare să ascundă complicații pentru investitori din multe țări.
3. Ca de obicei, proiectele de Biomasă sunt cele mai puțin afectate. Nu ar trebui să treceți cu vederea această informație.
4. Poate că schema certificatelor verzi (mult mai complicată, ce-i drept), sugerată de Comisia Europeană României și pe care aceasta a introdus-o, va preveni astfel de probleme.
Voi ce părere aveți?
Știrea:
http://www.bpva.org/en/articles/article1448.html?goback=%2Egde_1806337_member_165099954&______array
Într-o întâlnire privată vineri, 14 Septembrie 2012, Comisia Guvernamentală pe probleme de Energie a adoptat o Decizie de Determinare a Prețurilor Temporare pentru Accesul Producătorilor RES la Rețelele de Transmitere și Distribuire.
Conform acestui document, implementarea prețurilor este bazată pe aplicațiile de la Operatorul Sistemului de Electricitate și de la operatorii rețelelor de distribuire (EVN, Energo Pro și CEZ). Prețurile adoptate:
· 1% din FiT pentru instalații de biomasă
· 5% din FiT pentru unități de energie hidro
· 10% din FiT pentru unități eoliene
· Și 1-39% din FiT instalații PV
>> Decizia intră în vigoare de la 10 Septembrie 2012, după care dată producătorii vor trebui să plătească prețurile lunar. Documentul este publicat pe pagina Regulatorului (în BG)