Piața de Energie Regenerabilă din România: La ce să ne așteptăm în 2013

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Cum septembrie s-a încheiat, ne pregătim pentru ultimul trimestru al anului și este posibil să extragem primele concluzii pentru 2012, însă și să ne pregătim pentru 2013. În continuare, vă propun să verificăm împreună situația actuală a pieței de Energie Regenerabilă din România, luând fiecare sector pe rând.

Sectorul Eolian

În acest moment, situația este exact opusă cu cea din trecut pentru că se pot găsi diferite proiecte bune însă există mult mai puțini investitori disponibili. Piața nu mai este la fel de fierbinte, însă se mai încheie tranzacții. 80% din investitorii cu care am discutat se concentrează pe proiecte mici, în timp ce 20% țintesc proiecte mari. Jucătorii mari domină în continuare sectorul și până la sfârșitul anului se va depăși capacitatea comisionată de 2.000 MW.

Sectorul Fotovoltaic

Acesta este, fără îndoială, cel mai „fierbinte” sector al anului în termeni de tranzacții (însă nu și în termeni de construcții propriu-zise). Tranzacții au fost și vor continua să fie până la sfârșitul anului cu o capacitate cumulată de sute de MW, majoritatea în jurul cifrei de 5-10 MW/proiect. Proiectele mici și bune sunt foarte atractive însă oferta este limitată. Doar o mică parte a proiectelor mari sunt chiar bune și se vor vinde, probabil, în următoarele luni, dacă nu au fost vândute deja. Investitorii se pregătesc să construiască și comisioneze în 2013, multiplicând proiectele operaționale actuale.

Pe parcursul anului viitor, proiectele ce țin de acoperișuri vor deveni, cel mai probabil, foarte atractive însă există multe provocări pentru cei care vor dori să se implice în acest sector.

Sectorul Micro Hidro

Nu există la fel de mulți investitori în acest sector comparând cu altele însă majoritatea sunt serioși și determinați. Orice proiect bun, al cărui proprietar nu va cere o avere, va fi vândut. În același timp, acesta este sectorul cu cel mai mare procent de „proiecte fantomă”: Cineva cu „o idee și conexiuni” va încerca să vândă un „proiect” care nu există și are nevoie de timp, expertiză, determinare și perseverență.

Sectorul de Biomasă/Biogaz

În urmă cu ceva timp am primit un mandat pentru proiecte de Biogaz și Biomasă cu o capacitate cumulată de 20 MW, și astfel am avut șansa să studiez acest segment ce se află încă la început. Foarte puține proiecte sunt în stadii avansate, chiar și mai puține sunt „Ready to Build”. Mulți proprietari au obținut aprobări pentru Fonduri Europene însă nu știu cum să înainteze. Însă dacă este un sector ce va exploda în 2013-2014, va fi cel al energiei prin cogenerare. România este aproape ideală pentru acest tip de energie și rețeaua națională are nevoie de ea.

PPA – Finanțare

Toți cei implicați pe piața de Energie Regenerabilă sperăm că problemele legislative legate de PPA vor fi rezolvate în următoarele luni. Aceasta nu înseamnă că nu suntem activi în acest sector însă mai sunt foarte multe lucruri de făcut.

Fără contracte PPA, se construiesc foarte puține proiecte, utilizând fonduri private. Pentru ca un proiect să fie finanțat, de obicei este nevoie de un contract PPA și de aceea totul a fost amânat și majoritatea investițiilor au fost lăsate pentru 2013.

Provocări

Piața de Energie Regenerabilă din România încă se confruntă cu foarte multe provocări și probleme ce trebuie soluționate. Unele au fost rezolvate în iulie, altele există în continuare. Însă potențialul există și investitorii atenți ce au alături un consultant bun vor putea închide tranzacții profitabile.

Există multe similarități între această piață și sectorul imobiliar din trecut. Însă există și diferențe importante. Pe lângă acestea, Energia Regenerabilă are mai multe avantaje ce ne ajută să rezolvăm problemele și să eliminăm majoritatea riscurilor.

Anul 2012 va fi unul activ pentru această piață până la final și 2013 va fi și el un an foarte bun.

Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?