Exploatarea acoperișului clădirii sau transformarea unui teren „blocat”. De ce este o acțiune ce trebuie făcută acum.
Piața Fotovoltaică din România a atins apogeul. Interesul este foarte mare și toți jucătorii europeni (plus cei in China, India, țările arabe și mulți alții) vin în România pentru a căuta oportunitățile investiționale potrivite, pentru a construi sau a-și vinde produsele. Această situație a dus la explozia așteptărilor jucătorilor locali implicați. Unii dintre ei deja au început să se comporte ca „demi-zeii” erei imobiliare din 2006-2008, făcând aceleași greșeli și riscând, în pofida oportunităților excelente pe care le au.
Dar să lăsăm la o parte specula agresivă, aroganța și atitudinea greșită. Dacă ne uităm cu atenție și studiem situația la rece, putem observa că această perioadă este benefică și pentru 2 tipuri de proprietari imobiliari:
1. Proprietarii ce dețin o clădire cu un acoperiș neexploatat.
2. Proprietarii ce au rămas cu investiții „blocate” în terenuri.
Proiecte fotovoltaice pentru acoperișuri
Un venit în plus, cheltuieli mai mici
O clădire industrială, un depozit, o proprietate de retail sau orice altă suprafață mare poate fi potrivită pentru un proiect fotovoltaic pe acoperiș. În cazul în care studiul de fezabilitate arată că nu sunt necesare lucrări de consolidare și că toate celelalte condiții tehnice sunt îndeplinite, proprietarul acoperișului are foarte mult de câștigat:
· Un venit stabil pentru 15 ani plus 10
· Un yield mare, greu de atins prin alte investiții
· Independență energetică
· Infrastructură actualizată
· Puncte ce transformă clădirea sa într-o clădire „verde” (obligatoriu din 2020)
· În același timp, consturi de producție scăzute, competitivitate ridicată
4 pași de parcurs
Pentru a construi un proiect fotovoltaic de succes pe acoperișul clădirii, ar trebui să se țină cont de 4 pași:
A. Studiu de pre-fezabilitate: Acest studiu va determina fezabilitatea proiectului, dacă există costuri ascunse, conexiunea la rețea etc.
B. Dezvoltare – licențiere: trebuie emise zeci de documente – proiectul tehnic, studiul de fezabilitate etc. Nu este dificil dar nici ușor.
C. Construcție: Vor exista oameni care vă vor spune că și ei „pot face asta”. Dar dacă cereți garanții și dovezi, mulți dintre ei vor dispărea.
D. Operare + Mentenanță: Dacă nu alegeți experți pentru a se ocupa de acest aspect, s-ar putea să aveți surprize neplăcute.
Un teren „blocat”, transformat într-o sursă de venit
O procedură similară poate fi urmată pentru terenuri cumpărate în trecut ce acum au rămas neexploatate și blocate, adunând doar cheltuieli pentru proprietari.
Această proprietate poate fi baza unui proiect fotovoltaic. Odată dezvoltat, în 4-6 luni, cu o investiție minimă, proprietarul va avea 4 opțiuni din care să aleagă:
1. Vânzarea proiectului odată ajuns la stadiul de „Ready to Build” și multiplicarea investiției de dezvoltare.
2. Avansarea spre un „Forward Sale”, securizând vânzarea proiectului în avans.
3. Rămânerea ca partener minoritar împreună cu un investitor, securizând un venit semnificativ pentru următorii 15 + 10 ani.
4. Obținerea unei surse de finanțare și construirea pe cont propriu. Astfel, va putea beneficia la maxim de proiect, primind tot venitul sau prin vânzarea acestuia ca un produs investițional.
Următoarele luni vor fi critice pentru orice investiție în sectorul Fotovoltaic. De aceea mai multi proprietari de terenuri sau acoperișuri au început să verifice potențialul proprității lor. Astfel vor ști dacă pot profita de moment sau nu.
PS: Mi-au trebuit luni pentru a găsi, alege și forma o echipă de experți ce pot garanta dezvoltarea serioasă a unui proiect pentru a putea oferi acest serviciu clienților mei. Am pierdut bani înainte de a găsi persoanele potrivite. Nu trebuie să credeți că „oricine, dacă are cunoștințe, poate face asta”.
Un proiect fotovoltaic bun este unul ce va trece de un proces de due diligence strict și va fi pregătit pentru construcție, ridicându-se la așteptările investitorului și EPC-ului acestuia.