FMI solicita cresterea vertiginoasa a cotei unice si TVACe inseamna asta pentru piata imobiliara?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ati citit stirile ieri? Fondul Monetar International cere Romaniei sa majoreze drastic TVA-ul de la 19% pana la 25%. A fost propusa deasemenea si majorarea cotei unice de impozitare de la 16% la 20%. Nimic nu este sigur inca dar presupun ca pe parcursul lunii Mai vom realiza faptul ca 2010 va fi un an mult mai dificil decat se asteptau cei mai multi (visatori).

Pentru a citi mai mult despre acest subiect, accesati link-urile de mai jos:

  1. „Reprezentantii FMI considera majorarea TVA masura cea mai sigura pentru a creste veniturile bugetare”

  2. FMI ar fi cerut TVA de 25%

  3. FMI, catre guvernanti: Majorati cota unica si TVA!

  4. FMI cere Guvernului majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%

„Dar de ce continua sa cada?”

Dupa ce veti citi vestile proaste multi va veti intreba: „Dar de ce?” Doar cu cateva zile in urma, v-am explicat de ce economia romaneasca va continua sa fie in criza pe parcursul anului 2010. Sunt uimit ,intrucat chiar si cu cateva zile in urma continuam sa citesc ca economia va creste. Eu am ramas cu o parere negativa in ceea ce priveste anul acesta si motivele sunt foarte simple:

  • Economia romaneasca inca nu a inceput sa absoarba fondurile europene.
  • Fondurile europene inca nu sunt accesibile intreprinderilor mici si mijlocii.
  • Criza economica mondiala inca este prezenta.
  • Bancile tot nu ofera imprumuturi.
  • Sau imprumuta cu dobanzi foarte ridicate.
  • Inca nu am fost martorii unor reforme economice majore.
  • Rata somajului continua sa creasca.
  • Preturile imobiliarelor au crescut, fara prezenta vreunui client!
  • Comportamentul oamenilor a ramas acelasi.

(Pentru a citi articolul „Economia romaneasca continua sa cada, in timp ce visatorii continua sa astepte milioanele sa le bata la usa”, accesati link-ul urmator”)

Ce se va intampla cu economia romaneasca?

Asa cum v-am explicat si saptamana trecuta, anul acesta este unul foarte dificil pentru toti, in toata lumea, inclusiv Romania. Lucrurile sunt complicate si in cazul in care taxele vor creste atat de mult (25% TVA si 20% cota unica), nu exista nicio indoiala ca economia va pierde teren si pe parcursul acestui an.

(Scenariul meu pentru economia romaneasca, accesati link-ul)

TVA de 25%. Ce inseamna asta pentru piata imobiliara?

Sa presupunem ca TVA-ul va creste la 25% si cota unica va urca la 20%. Acum sa examinam toate cazurile iar voi veti decide singuri:

  • Chiriile pentru birouri vor fi taxate cu 25% TVA in loc de 19%. Credeti ca in aceste conditii chiriasii vor fi fericiti? Nu este probabil ca ei sa ceara o chirie mai mica? Pentru proprietatile goale nu inseamna oare ca preturile lor vor ingheta, sau vor incepe usor sa scada?
  • Chiriile industriale vor resimti acelasi impact. Nu este normal ca preturile sa se blocheze si in acest segment?
  • Apartamentele cu o valoare de peste 385.000 Ron (in jur de 90.000 Euro) vor fi vandute cu TVA 25% si nu 19%. Asadar clientilor le va fi chiar si mai greu sa cumpere un apartament exceptand cele sub 385.000 RON, care (sa speram) ca vor continua sa fie taxate tot cu 5% TVA.
  • Pretul pentru un apartament de 100.000 Euro va creste de la 119.000 la 125.000. Un apartament de 200.000 Euro va costa 250.000 (inclusiv cu noul TVA) in loc de 238.000 Euro cat costa in ziua de azi etc.
  • Nimeni nu va crede ca „e doar o chestiune tehnica, intrucat TVA-ul poate fi recuperat”. Din pacate sunt mari intarzieri cu rambursarea TVA-ului.
  • Dezvoltatorii vor infrunta un soc dublu: TVA mai mare = vanzari mai dificile si cota unica mai mare = mai putin profit = mai putini bani de platit la banci = mai multa presiune.
  • Proprietarii care vand o proprietate si platesc 16% vor avea de platit 20%. Asadar vor sfarsi cu bani mai putini in buzunar.
  • Mediul de afaceri in general va fi deteriorat, intrucat tara va deveni semnificativ mai scumpa.
  • Nu este evident ca bancherii nu vor fi prea fericiti sa afle toate acestea? Este. Asa ca uitati orice discutie despre injectarea mai multor credite in piata. Ei sunt rezervati si vor ramane asa.

Rezultat total: Piata va ingheta de tot daca se va taxa  25% TVA la tranzactiile imobiliare

Am avut deja mute probleme cu proprietarii care cresteau preturile fara prezenta vreunui client (!). (Puteti sa vedeti analiza mea pe baza acestui subiect accesand link-ul)

Acum lucrurile se vor inrautati. TVA-ul 25% va ingheta piata cu siguranta. Macar pana la sfarsitul anului, nimeni nu va fi grabit sa cumpere o proprietate in aceste conditii. Singura posibilitate de a investi este ca pretul sa fie foarte scazut, nu pretul cerut de vanzator.

Va reamintesc ca pentru fiecare tranzactie incheiata, sunt atat de multi oameni care obtin venit si statul colecteaza taxe deasemenea din multe  surse indirecte. 25% TVA la tranzactiile imobiliare va crea nenumarate pagube colaterale. Sa asteptam si sa vedem ce se intampla…

PS.1 Nu uitati ca o posibila explozie a TVA-ului va cauza probleme serioase in viata a milioane de oameni. Sper ca vor fi precauti, intrucat va fi prea mult pentru ei…

PS.2 Inca odata, declar ca nu sunt implicat in viata politica romaneasca. Nu cunoasc nici un politician si nu am prieteni sau dusmani in randul acestora. Textul de mai sus este doar abordarea mea personala, incercand sa evit orice discutie politica. Timpul va spune daca predictiile mele sunt corecte sau gresite. Asta nu inseamna ca sunt impotriva sau sustin guvernul sau pe oricine altcineva.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

  1. liviu 05 May 2010
    Răspunde

    Felicitari!
    Ar trebui sa organizati cursuri pentru cei care inca mai cred in povesti!I-ar ajuta foarte mult.
    Mai bine te pregatesti din timp pentru ceva rau dacat sa te ia pe nepregatite

  2. un oarecare 05 May 2010
    Răspunde

    ultima data cand am verificat tva-ul pt venituri din chirii perceput firmelor era 0%, doar daca contribuabilul opteaza in mod expres pentru plata tva si pt veniturile din inchirieri. In rest ce s-a spus este valabil.
    Furturile guvernamentale creaza o presiune enorma pe noi toti, dublata de pretentiile bugetarilor, astfel incat mediul privat se sufoca la propriu. SI atunci cand mare parte din el moare vor muri si mult iubitii bugetari impreuna cu grevele lor.

Ce părere aveţi?