Răspunzând la întrebările cititorilor:” În cine să am încredereîn ceea ce priveşte calitatea construcţiei? „

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

În această săptămână am primit un e-mail foarte interesant de la o cititoare. Mentionează mai multe lucruri, acoperind mai multe aspecte. Îi voi răspunde azi şi mâine, încercând să-i explic (şi celorlalti) părerea mea referitoare la mai multe „mituri urbane ” pe care le descrie, în textul ei.

Doamna Anne G. mi-a scris, luni, 16.07.2010:
„În primul rând, aceasta serie a fost una perspicace. Multe dintre lucrurile pe care le spui despre dezvoltatorii sunt necunoscute pentru majoritatea oamenilor, asa că îti multumesc că ni le-ai împărtăsit, cred că este pentru prima dată când citesc despre acest lucru într-o manieră atât de profundă. Neîncrederea rămâne, însă, chiar dacă apartamentele sunt mai mari.

Pe cine propui să suporte pierderile la calitate?
1. În timpul fazei de construcţie, au existat situaţii când pentru un motiv sau altul – lipsa de seriozitate a constructorului de ex. – Apartamentele dezvoltatorului nu arătau cum ar fi trebuit să arate. Vorbim aici despre o pierdere la calitate. Pe cine propui să suporte aceasta pierdere? (Beneficiarul final, banca, dezvoltatorul sau constructorul …). O întrebare şi mai spinoasă ar fi: cam în ce mod ar putea fi măsurată? „

A. Cred că este clar. Aceasta problemă trebuie rezolvată între dezvoltator şi constructor. Între cei doi exista un contract care presupune că aranjarea fiecărui detaliu al proiectului. Pierderea va fi suportată de către beneficiarul final (cumpărătorul), numai în cazul în care acesta nu va fi atent şi va cumpăra o proprietate, fără ca aceasta să fie controlată în detaliu de către un expert.

B. Pierderea la calitate este măsurată prin compararea a două liste: la ce face vânzătorul publicitate (şi „s-a angajat sa livreze”) şi ceea ce oferă de fapt. De obicei, trebuie să existe un preţ pentru fiecare investiţie făcută. În cazul în care el îti livrează altceva, solicită unui expert să verifice situaţia, rămâneti la întelegerea initială si nu accepta nimic altceva decât ceea ce meriti (şi ce ai plătit ).

S-ar putea să-mi spui: „Uite, eu sunt o persoana simplă, si nu un expert în imobiliare. Cum te aşteptaţi ca eu să fiu în măsură să evaluez aceste lucruri? „Răspunsul este simplu: Plăteste un expert să te ajute cineva care va fi responsabil pentru cuvântul dat. Dar de asemenea, nu uita ceva: Investiţia într-un apartament nou este una dintre cele mai importante decizii din viata ta. De-a lungul vietii oamenii cumpara de obicei 1 – 3 locuinţe, unde fiecare dată e la fel de importantă. Investeste mai mult timp din viaţa ta în căutare si verificare şi nu în plângeri ulterioare. La urma urmei, este vorba despre banii tăi …

„Eu nu am încredere în modul în care dezvoltatorii au pus fundatia
2. Eu una am o problemă foarte simplă: Eu nu am încredere în modul în care s-a pus fundatia. „Şi ai încredere în muncitorii comunittii”? Deja te pot auzi spunându-mi asta. În timpul lui Ceauşescu, frica era un motivator bun (există 2 motivatori pentru oameni, iar celălat motivator este interesul). De asemenea, nu am văzut oameni plângându-se despre structura apartamentelor comuniste pe care le detin (fără crăpături în pereţi, fără linii strâmbe, fără ferestre deplasate). „

Permiteţi-mi doar să comenteze faptul că am văzut o mulţime de apartamente (care au fost dezvoltate în timpul lui Ceauşescu), cu mari probleme, crăpături în pereţi etc Există perioade mai bune decât celalte (de exemplu, după 1985), sau perioada când blocurile au fost livrate cu greşeli minore sau majore. În general, sunt de acord cu tine, calitatea acestora nu este rea deloc.

” Sunt la dispoziţie fotografii corespunzătoare fiecărui stadiu din proiect

De exemplu orice dezvolator pune la disponibilitatea utilizatorului final, fotografii luate în timpul fiecărui stadiu din proiect? Poate suna paranoic, dar dacă tot plăteasc de două ori mai mult pentru un apartament nou, aş dori să ştiu pentru ce plătesc „.

Mai întâi de toate, nu e aceasi poveste cu un apartament nou comparativ cu unul vechi. La un apartament nou cumperi în plus si un loc de parcare si un spatiu de depozitare. De asemenea, balcoanele sunt mult mai mari decat la cele construite cu 30- 40 de ani în urmă. Deci, nu este corect să comparăm suprafaţa utilă a unui apartament vechi cu suprafta utilă a unui apartament nou. În al doilea caz, cumperi mult mai mult (sau cel puţin asta e ideea principală pentru apartamentele din proiectele noi).

Nu esti paranoică deloc. Sugerez tuturor clienţilor mei (dezvoltatori) această idee. Îi îndemn să fotografieze fiecare stadiu al proiectului. Aceasta este calea corectă, de asemenea mi-a plăcut si aboradea altora care au o camera web conectată online 24/7, arătând evoluţia proiectului. Într-o ţară în care unii dintre jucători nu-si respecta clientii, un jucător serios trebuie să stabilească toate procedurile posibile pentru a inspira incredere clientilor sai.

„În cine să am încredere în ceea ce priveşte calitatea constructiei
3. Adevărata problemă: ÎN CINE SĂ AM ÎNCREDERE ÎN CEEA CE PRIVESTE CALITATEA CONSTRUCTIEI? Ar trebui să am încredere în tine, care ai un interes personal când încerci să mi-l vinzi mie? Ar trebui să am încredere în ochii mei, chiar dacă nu am o vedere cu infraroşu ca să văd ce este in interiorul zidurilor de beton si în structură? Să pun pariu? Pentru că în cele din urmă, atunci când nu ştii în cine să ai încredere faci un pariu.

Cred că ar trebui să te încrezi într-o combinaţie dintre primele tale opţiuni., plus ceva ajutor:

  • Dacă ai încredere în agentul tău imobiliar vei avea încredere si în opinia sa, (desigur, dacă este capabil să-şi exprime una).
  • Cu siguranta trebuie să ai încredere în ochii tăi, pentru orice problema vizibilă pe care ai putea s-o observi.
  • Nu aveţi nevoie vedere cu infraroşu. Puteţi cere pur şi simplu ajutorul unui consultant de specialitate. Acesta poate fi un arhitect sau un inginer, sau oricine considerat potrivit pentru a te informa în mod corespunzător.
  • Dacă este necesar, poti verifica, de asemenea, interiorul pereţilor şi structurilor, există maşini speciale pentru acest scop, de asemenea există si masini care identifică calitatea şi cantitatea cimentului, etc
  • (Dacă doresti să fi consultată, fără însă să plătesti atunci îndreaptă-ti atentia doar pe ochii tăi, deaorece în 90% din cazuri „consultanţii ” nu vor dori să lucreze gratis – şi sunt de acord cu ei)

Luni, 26.07.2010

  • Dezvoltatori şi agenţii imobiliari au dezvoltat o mare minciună

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?