Perspective imobiliare pentru 2012 – interviu cu Horia Halmagi – agent imobiliar Coldwell Banker Brasov

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Intrebare: Cum a inceput piata rezidentiala din Brasov anul 2012?

HH: Inceputul anului 2012 a adus scaderi de preturi, in special pe segmentul apartamentelor vechi, acestea fiind cauzate de necesitatea proprietarilor de lichiditati, presati fiind de cheltuielile inerente, in special odata cu venirea sezonului rece ( costuri ridicate la utilitati) si, totodata, de creditele bancare accesate.

Noul an a adus, de asemenea, o cerere relativ mare, din partea persoanelor care dispun de cash si care au „ vanat” oportunitati, acestea cunoscand care sunt perioadele ideale pentru a face achizitii.

De asemenea, Brasovul fiind un oras cu destinatie turistica, a atras foarte multi turisti straini, in perioada sarbatorilor de iarna, multi dintre acestia fiind interesati de achizitionarea de proprietati care, spre surprinderea noastra, nu au destinatie de  second home cu destinatie de locuinta de vacanta, ci proprietati cu pret corect, care pot genera un venit imediat, urmand a fi date spre inchiriere, cu perioada relativ scurta pentru amortizarea investitiei.

Din punctul de vedere al numarului de solicitari si al tranzactiilor incheiate, anul 2012 a inceput in forta, acest lucru datorandu-se, in mare parte, numarului ridicat de persoane care vin in aceasta zona in perioada Sarbatorilor de Iarna si de asemenea, in luna Ianuarie.

Intrebare:   In 2011, anul a inceput cu interes mare dar tranzactii putine. Cum a evoluat piata anul trecut?

HH: Din punctul nostru de vedere, anul 2011 a demarat in forta, cu tranzactii numeroase, pentru proprietati cu valori cuprinse intre 100.000 si 250.000 euro, in special pentru apartamente situate central, in zone foarte bune, care si-au mentinut  valoarea, chiar daca piata a avut  un trend descendent  pe celelalte zone, mai putin avantajate, in raport cu centrul orasului.

Anul 2011 a oferit foarte multe „surprize”, acestea fiind atat placute, cat si neplacute, mai ales spre mijlocul anului, in perioada iulie-octombrie, cand cererea a fost foarte redusa, motivul fiind acela ca piata imobiliara este in legatura directa cu evolutia economica,  investitorii stand in expectativa, mai ales din cauza evenimentelor din zona  euro si, de asemenea, a celor din S.U.A.  Incepand cu luna Octombrie, numarul tranzactiilor a crescut cu aproximativ 10% fata de luna  anterioare, acelasi trend fiind valabil si pentru luna noiembrie. In ultima luna din 2011, cererea pentru achizitii imobiliare a fost aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Intrebare: Care este zona dumneavoastra de acoperire si cum se compara aceasta cu restul orasului Brasov?

HH: In timp, am dezvoltat un portofoliu de proprietati ce se axeaza in principal pe zona centrala. In acest moment, piata in aceasta zona are un comportament atipic, diferit de alte zone din oras, acest lucru datorandu-se unui interes crescut din partea investitorilor, in primul rand pentru randamentele anuale oferite, acestea fiind de cca. 7-8%, si de asemenea, pentru ca proprietatile din aceasta zona isi mentin valoarea in timp, fiind catalogate ca investitii sigure.

Astfel, in anul 2011 a existat  un numar constant de tranzactii, care au avut ca obiect de tranzactionare proprietati din aceasta zona, o parte dintre ele fiind achizitionate ca si investitii. Siguranta obtinerii unui astfel de randament, prin inchiriere, este datorat si de faptul ca in zona Brasovului exista un numar mare de companii multinationale care-si desfasoara activitatea, in mare parte in domeniul productiei industriale, acestea generand o cerere constanta pentru apartamentele premium din zona centrala, in vederea inchirierii, in special pentru angajatii proveniti din tarile mama, ce activeaza in pozitii de middle si top management.

Intrebare:  Opiniile legate de avantajele si dezavantajele afilierii la o franciza sunt impartite. Care este abordarea dumneavoastra?

HH: In calitate de consultanti afiliat la reteaua Coldwell Banker, avem la dispozitie un numar de 36 de birouri raspandite pe intreg teritoriul tarii. Astfel, putem promova o proprietate din Brasov atat pe piata locala cat si in Bucuresti, Cluj – Napoca sau in alte orase din tara.  O astfel de  promovare poate da rezultate mai ales pentru locuintele second-home, acest segment fiind dezvoltat in Brasov datorita puternicului sau profil turistic.  In plus, exista anumite proprietati care sunt promovate la nivel international, prin intermediul colegilor din Statele Unite.

De asemenea, exista situatii in care clientii apeleaza la serviciile noastre pentru a-si extinde afacerea la nivel national, prin intermediul retelei noatre.

Nu in ultimul rand, avem in spate un brand puternic, recunoscut la nivel international, acesta fiind motivul pentru care o parte dintre clienti, in special cei straini, alege sa apeleze la serviciile noastre in detrimentul altor colegi din piata.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?