Perspective imobiliare pentru 2012 – Interviu cu Loredana Ciurea, Euro Dome, Brasov

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Întrebare: Cum a inceput piata rezidentiala din Brasov in 2012?

Loredana Ciurea: In Brasov piata rezidentiala ocupa o pondere destul de mica ca sa vorbim strict numai de ea.In general, piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca. Se tranzactioneaza putin pe fiecare segment de activitate, ma refer la apartamente, case, terenuri si spatii comerciale. Apartamentele in blocuri noi la sfarsitul anului 2011  in unele ansambluri rezidentiale s-au vandut bine, mai ales cele cu suprafete mai mici si preturi pe masura.

Î: In 2011 anul a inceput cu interes mare dar tranzactii putine. Cum a evoluat piata in anul trecut?

LC: Anul 2011 pentru noi a fost un an mai bun decat 2009, 2010 fiind unul nereusit din punct de vedere al numarului de tranzactii. Lucrurile tind sa se aseze odata cu preturile care au stagnat, iar cerere a existat mereu, dar pe domenii diferite, trebuie doar sa fii foarte atent la schimbarile care apar si sa tii pasul cu ele. Nu au existat perioade „moarte” in imobiliare doar consultanti imobiliari care nu s-au adaptat vremurilor sau care se invatasera sa castige bine cu munca putina, fata de acum cand muncesti de 2 ori mai mult si castigi de doua ori mai putin ,dar totusi poti trai bine.

Lucrurile bune care s-au intamplat in ultimii ani se vad cu ochiul liber.

In general, oamenii sunt mai cumpatati, mai atenti la detalii, mai putin naivi, mai suspiciosi, mai putin dispusi sa riste si mai dornici sa lucreze cu oameni de caracter. Inainte clientul folosea o afirmatie de genul: "Daca nu negociezi comisionul,merg la o alta agentie care imi percepe comision 1%,in loc de 2%".Acum,desi sunt mai putini bani pe piata sunt dispusi sa plateasca mai mult numai sa aiba siguranta tranzactiei  si certitudinea serviciului de calitate.

Ca si tranzactii in 2011, 70 % au fost vanzari de apartamente iar 30 % vanzari de terenuri, case si spatii comerciale. Jumatate din tranzactii au fost prin programul Prima Casa. Sa nu neglijam inchirierile care in Brasov merg bine pe tot parcursul anului.

In concluzie pentru noi Euro Dome anul 2011 a fost un an bun,urmand o panta ascendenta.

Î: Care este zona de acoperire si cum se compara aceasta cu restul orasului Brasov?

LC: Suntem de 10 ani pe piata imobiliara brasoveana, am pornit in ianuarie 2002 cu 3 sedii si 12 angajati, acum dupa 10 ani suntem tot 3 sedii si 15 angajati, jumatate dintre  ei fiind inca de la inceput, ceea ce nu este putin lucru in imobiliare. Am facut aceasta prezentare pentru a intelege cum reusim sa ne ocupam de tot orasul Brasov si pe o raza de 25 km de case si terenuri.

Î: Opinii legate de avantajele si dezavantajele afilierii la o franciza sunt impartite. Care este abordarea dumneavoastra?

LC: Sincer,nu am studiat problema pentru ca nu am avut niciun moment de cumpana in acesti ani. Poate fi un lucru bun pentru cineva care are nevoie de suport logistic, de instruire, de un nume sub care sa lucreze, noi ne-am creat propriul nume, l-am inregistrat la OSIM si avem grija de el.

Indiferent ca lucrezi sub o franciza sau nu, pe piata imobiliara ca sa fii un bun profesionist si sa capeti  vechime in domeniu trebuie sa te implici, sa ai o atitudine adecvata si sa degaji energie pozitiva. Daca te lasi influentat de stirile negative si de oameni pesimisti, daca crezi ca totul va merge prost atunci pentru tine asa va fi.Daca esti optimist, iti faci treaba cum trebuie si vrei sa lucrezi in domeniul imobiliar iti poate fi bine si afiliindu-te la o franciza ,dar si intr-o firma imobiliara serioasa si cu nume pe piata imobiliara.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?