Piața de Energie Regenerabilă din România, după o vară fierbinte: 6 adevăruri necesare pentru orice investitor și proprietar de proiecte RES

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Pe parcursul acestei veri, am avut șansa să vorbesc cu peste 250 de investitori din sectorul de Energie Regenerabilă și aproape 80 de proprietari (de proiecte Eoliene, Fotovoltaice, Hidro, de Biomasă și Biogaz). Traiectoria spre o tranzacție nu este întotdeauna ușoară, însă am reușit să ajungem la un acord în multe cazuri. Această activitate mi-a oferit atât experiență cât și lecții valoroase. Mai jos vă voi prezenta 6 dintre ele:

1. Mai puțin de jumătate din proiectele disponibile sunt „gata să fie construite”

Din moment ce avocatul nostru in-house realizează un proces de pre due-diligence pentru toate proiectele pe care le primim, pot confirma că mai mult de jumătate din ele nu sunt „gata să fie construite”. Știu, oamenii folosesc termenul „Ready to Build”, însă acest termen arată doar că proiectul poate fi construit. Noi ne concentrăm pe detalii și parametrii și vedem foarte multe proiecte cu o calitate proastă.

2. Mai puțin de jumătate din „investitori” nu sunt investitori adevărați

Din moment ce aproape toate piețele europene sunt închise, mii de investitori vin în România. Dar numărul concret de investitori este la jumătate față de persoanele prezente în piață. Majoritatea nu vor să semneze nici o hârtie ci să vorbească și să nu facă nimic. De multe ori oferă prețuri foarte mari fără să aibă acele sume, doar pentru a opri un proiect de la a fi vândut.

3. Documentele nu sunt prezentate = nu se finalizează tranzacția

Mulți proprietari sunt reticenți când vine vorba de prezentarea documentelor proiectelor pentru că spun că nu vor ca acestea să circule peste tot prin piață. Pe de altă parte, fiind un adevărat om de afaceri trebuie să alegi partenerii potriviți și să lucrezi doar cu ei. Adevărul este că fără documentele prezentate în avans, tranzacția nu merge mai departe.

4. „Nu este gata pentru a fi construit” de obicei înseamnă „Va fi gata să fie construit în curând, ajustat la cerințele dumneavoastră”

Pe parcursul verii zeci de investitori serioși au început să realizeze că termenul „ready to build” atașat unui proiect nu este singurul element ce contează. Din cauză că trebuie să livreze propriile soluții tehnice, aceștia înțeleg că un proiect „RtB” are și el nevoie de re-aprobări, ajustate la cerințele sale. De aceea multe tranzacții au inclus proiecte ce se aflau în stadii foarte avansate de dezvoltare.

5. Un proiect ar trebui dezvoltat luând în considerare toate problemele/controalele posibile viitoare

Văd foarte multe proiecte oferite în baza următoarei abordări: „Asta am eu de vânzare. Nu mă interesează ce vei face tu mai departe. Dă-mi banii și succes”. Însă investitorul are propriile standarde, cerințe de la bancă, sfaturi de la EPC și chiar aspectele ce ar putea interesa un viitor cumpărător. Dacă proprietarul nu acceptă aceste lucruri, tranzacția va fi anulată.

6. În Hidro, Biomasă și Biogaz, investitorul ar trebui să se implice în fazele preliminare de dezvoltare

Dacă cineva își dorește să investească în Hidro, Biomasă sau Biogaz, va înțelege repede că trebuie să se implice în dezvoltarea proiectului. Asta nu înseamnă că trebuie să investească în acel moment, dar să verifice și să ghideze proprietarul, adaptând proiectul la standardele sale pentru că piața oferă câteva proiecte „semi-dezvoltate” la prețuri accesibile și foarte puține proiecte „Ready to Build”.

Experiența mea îmi spune că o tranzacție se finalizează când se investește timp în aceasta. Totate proiectele trebuie înțelese pentru a fi prezentate. Documentele trebuie să fie accesibile (însă nu pentru toată lumea) și progresul apare când ambele părți își doresc acest lucru. 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?