Grecia. Realitatea din spatele frustrărilor și a soluțiilor (greșite).

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Majoritatea societății elene dispare …

Timp de decenii, anumite locurile de muncă din Grecia au fost ocupate de anumite categorii sociale. Spre exemplu, personalul de curățenie din toaletele de bărbați a fost întotdeauna reprezentat de domane în jurul a 50-60 de ani. Făceau curățenie fără să acorde atenție la ce se întâmpla în jurul lor, arătând de parcă ar avea întotdeauna o poveste tristă de spus. Însă criza economică a schimbat acest „tabu” și multe altele. Acum poți vedea fete tinere și chiar bărbați prestând astfel de servicii.

Spitalele elene au văzut zile mai bune. În timpul ultimei perioade există multe situații în care pacienții sunt rugați să își aducă propriiile lenjerii de pat (!). În același timp nu mai este o știre faptul că pansamentele și anumite medicamente importante lipsesc din diferite spitale elene.

Plătind contribuții foarte mari timp de foarte mulți ani, grecii erau obișnuiți cu un sistem în care cel puțin 75% din costuri erau acoperite. Nu mai este așa. Farmaciștii eleni, la un moment dat considerați bogați, se află în grevă de săptămâna trecută. Dacă ai nevoie de medicamente trebuie să plătești toată sumă în cash pentru că Statul nu a mai plătit contribuțiile de luni de zile și nu poate rezolva situația. Îți vei primi banii înapoi după 2 luni.

Grecia are o forță de muncă de aproximativ 5 milioane de oameni (mai mult sau mai puțin asemănător cu România, care are o populație dublă). Nu numai că s-a dublat rata șomajului în ultimii 3 ani, de la 350.000 la 1.100.000, însă mii de oameni se adaugă pe listă în fiecare lună. Profesioniștii care erau invidiați în trecut, avocați, dentiști etc., preferă să își oprească activitatea, din cauza costurilor mari.

Taxa pe venit s-a triplat în acest an, în timp ce în ultimii 2 ani s-au adăugat 7 taxe noi pe proprietăți. Din iunie, grecii vor trebui să plătească o taxă mare lunară, doar pentru a-și păstra casa. Dacă un proprietar de apartament mediu în București plătește 50-100 Euro pe an (sau mai puțin), în Grecia costul se ridică la 600-1.000 Euro.

Mai mult de 2.000 de sinucideri au fost înregistrate în ultimii 2 ani, o cifră înregistrată, în general, pe timp de război. Mii de oameni au emigrat și mai mulți se pregătesc să facă același lucru.

Companii sănătoase intră în insolvență pentru că Staul Elen le datorează peste 8 miliarde de Euro.

În timp ce salariile au fost tăiate cu 30-50%, o vizită într-un supermarket demonstrează că Grecia rămâne cea mai scumpă țară europeană.

Milioane de greci trebuie să supraviețuiască fără un venit, într-o țară care impune taxe pe care nu le pot plăti, doar pentru a evita concedierea angajațiilor din sectorul public.

Acestea sunt doar câteva dintre semnele că economia și societatea elene mor. În același timp …

Minoritatea continuă să cheltuiască

O minoritate continuă să cheltuiască. Mulți proprietari de magazine „uită să-ți dea chitanță” pentru produsele/serviciile lor și se plâng de taxele mari pe care le plătesc.

Există în continuare mulți oameni care își petrec timpul în cafenele din centrul orașelor importante din Grecia, dar este un procent mai mic de 20% din întreaga populație a țării.

Pregătirea pentru lupta finală

Anul trecut în august, am scris un articol în care v-am explicat că în viitorul apropiat vor exista doar 2 abordări la problemele Greciei: cea populistă și cea conștientă. Toate partidele se definesc prin abordarea lor legată de acordul cu FMI și restul creditorilor. (puteți găsi articolul aici).

După alegerile din mai, când nu s-a ajuns la nici un rezultat, Grecia se pregătește pentru bătălia finală de pe 17 iunie. Țara este, practic, împărțită în 2 categorii:

Populiștii sunt adunați, în principal, în jurul Syriza și lui Alexis Tsipras, o coaliție extremă de stânga format din partide mici, cu multe opinii: de la politicieni pro-Europa, până la fanii lui Mao Zedong, Iosif Stalin, etc. Aceștia consideeră că țara nu va fi abandonată chiar dacă toți străinii susțin asta. Tsipras promite miliarde de Euro alegătorilor, reîntregirea salariilor etc. Sute de mii de cetățeni s-au alăturat acestui partid în ultimele luni, din diferite motive: funcționarii publici se tem că își vor pierde locul de muncă, în timp ce multe ale persoane consideră că: „din moment ce am pierdut totul și am rămas doar cu datoriile, nu avem nimic de pierdut, măcar scăpăm de lanțuri”.

Abordarea conștientă se regăsește, în principal, în jurul Noii Democrații (conservatorii) și Pasok (socialștii). Majoritatea nu cred în aceste partide din cauza greșelilor din trecut. Dar consideră că este singura opțiune pentru țară, dacă vor să rămână în zona Euro și în Uniunea Europeană. Din păcate nici unul dintre aceste partide nu a prezentat un plan clar de salvare a țării. Vorbesc doar despre renegocierea acordului, fără să plece din zona Euro. Este preconizat că vor avea o poziție mai puternică decât la ultimele alegeri, pentru că o parte a societății nu este de acord cu comunismul.

Există multe alte partide care vor participa la alegerile din iunie, dar acești 2 poli sunt considerați cei, cu adevărat, importanți. Suporterii se înjură în cele mai colorate moduri. Încercați să scrieți ceva pe twitter sau facebook împotriva Syriza sau, pur și simplu, pro Europa și vor apărea zeci de comentarii în care veți fi înjurați și numiți „o bucată de carne vândută dușmanilor țării”. În același timp suporterii pro Europa încep cu „nebunii de stânga” și dezvoltă propria listă de injurii împotriva Syriza, lui Tsipras și alții.

Țara este împărțită în 2, la fel cum s-a întâmplat în timpul tuturor tragediilor care au definit soarta națiunii elene.

Dar care este soluția?

Soluții greșite, lupte fără motiv …

Toate acestea se întâmplă fără motiv. Nu contează cine va câștiga alegerile, banii nu mai există și economia este află într-un punct critic. Chiar dacă toți grecii și-ar plăti datoriile (imense), nu există soluție simplă. Soluția nu mai poate veni din Grecia. Doar Europa poate rezolva problema.

Creștere, creștere, creștere

Anul trecut în noiembrie, când toată lumea spunea că Grecia a găsit soluția la problemele sale, cu șteregerea a 50% din datorie (care era, de fapt, mai puțin de 20% după cum am spus aici), am insistat că soluția nu se poate limita doar la un nou pachet de măsuri.

Grecia are nevoie de creștere ACUM. Economia sa este ca un corp fără oxigen. Sângele este concentrat în jurul inimii pentru a-l proteja dar dacă nu respiră în curând, moartea nu poate fi evitată.

Putem fi de acord că grecii sunt vinovați pentru toate problemele lor (la fel ca și spaniolii, portughezii, irlandezii și alții). Însă dacă îi omorâm, nu câștigă nimeni. Țara are nevoie de creștere și de un program de restructurare major pentru a putea respira. Asta este o situație pe care doar liderii europeni o pot rezolva, grecii nu se mai pot descurca singuri.

Întrebarea este doar una: Vor să salveze țara sau să o folosească drept exemplu pentru restul cetățenilor europeni?

Vom afla răspunsul în această vară, cel mai important din istoria Uniunii Europene.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?