5% TVA pentru proprietățile de până în 450.000 Lei: O decizie cu impact major pentru mulți cumpărători

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

90% dintre cetățenii români sau străini ce cumpără proprietăți în România achiziționează proprietăți cu o valoare mai mică de 90.000 €, ca să fiu mai precis, o valoare de sub 385.000 Lei (cca. 85.500 €). Motivul principal este că aceste proprietăți au un TVA de doar 5%. În ultimii 5 ani întregul sector imobiliar din România s-a setat pe vânzarea acestui tip de proprietăți și dezvoltatorii, știind că majoritatea clienților vor evita proprietățile la care se aplică TVA de 24%, au proiectat, construit și vândut proprietăți la care se aplică doar 5% TVA.

O decizie cu impact major

Foarte puțini oameni ce activează în sectorul afacerilor imobiliare au observat o măsură cu impact major ce a fost introdusă în noul Cod Fiscal ce va fi aplicat de la 1 Ianuarie 2016. Printre multe alte schimbări (ce vor trebui de asemenea analizate), Parlamentul României a votat pentru majorarea limitei maxime a valorii proprietăților care vor avea aplicată o cotă de TVA de 5%, de la 01 Ianuarie, această limită fiind de 450.000 Lei (cca. 100.000 €). Proprietățile ce depășesc această limită vor avea în continuare TVA-ul standard care va scădea însă de la 01 Ianuarie de la 24% la 20%.

Aceasta este o decizie cu impact major și o dovadă că deciziile politicienilor stabilesc direcția și ritmul în care piața evoluează. Ați putea întreba desigur cum ar putea o schimbare atât de mică să aibă un impact atât de mare?

Haideți să vedem!

Structura pieței

Conform statisticilor Imobiliare.ro ce sunt publicate din când în când în media, putem împărți piața rezidențială din România în 4 categorii:

 1. Proprietățile din orașele mai sărace ale României aflate în apropierea orașelor mai prospere, unde prețul apartamentelor nu depășește 700-750 € / m2;
 2. Proprietățile din marile orașe ale României sau cele din apropierea Bucureștiului, unde prețul apartamentelor nu depășește 900-950 € / m2;
 3. Proprietățile din București sau din alte orașe mari, unde prețul apartamentelor variază între 950-1.250 € / m2;
 4. Un număr relativ mic de proprietăți vândute la un preț mai mare.

Până acum, limita de 385.000 Lei însemna:

 • Opțiuni nelimitate pentru categoria A de mai sus. Excepția este reprezentată de vilele cu suprafețe mai mari de 170-200 m2 , dar în general piața s-a dezvoltat sub acest ”acoperiș”;
 • Multe opțiuni pentru proprietățile din categoria B. Poți găsi apartamente cu 4 camere care să coste mai puțin de 385.000 Lei în vreme ce în vile situația este similară cu cea de la categoria A;
 • Proprietățile cu 1, 2 sau 3 camere din orașe erau opțiunile pentru categoria C. 1 sau 2 camere peste tot și 3 camere doar în zonele semi-centrale. Apartamentele cu 4 camere sunt destul de rare în ciuda faptului că nevoile populației sunt în creștere. Soluția găsită de dezvoltatori a fost să ofere apartamente cu 3 sau 4 camere dar cu suprafețe mici;
 • O parte din apartamentele cu 1 sau 2 camere din categoria D sunt vândute la un preț sub 385.000 Lei în vreme ce restul apartamentelor cu 1-2 camere împreună cu cele cu 3 sau 4 camere depășesc limita și au țintit clienții cu o putere de cumpărare mai mare.

Clasa mijlocie din România cumpără proprietăți din primele 3 categorii în vreme ce a patra categorie se adresează celor care au la dispoziție mai mulți bani.

Adaugă 14.500 € la limita superioară a pieței și situația se schimbă!

Cei 65.000 de Lei care vor fi adăugați limitei superioare de la 1 Ianuarie vor schimba complet structura menționată puțin mai devreme. Ați putea să gândiți că dezvoltatorii doar vor crește prețurile… Poate, dar dacă piața nu va accepta situația, acest gen de acțiuni iraționale vor fi ”pedepsite”. În realitate, dacă stați puțin să analizați, cei 14.500 € în plus înseamnă că:

 • Puteți adăuga mai mult spațiu unui apartament și cota de TVA să rămână tot 5%;
 • Clienții ce doreau să cumpere suprafețe mai mari dar erau limitați în opțiuni datorită cotei de TVA de 24% vor putea de acum să cumpere în acord cu dorințele și bugetul lor evitând costurile suplimentare cu un TVA (mult) mai mare;
 • Noi proiecte vor porni la drum cu opțiunea ofertei de 4 camere cu TVA redus;
 • Pentru prima oară, veți putea găsi apartamente mai mari situate mai aproape de centrul localităților și nu doar în afara inelului central.

Într-o piață ca cea din România unde economia este destul de sănătoasă pentru a permite ca veniturile clasei mijlocii să fie în creștere (și în viitor să facă mult mai vizibilă clasa de mijloc), cei cu o putere de consum mai mare vor avea mai multe opțiuni din care să aleagă pentru viitorul lor (securizarea unei locuințe fiind o mare parte din viitorul fiecăruia).

O decizie cu impact major

În anii ce vin această modificare a cotei de TVA va fi un factor ce va schimba viețile a mii de români oferindu-le calitate și confort suplimentar. Aceștia vor putea accesa proprietăți ce se mulează mai bine pe nevoile lor locative și dispărând sentimentul că trebuie să plătești mai mult decât face pentru o cameră în plus.

În vreme ce statisticile căutărilor pentru proprietăți arată o creștere (și desigur un interes crescând al pieței) și greșelile trecutului sunt evitate (dacă ne referim la finanțarea investițiilor), modificarea pragului superior al limitei pentru aplicarea de TVA de 5% reprezintă un factor ce va schimba piața imobiliară din România în anii următori.

Avem tendința și dreptul de a blama politicienii pentru greșelile lor dar trebuie să admitem că în acest caz politicienii au luat decizia corectă, decizie ce va oferi beneficii multora dintre noi în viitor.

Voi ce credeți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

16 Comentarii

 1. Alex 16 Sep 2015
  Răspunde

  Foarte bun articolul si remarca in sine!

  Cred ca toata lumea va avea de beneficiat prin aceasta masura (de fapt este o corectie): atat cumparatorii, cat si dezvoltatorii (si ceilalti implicati in imobiliare), iar in cele din urma si bugetul de stat (daca se va construi mai intens; oricum nu se construiau multe case cu TVA de 24%).

  P.S. inlocuiti in titlu "peste" cu "pana" in 450.000 de lei.   

 2. je 16 Sep 2015
  Răspunde

  Cred ca s-a strecurat o greseala in titlu, peste in loc de pana..

 3. Marius 17 Sep 2015
  Răspunde

  Va rog nu exagerati cu incantarea.

  Diferenta de la 450.000 la 380.000(18.42%) e procentual putin mai mica decat diferenta de curs de la 4,5, cat e acum, la 3,6 lei/EUR (25%), cursul de la momentul aparitiei legii. Masura e o adecvare la inflatie a prevederilor anterioare, adecvare produsa in mult mai mica masura ca la impozitele pe proprietati sau valorile de referinta in diverse calcule de taxe si accize. 

  Codul fiscal prevedea si prevede cerinte suplimentare pretului, respectiv suprafata de maxim 120 mp a locuintei, plus terenul aferent de max 250mp. In multe zone noi, drumurile sunt teren aferent, asa ca suprafata de 250mp scade si cu zona de drum. Ca urmare, ideea de achizitii de vile cu 5% e o iluzie. Ramane in continuare hotia cu case construite pe PFA, cu lucrari cat se poate de "nero" si deducere de TVA pe ce-i alb, vanduta dupa un an, cand fiscal e constructie veche. 

  Pe de alta parte, ne-am obisnuit ca o masura corecta sa fie o mare victorie si o tampenie sa fie considerata ceva normal. Fara aceasta lege cu 5%, completata de "prima casa" nu stiu ce constructii se mai faceau din 2008 incoace, eventual cele cu statul bazate pe principiul paraindarat.

 4. Sorin 30 Sep 2015
  Răspunde

  Salut, din pacate aceasta lege nu are nici o valoare pentru cei care au cumparat deja o garsoniera de 30 mp cu tva de 5%, ei nu mai pot cumpara ceva mai mare cu tva asemanator, nici daca vand proprietatea respectiva 🙁

  • Ilias Papageorgiadis 30 Sep 2015
   Răspunde

   Sorin,

   Permite-mi să verific această problemă după care voi reveni cu un răspuns.

   Mulțumesc,
   Ilias

   • ana 18 Jan 2016
    Răspunde

    Salut, ai putut verifica?

    • Ilias Papageorgiadis 24 Jan 2016
     Răspunde

     Bună ziua! Am verificat și este adevărat că încă nu poți cumpara ceva nou cu TVA 5%. Totuși poți lua orice îți dorești cu TVA 9% și nu cred că este o diferență mare de cost.

     Ilias

 5. Catalin 07 Jan 2016
  Răspunde

  S-a aprobat, pana la urma, in varianta aceasta cu TVA 5% pentru proprietatile cu o valoare de pana la 450000 lei? 

  • Ilias Papageorgiadis 07 Jan 2016
   Răspunde

   Da Cătălin, legislația a intrat în vigoare!

   Ilias

   • Catalin 07 Jan 2016
    Răspunde

    Multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt!

    Totusi, daca exista o promisiune de vanzare-cumparare incheiata inainte de 1 ianuarie 2016, prin care s-a platit si un avans, exista posibilitatea ca pretul stabilit prin aceasta promisiune sa creasca pana la noul plafon, eventual cu acordul ambelor parti din contract?

    • Ilias Papageorgiadis 24 Jan 2016
     Răspunde

     Bună ziua! Asta este o întrebare mai degrabă pentru un notar și un contabil. Eu zic că da, dar mai bine să vorbești cu ei, prezentându-le toate actele, pentru că există și cazuri unice.

     Ilias

 6. Felician 20 Jan 2016
  Răspunde

  Bună seara, 

  O întrebare care probabil vi se repeta,dacă am beneficiat de acel TVA de 5% ptr.achiziționarea unei garsoniere pe care acuma doresc sa o vând ptr.a-mi cumpăra un apartament,eu nu mai pot beneficia în continuare de acel TVA redus de 5%?

  Va mulțumesc. 

 7. Alex 12 Oct 2016
  Răspunde

  Salut,

  desi postarile sunt vechi, am o intrebare pentru Ilias: cum se poate cumpara o locuinta cu tva de 9%, conform postarii de mai sus din 24.01.2016? eu stiu ca tva este 5% sau 20%

  multumesc

 8. Alina 03 Feb 2017
  Răspunde

  Buna, 

  Spune-mi daca s-a revenit asupra legislatiei. Cei care au cumparat o locuinta cu 5% si o vinde pentru a cumpara ceva mai mare, ce TVA platesc?

   

Ce părere aveţi?