MIPIM 2010, Lectia nr. 1:Piata internationala: nu asteptati prea multe in 2010,in 2011 vor fi zile mai bune

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Salutari de la Cannes. In momentul in care veti citi aceste randuri eu voi fi iesit probabil deja de la targ, terminandu-mi treaba acolo, bucurandu-ma de soarele de aici inainte de a zbura inapoi spre Bucuresti in aceasta seara. Intre noi fie vorba, jumatate dintre participanti si vizitatori au plecat deja de joi seara. Ceilalti sunt inca aici, dar foarte putini mai vin la Palais des Festival vineri. Bulevardul Croisette, Monte Carlo, Monaco sau cursa inapoi spre casa le capteaza atentia celor ramasi. Aseara s-au acordat si premiile MIPIM deci nu a mai ramas nimic de asteptat de la expozitia din acest an.

MIPIM: Liniste si pace… in scadere cu 25%

Poate ca sunt eu un rasfatat, avand in vedere ca particip la MIPIM din 2007. Adevarul este ca aceasta a fost cea mai „linistita” editie la care am participat. Persoane cu o experienta mai vasta aici o compara cu editia din 2004 sau cu cele de dinainte de atunci. Numarul total al vizitatorilor si participantilor a ajuns la 18.000, din peste 80 de tari. Dar totusi nu prea vedeam multi dintre ei la targ. De obicei, acestia au stat mai mult in aer liber, savurand o cafea la soare sau pe un yacht, luand parte la evenimentul organizat de vreo companie. (Si sunt zeci de astfel de evenimente…)

Din cate stiu eu, numarul acestora s-a situat in 2009 la 24.500 de persoane, astfel scaderea inregistrata anul acesta a fost de aproximativ 25%. Atmosfera de anul acesta a fost foarte „calma”. Prea putini au fost cei care au cercetat imprejurimile si si mai putini cei interesati sa puna intrebari, sa afle lucruri noi etc. Nu detin cunostinte despre o cifra oficiala, dar multi apreciaza ca aproape jumatate dintre participanti au venit doar „ca sa fie aici”. Niciun plan, nicio cerere, nimic!

Lectia nr. 1: Uitati de 2010

Cand cel mai important eveniment inregistreaza o scadere, atunci regret dar nu am decat vesti proaste pentru toata lumea. Se pare ca piata europeana de imobiliare nu s-a dezghetat inca, intre timp, cea americana nu s-a revigorat iar cea asiatica intampina inca probleme (in special in China, care tocmai a intrat in niste probleme majore, dar vom aborda separat acest subiect). A fost bine sa ne intalnim din nou cu rusii, dupa ce in 2009 au disparut, plus cateva persoane serioase din EAU.

Cei mai multi dintre cei de la MIPIM anul acesta au considerat 2010 un an incheiat deja si nu vroiau sa se implice in nicio tranzactie serioasa. Altii se gandesc sa amane pana in septembrie, sperand ca pietele se vor stabiliza pana atunci. Multe discutii s-au incheiat cu promisiunea de a lasa lucrurile deschise pentru viitorul apropiat. Nimeni nu se grabeste, nici macar cand vine vorba de proprietati clasa AAA in Londra sau Paris.

Nu totul a fost sumbru totusi…

Au mai fost si investitori care vor actiona pe parcusul lunilor care urmeaza, dar numai in cazul unor proprietati excelente, proiecte si oportunitati deja studiate. Majoritatea investitorilor au temeri legate de tari, de problemele cu moneda Euro, factori neprevazuti de instabiltate etc. Astfel ca vor inainta cu pasi mici, cu mare grija. Acestia erau foarte usor de identificat in cadrul targului: foarte concentrati pe munca lor, pe tranzactii si proiecte noi. In acelasi timp erau foarte defensivi, punand la indoiala aproape orice. Vremuri grele…

Dar mesajul trimis de majoritatea celor de aici a fost: „Cel mai probabil vom fi mai activi in 2011, daca lucurile vor evolua in bine. Bine, din mai multe puncte de vedere…”

Si castigatorul este… Polonia!

Au participat multe tari la editia MIPIM de anul acesta. Se pare ca interesul inevstitorilor este concentrat pe Europa de Vest, a caror capitale ii atrag pe majoritatea dintre ei. Paris, Londra, Berlin si alte orase germane au constituit „puncte fierbinti”. Dar cea mai „fierbinte: tara dintre toate a fost Polonia! Din mai multe motive, Polonia a fost „cireasa de pe tort”.

Maine: De ce este Polonia destinatia nr.1 de investitii din ECE?

Ce din ce se gaseste acolo lipseste Romaniei?

Marti: Unde este pozitionata Romania pe harta Europeana de investitii?

Miercuri: Amintiri de la Cannes

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

3 Comentarii

  1. Marian 23 Mar 2010
    Răspunde

    Sintem deabea prin bulltrapuri. Pana la revenire, mai e mult. Mai intai sa termina cu bulltrapurile, apoi sa dam de bottom…

  2. florian 05 May 2010
    Răspunde

    Ilia tu vezi ce se intampla acum in Grecia , un mic razboi civil. Deja au murit oameni . Sa speram ca se va opri aici.Fi mai optimist cu economia Romaniei la cum merg lucrurile in Grecia s-ar putea sa ramai aici . (joke)
    N-ar fi mai bine sa plecam toti in Germania ? Ha …

  3. L.B. 12 Feb 2011
    Răspunde

    See you soon at MIPIM 2011.
    Wishing you the best of everything…
    Sincerely yours,
    L.B.

Ce părere aveţi?