Sfaturi privind achizitionarea unei locuinte noi:4. Infrastructură majoră publică, şcoliterenuri de golf şi alte „mituri urbane”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investiţia într-o casa nouă (unii o numesc si vilă ) este mult mai dificilă decât într-un apartament în oraş. Necesită implicare personală şi presupune rezolvarea multor probleme care la prima vedere par "uşore". După  primul "val " de investitori din acest sector (2000 -2004) şi al doilea (2005 – 2008),  în  2010 vedem clar că piaţa se îndreaptă intr-o directie nouă. Oamenii sunt mai atenţi şi "oportunităţile", sunt analizate în detaliu de toată lumea. Suntem tentati de prea multe ori de promisiunile privind infrastructura publică, şcoli în vecinătatea proprietătii, facilităţile viitoare ale zonei şi multe altele. Dar de obicei lucrurile nu sunt aşa cum sună

Natura umană : Necesitatea de a vinde îi face pe oameni să vă prezinte un viitor plin de dorinte si nu fapte
Când preturile din sectorul imobiliar au ajuns în vărf, oamenii au început să caute proprietăti situate mai departe de centrul orasului si la un pret în limitele bugetului lor. Având în vedere preţul ridicat, erau gata să creadă orice poveste pe care au ascultat-o, deoarece asa se justifice decizia lor de a investi la 20 – 30 sau chiar la 40 km de oras. (În alte oraşe, cu excepţia Bucureştiului, această distanţă a fost de 5 – 20 km).

În 2010 preţurile s-au prăbuşit cu până la 50 – 90% faţă de 2008. Astfel, nu există niciun motiv pentru dumneavoastră să căutati proprietăti în zonele înafara… civilizaţiei. Când auziti oamenii care vă descriu un viitor strălucit, plin de promisiuni privind lucrările publice şi nu numai, fiti mai defensivi. Există o mică posibilitate (10 – 20%) ca ei să vă spună adevărul. Din păcate, de obicei, acesti oameni vă prezintă doar dorinţele lor, în speranţa că dumneavoastră le veţi înţelege drept fapte şi în consecintă să investiti .

Deci, sfatul nr.1 : Vă rog, staţi pe partea sigură, căutati faptele.

 

Sfaturi importante pentru reîmprospătarea memoriei:

V-am explicat deja, căt de importantă este locatia, utilitătile si accesul la proprietatea dumneavoastră. Mai multe despre acestea puteti citi aici.

De asemenea m-am axat pe potenţialul de valoare adăugată pe care îl veti  câştiga, investind în apropierea unei păduri, unui deal  sau a unui lac. Reîmprospătati-vă memoria aici.

Si nu în ultimul rând, nu uitaţi că un teren pentru o casă este o investiţie şi trebuie tratat ca atare. Verificati aici de ce.

Infrastructura publică: prea încet, prea târziu, nu întotdeauna corect construită
Am venit în România în ianuarie 2004. De atunci tot aud vorbindu-se despre:

  • Autostrada Brasov,
  • Autostrada Constanta,
  • Lărgirea centurii Bucurestiului,
  • Construirea celei de-a doua şosele de centură în Bucuresti
  • "Un aeroport nou ",
  • " Viitoare lucrări de infrastructură majore în Pipera",
  • Noile linii de metrou,
  • Extinderea Calea Buzeşti,
  • Poduri şi tot felul de cuvinte frumoase.

Din toate acestea, autostrăzile sunt în construcţie (o parte din ceea spre Constanta este terminată), o parte din proiectul de lărgire a centurii este pe cale de a fi finalizat cât de curând, ceea de a doua sosea de centură si-a schimbat locatia de vreo 8-9 ori (la fel ca "aeroportul nou "), infrastructura din Pipera este prea lentă comparativ cu progresul de care s-a bucurat zona în ultimul timp, câteva staţii de metrou sunt pe cale de a fi livrate în anii următori, altele sunt încă la stadiul licitatiilor, podul Basarab este pe cale să  fie terminat şi aproape toate celelalte rămân doar "vorbe" sau "proiecte în curs de dezvoltare".

Acum, să mergem în inima oraşului. Am auzit vorbindu-se despre tot felul de îmbunătăţiri, dar acestea nu s-au întâmplat, sau sunt încă în curs de "construcţie", "licitatie", sau "planificare". Deci, atunci când sunteti în căutare de proprietăţi şi oamenii se referă la astfel de proiecte minunate pe care municipalitatea locală, statul (sau Dumnezeu însuşi, cine ştie?) le vor dezvolta "foarte curând", fiti foaaaaaaaaaaarte suspiciosi. Rareori acessia au dreptate, de obicei se înseală,. Împărţiţi promisiunile şi multiplicati-vă grijile, în acest fel nu veţi fi dezamăgiţi de ceea ce se va întâmpla în cele din urmă.

Sfat nr. 2: Grecii spun: "Când auzi despre prea multe cireşe , du-te la cules cu un cos mic ".

Cu căt e distanţa mai mare, cu atât este mai puţin posibil ca locatia să vi se potrivească
Există mai multe zone frumoase din jurul Bucurestiului, dar acestea sunt potrivite fie pentru excursii scurte, sau pentru o a doua casă, dacă sunteţi suficient de bogat pentru a finanta acest lucru (Eu sunt împotriva a cel puţin 90% din ele, dar aceasta este  oricum, o chestiune de gust ).

Dacă doriţi să cumpărati un teren pentru prima dumneavoastră casa în primul rând, măsurati FOARTE  atent distanta. Mergeti de cel putin 5 ori de la casa dumneavoastră la locul dumneavoastră de muncă înainte să ajungeti la o concluzie. Dacă este posibil, faceti acest lucru de 10 ori sau chiar mai multe ori. Verificaţi cu atenţie traficul la diferite ore ale zilei şi încercaţi să vă imaginaţi că locuiti acolo şi veniti zilnic la muncă în Bucuresti.

Sfat nr. 3: Luati-vă timp pentru a evalua corect distanta, altfel după ce veţi pierde câteva sute de ore, veti realiza greseala dumneavoastră.

 

Există o şcoală în zonă, dar este potrivită pentru copiii dumneavoas.?
Da, am auzit despre asta de atâtea ori şi niciodată nu am reuşit să tac şi să nu întrerup discutia: De ce "o scoala", se presupune a fi ceea potrivită pentru copiii dumneavoastră.?

  • Dacă sunteţi aproape de o şcoală privată, înseamnă că veti fi capabil să plătiti taxele lor de scolarizare (care de obicei sunt foarte ridicate) ?
  • Dacă sunteţi aproape de o şcoală publică din mediul urban, sunteti sigur că copiii dumneavoastră ar trebui să înveţe elementele de bază pentru viaţa de acolo?

"Orice şcoală" nu este neapărat şcoală potrivită. Acest lucru este valabil si pentru alte sectoare importante din viata familiei tale. Calculati costurile şi timpul pe care îl veti pierde chiar şi motorina pe care o veti consuma ducându-vă copii la şi de la şcoală. Puteţi adopta noi obiceiuri şi să acceptati un stil de viaţă mai rău. Mă îndoiesc că si  copiii dumneavoastră pot face acelasi lucru …

Sfat nr. 4: " Uitati de etichete"  ("acolo există o şcoală" etc.) Căutati ceea ce serveşte adevărat nevoilor dumneavoastra.

 

Terenuri de golf şi facilităţi sportive: Da, sigur veti deveni vecinul lui Tiger Woods …
În perioada 2004 – 2007, a existat o poveste foarte populară despre un  nou teren de golf situat în Butimanu, la aproximativ 40 de km de centrul Bucurestiului. S-a dovedit a fi o poveste potrivită doar pentru adormit copii. Din păcate, majoritatea satelor sau oraselor româneşti au probleme mult mai importante de rezolvat decât crearea zonelor dedicate sportului, sau facilităţilor de agrement.  De cele mai multe ori când si se spune o poveste de genul acesta, nici măcar cei care o spun nu prea cred în cele spuse de ei.

În fiecare luni:

  • Cine sunt toţi aceşti dezvoltatori care vând "o casă super pentru un chilipir"?
  • Calitatea construcţiei: Opoveste "dureroasă" …
  • "harta" Bucureştiului: Unde găsim ceva bun si pentru ce
  • Putem considera un teren situat pe un teren agricol drept ''un teren în centrul naturii"?

 

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?