Nopțile mele cu… Marius Locic

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

După ce am lăsat în Grecia cariera și am ales să mă mut în România, am început practic de la zero. În afară de principiile și know-how-ul meu, cea mai puternică armă pentru a răzbate în mediul de afaceri din România era să am un plan și să muncesc din greu. Din 2005 am locuit vreme de trei ani și jumătate în centrul Bucureștiului, deasupra supermarketului Mega Image de pe Bulevardul Mihai Eminescu, foarte aproape de intersecția cu Calea Moșilor. Acela a fost locul în care am început să-l ”întâlnesc” noapte de noapte pe Marius Locic…

În realitate l-am întâlnit în persoană o singură dată pentru câteva minute. Era în 2006 și nu cred că interacțiunea noastră a fost una bună dar pentru mai mult de doi ani am ”stat de vorbă” în fiecare seară. În fața Mega Image-ului, despărțirea Bulevardelor Mihai Eminescu și Dacia creează un triunghi în care exista un mare panou publicitar electronic ce rula 3-4 reclame în buclă. Unul dintre acestea mi-a atras atenția și pot să spun că a devenit ”favoritul” meu: reclama în care Marius Locic vindea apartamente în Cotroceni.

”Locic construiește, banca plătește! Caută-mă!”

Marius mi-a fost mereu ”loial”. Terminam întâlnirile undeva în jurul miezului nopții și când ajungeam acasă era mereu acolo în același videoclip vânzându-și clădirile. Cum ajungeam acasă, opream motorul mașinii și obișnuiam să mă relaxez și să aștept câteva minute cu ochii ațintiți la marele ecran unde, după reclama unui ziar de scandal și a altor produse fără mare importanță, acesta apărea… plin de sine… pregătit să-și salveze clienții… Pentru cineva cu experiență în marketing dar proaspăt venit în România, această reclamă era fun, fun, fun!

Nu părăseam mașina fără să-l privesc pe Marius măcar o dată. Coboram apoi din mașină, îmi scoteam cravata și-i spuneam ”Noapte bună!”. Desigur, acesta nu mi-a răspuns vreodată preocupat să conducă spre Cotroceni… ”Un cartier frumos” spunea… ”Nu vrei și tu un apartament aici?” Apărea apoi într-o scenă în care era ocupat să verifice calitatea construcției înainte de marele final… ”Locic construiește, banca plătește! Caută-mă!” spunea Marius arătând cu degetul spre cameră.

Totul era ”floare la ureche”! Nu trebuia să plătești, să gândești sau să analizezi prea mult. Marius era acolo și tot ce trebuia să faci era să te duci și să semnezi actele…

Este atât de ușor să investești într-o proprietate?

Nu am urmărit de atunci suișurile și coborâșurile lui Marius Locic, doar am citit ca și voi din când în când prin presă despre el. Nu am făcut afaceri cu el și în mintea mea a rămas acel ”Marius, cel ce vindea apartamente în Cotroceni ca și cum ar fi banane… doar vino și servește-te, așa simplu este”. Dar este oare atât de simplu să investești în proprietăți?

Verifici mai multe aspecte când cumperi un televizor decât când cumperi un apartament

Trăim într-o societate superficială în care mulți oameni găsesc tot felul de scuze pentru a face lucruri fără să gândească. Înainte de criza din 2008 existau mii de investitori care cumpărau o proprietate fără a avea un plan sau un minim control. De multe ori mă gândeam dacă nu cumva aceștia petrec mai mult timp încercând să aleagă un model de televizor decât să cumpere un apartament, un teren sau un alt tip de proprietate. Pe mulți aș putea să-i înțeleg întrucât:

  • Nu cunoșteau ce înseamnă o proprietate fiind prima oară când achiziționau una;
  • S-au convins pe ei înșiși că nu au timp de investit în această investiție;
  • S-au simțit bogați și nu le-a păsat de detalii contând pe o creștere continuă și stabilă a veniturilor lor în anii următori;
  • Au evitat să lucreze cu agenți imobiliari profesioniști sau consultanți imobiliari. Lucrând cu ”intermediari/taximetriști” aceștia nu au avut lângă ei pe cineva care să le protejeze interesele și să le ofere soluții în privința problemelor cu care s-au confruntat;
  • Le-a fost teamă că prețurile vor crește la infinit și că vor rata o șansă;
  • Au imitat pur și simplu ce făceau prietenii / familia / vecinii;
  • Erau siguri că știu absolut totul despre proprietăți! (așa cum desigur știau totul despre orice altceva).

Un număr nesfârșit de prieteni sau persoane pe care le cunosc au cumpărat proprietăți fără să le verifice minuțios și întrucât piața continua să crească, au rămas cu impresia că au făcut ce trebuia.

O mare parte din societatea română a fost pas cu pas hipnotizată de idea că afacerile imobiliare sunt simplu de făcut și că investitorii ar petrece mult mai mult timp să identifice toate caracteristicile unui nou model de televizor pe care doresc să-l cumpere decât să analizeze detaliile proprietăților în care își investeau banii, viața și viitorul.

2015: Prea mulți investitori continuă aceeași abordare superficială

În vreme ce mulți români și străini au învățat pe pielea lor despre cât de complicat este sectorul imobiliar, încă sunt prea mulți cărora pur și simplu pare să nu le pese. Continuă să ”le știe pe toate” în continuare și investesc în baza unor factori mai mult emoționali și aproape deloc raționali.

Adevărul este că nu este nimic ușor într-o investiție imobiliară:

  • Toate aspectele unei proprietăți trebuie verificate*;
  • Zeci de detalii trebuie verificate încrucișat*:
  • Toate documentele legale trebuie controlate cu meticulozitate;
  • Un notar foarte bun trebuie să securizeze transferul proprietății (am scris foarte bun nu foarte ieftin…)
  • Vânzătorul și motivele pentru care vinde trebuie să fie identificate corect;
  • Proiecția financiară pentru viitor a investitorului trebuie asumată;
  • Un bun consultant imobiliar vă poate oferi servicii de calitate și vă poate orienta corect către alegerea tipului de proprietate ajutându-vă să înțelegeți potențialul pentru viitor, cât de ușor veți putea la rândul vostru să o revindeți și multe informații de care aveți nevoie;
  • Relația cu banca are nevoie de mult mai multă atenție decât majoritatea oamenilor oferă.

 

Majoritatea eșecurilor de mâine se bazează pe deciziile luate astăzi fără prea multă cercetare. Sunteți siguri că vă respectați pe voi, viața voastră, familia sau banii voștri înainte de a investi într-o proprietate, mai ales acum când se pare că a devenit iar ”o idee bună”?

Încă mai credeți în abordarea lui Marius Locic că ”…banca plătește! Caută-mă!”? Dacă da, fiți pregătiți pentru multe surprize neplăcute…

Voi ce credeți?

 

* P.S. Am scris o carte despre problemele de acest gen pe care o puteți găsi aici.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

  1. Cristina 15 Jun 2018
    Răspunde

    Tot acest Marius ridica acum cladire in acelasi triunghi din intersectia Dacia-Mosilor  

Ce părere aveţi?