“Castig 5.000 de euro / luna. Voi cumpara un apartament si voi plati o dobanda de 4.300 de euro / luna” “Ar trebui sa fii arestat…”
(ALL TIME CLASSIC)
Eu sunt originar din Katerini, un oras grecesc de dimensiuni medii, asa ca sunt de parere ca pot intelege pe toti romanii care vin in Bucuresti dintr-un oras mai mic de provincie. Mi se intampla sa le cunosc profilul psihologic si chiar abordarea lor fata de viata. Probabil ca acesta este motivul pentru care am mai multi prieteni care se incadreaza in aceasta categorie. Acum am cu unul mai putin. Si nu mi-e rusine sa va fac si dumneavoastra cunoscut motivul, pentru ca astfel sa protejez poate pe altcineva…
Apartament dublu sau triplu ca si dimensiune…
Este angajatul unei companii importante, cu un salariu lunar de 5.000 de euro. A pornit foarte de jos si sotia lui vine dintr-o familie saraca si ea. Astazi, cand milioane de persoane din toata lumea isi pierd locurile de munca, el doarme linistit, stiind ca pozitia si salariul lui sunt protejate de rezultatele muncii sale. Totul este in regula? Ei bine, nu…
S-au hotarat sa incerce sa faca primul lor copil. Si pe langa intentia de laudat, s-au ivit si problemele. „Nu mai pot locui in 70 m.p., am nevoie de cel putin 150 – 200, mai ales pentru atunci cand se va naste copilul. Muncesti din greu. De ce faci asta daca nu pentru a ne bucura de un apartament mai mare, mai frumos, intr-o zona care se potriveste cu profilul nostru si pozitia pe care o ocupam in societate?”. Asta mi-a spus ea, Ilias. Si are dreptate pana la un punct”.
O negociere dura, seminar pe aceasta tema…
„Deci ce vei face?” „Ea a gasit deja un apartament intr-o zona foarte frumoasa, unul foarte dragut. Proprietarul ni-l va vinde noua pentru numai 550.000 de euro” „Uau, dar chiar ai reusit sa il pacalesti la negociere” „Nu eu, sotia mea. Ea l-a gasit, a mers la vizionare si a negociat pretul. De la 580.000 a obtinut 550.000 de euro”. „Minunat, ar trebui sa tina training-uri si sa ne invete pe toti despre cum se negociaza in mod corect. Si ce intentionezi sa faci?” „Caut imprumuturi pentru a-l obtine” „Vorbesti serios?” „Bineinteles. Si ma voi folosi de toate relatiile mele, astfel incat sa nu fiu nevoit sa platesc mai mult de 4.300 de euro pe luna si sa pot supravietui din restul de 700”. „Esti nebun? Ar trebui… sa fii arestat pentru felul in care gandesti…” Dupa ce am avut o discutie cu el in termeni mai putin politicosi, s-a razgandit si s-a intors acasa la sotia sa pentru a o convinge…
Niciuna dintre solutii nu a functionat…
„Ce pot sa fac? Decizia nu imi apartine. Ne-am certat rau de tot si mi-a spus in cele din urma ca eu nu o iubesc si nu ma gandesc la copilul nostru”. „Ati adoptat unul?” „Nu, termina cu prostiile, cel pe care ni-l dorim. Sunt disperat, nu stiu ce sa fac”. „Vrei o solutie drastica, sau vrei doar sa auzi cuvinte dragute?” .”Sa incepem cu cele drastice…”
„Stai jos si explica-i ca este periculos pentru familia voastra sa cheltuiti mai mult de 30 – 35% din venitul vostru pe un credit imobiliar, mai ales cand ea nu lucreaza. Este mai bine sa folositi restul banilor in alte scopuri, pentru a calatori impreuna in jurul lumii spre exemplu”. „Va trebui sa procedez astfel, altceva?”
„Spune-i ca exista posibilitatea ca tu sa fii concediat sau poate va trebui sa accepti sa lucrezi pentru un salariu mai mic”. „Ea spune ca nu ii pasa si ca nu poate sa mai astepte. Altceva?”
„In acest caz, cauta un „palat” mai mic, care sa se incadreze intr-un buget de 200.000 – 250.000 de euro cel mult. Vei avea de unde sa alegi astazi si dobanda ta va fi rezonabila”. „Altceva?”
„Vom avea cea mai frumoasa casa”
A inceput sa imi spuna ca… „Stii… cu cat ma gandesc mai mult la asta… cu atat gasesc ca ideea nu este atat de rea. Va aduce valoare adaugata vietii mele si de asemenea si pretigiului meu in societate”. „Dar iti vei pune in pericol viitorul, cariera, viata, totul. Si vei ramane blocat intr-un apartament scump, obligat sa iti dai aproape intreg venitul lunar pe parcursul celei mai grave crize din ultimele decenii”.
In cele din urma am inteles ca probabil a pozat in victima, desi nu era cazul deloc, si a fost de acord cu sotia sa. Am incercat sa il salvez, asa cum as fi facut pentru oricare dintre prietenii mei. I-am cerut pana si sa il intalnesc impreuna cu sotia sa. „Si ce daca? Daca se va intampla ca sotul meu sa isi piarda locul de munca in viitor, vom vedea atunci. Acum vom avea cea mai frumoasa casa dintre toate”, mi-a raspuns ea dupa toate argumentele pe care i le-am prezentat. Se pare ca aproape toate cuplurile din cercul lor de prieteni isi cumparasera proprietati scumpe in trecut iar ei nu o facusera = rusine mare…
Cateva mii de persoane blocate de incapacitatea de plata a ratelor pe care nu si le mai permit
In prezent acestia negociaza detaliile finale cu proprietarul. Sunt suparati pe mine, avand in vedere ca am fost singurul care nu i-a felicitat pentru alegerea excelenta pe care au facut-o.
Acest prieten al meu nu este singurul in aceasta situatie… Se pare ca sunt inca multi cei care nu si-au invatat lectia aici in Romania. Refuza sa acorde importanta cuvenita situatiei finaciare actuale, sunt concentrati doar pe cum pot trai bine ACUM, fara sa le pese de ziua de maine.
Este amuzant, dar se pare ca eu imi fac mai multe griji pentru viitorul familiei fostului meu prieten decat el insusi. Nu i-a pasat suficient incat sa observe ca in jurul nostru sunt deja mai multe sute de persoane blocate in urmatoarea sitatie: „cu o rata lunara scumpa la un apartament pentru urmatorii 10 – 30 de ani, coroborata cu o rata scumpa si ea la masina, in vreme ce ei abia reusesc sa supravietuiasca”. Astfel au devenit vulnerabili din aceleasi motive cu acest cuplu despre care v-am vorbit.
Acest model consumerist nu mai functioneaza
In analizele de piata pe care le citesc, de cele mai multe ori nu mi se intampla sa citesc despre faptul ca problema nu se rezolva impartind bani oamenilor astazi, ci daca initiem din nou consumul sanatos. Modelul consumerist „Imi vand viitorul pentru a putea trai bine astazi” nu mai functioneaza si va aduce si mai multe probleme Romaniei in viitorul apropiat.
„Veti vedea” la fel cum si Madonna spune in cantecul ei…
http://www.youtube.com/watch?v=Oa_9CEhM0EQ)
Comentarii la acest articol:
Adrian
Citesc regulat blogul tau si mi se pare chiar bun (sunt din Cluj). Felicitari si tine-o tot asa J.
Nu pot sa cred ca mai sunt oameni cu o astfel de mentalitate astazi. Sunt uimit; ma gandeam ca evenimentele ultimilor ani au deschis ochii multora dintre noi – mai ales celor cu studii superioare si/sau salarii mari..
Un alt lucru pe care il gasesc interesant este ca inca exista banci dispuse sa acorde astfel de imprumuturi pentru un apartament supra-evaluat.
Ei bine… stiti ce se spune: se naste cate unul la 30 de minute.
Nicole
Domnule Ilias,
Sunt de parere ca in cele din urma astfel de oameni vor avea de suferit.
Desi uneori cei mai multi dintre ei au relatiile necesare, cunosc oamenii potrivit care sa ii ii ajute cu un job mai bun sau sa le ofere o alta modalitate de salvare. Pentru ca vedeti dumneavoastra, asa cum spune un proverb romanesc:”Ban la ban trage si..paduche la paduche”.
Cunosc si eu o familie care se afla intr-o situatie similara, dar acestia fac fata destul de bine desi le este greu.
Sa te intinzi mai mult decat iti permite plapuma!
Probabil ca acest lucru se intampla cand ai multi bani, vrei din ce in e mai mult pentru binele tau aparent.
Le urez success!
Toate cele bune Dumneavoastra,
Nico
BladHaund
Imi vine ata de greu sa inteleg cum se face ca el castiga atat de multi bani si totusi da dovada de abilitati de planificare financiara atat de slabe. Sunt tentat sa ma intreb daca risca bunurile si finantele angajatorilor lui la fel cum face cu cele proprii? Sau poate ca e vreun inventator ciudat iar partea financiara este lasata pe mainile unor persoane mai realiste… Fara sa mai mentionez ca „planul” sau financiar ar fi trebuit sa ii permita sa economiseasca doar 1 (unul!) an si sa cumpere proprietatea foarte scumpa pe care si-o doreste fara sa mai acceseze vreun imprumut. Dar probabil ca anul trecut castiga doar 500 de euroJ.(n.a.: lunar)
Geretus
Tipul asta castiga 5.000 de euro/luna si se gandeste sa cheltuiasca 4.300 pe rata la creditul imobiliar… Suna nebunesc…
Ce parere aveti atunci despre cei care castiga ~1.000 de euro/ luna si au de achitat rate de aproximativ 900 de euro/ luna (masina, apartament etc – ce naiba… puteau face asta in urma cu 2 ani)…
Dar uups, cei 1.000 de euro/ luna (incasati in RON bineinteles) astazi reprezinta ~800 de euro/ luna…
Ce spuneti despre asta…
Si revenind la tipul din povestea ta… 550.000 de euro pentru un apartament in zilele noastre pare putin nebunesc…
Mircea Popescu
Serios vorbind, acesta este cel mai greoi blog pe care l-am vazut in ultima vreme
Marian
Ii doresc sa aiba ghinion. Ii doresc sa i se reduca salariul sau sa isi piarda locul de munca. Ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru el.
Lupinsangerat
@bladhaund: Vrei sa spui sa economiseasca doar 10 ani!
Oricum, sunt de parere ca toti cei care au ceva bani ar trebui sa se uite la declaratia publica de avere a Alexandrei Gatex, ex-CEO Unilever, acum consilierul Presedintelui. Cu un salariu lunar de 18.000 de euro, locuieste intr-un apartament sa spunem, de 400.000 de euro, are economii de 400.000 de euro si datorii catre banca de 200.000 de euro. Uite asta e un exemplu de planificare financiara sanatoasa si Ilia, intreaba-i pe fostii tai prieteni daca ei sunt de parere ca ar trebui sa locuiasca intr-un apartament mai scump decat cel al ex-CEO-ului Unilever.
Iulian
Mandria lor e cel mai mare dusman al lor. Au o casa, un loc de munca, se au unul pe celalat, si totusi nu pot fi fericiti. Mandria nu le da voie. Intre timp viata trece pe langa ei. Aceasta este povestea omului de dinainte ca Biblia sa fi fost scrisa. Cititi despre izgonirea lui Adam si a Evei din Rai… exact aceeasi poveste! Nu trebuie sa fii suficient de intelept pentru a intelege acea istorisire simpla si sa castigi 5.000 de euro/ luna. Pace.
Emil
Prietenul tau ar trebui sa divorteze curand… „sotia” lui il vede ca pe o „sursa” si probabil donatorul de sperma. Daca ar fi tinut la el nu l-ar fi santajat sa intre in faliment: cand auziti „nu ma iubesti daca nu…”, fugiti.
Ubu
De fapt ceea ce face el are logica, luand in considerare rata de crestere a salariilor dar si a pretului proprietatilor pe parcursul boom-ului din Romania. Face o investitie care cel mai probabil isi va dubla valoarea in urmatorii 10 ani, in vreme ce salariul lui, dupa ce va trece criza, va incepe din nou sa creasca cu aproximativ 15% pe an (au fost ani cand salariile au crescut cu 25%, astfel incat acest procent nu este atat de mare acum). In acelasi timp, poti duce un trai destul de comfortabil cu 700 de euro in Romania la care se aduga eventual bonusurile de performanta, cu vacante de vara si de iarna in Romania (nu in Sinaia sau in Mamaia, dar la Borsa sau Sulina) si cu mancare gatita in casa si produse de calitate din piata de la tarani.
Ironics
Sunt de parere ca au pierdut contactul cu realitatea; cand castigi banii astia probabil ca esti orbit. Ma tem ca pericolul aici il constituie atitudinea sotiei.
Cristi
Imi vine greu sa cred ce fel de prieteni aiJ
De fapt, povestea in sinea ei este greu de crezut dar, probabil ca background-ul tau de jurnalist te-a determinat sa „infloresti” putin povestea pentru a preveni astfel de situatii in viitor.
Oricum, sunt de parere ca vremurile chiar nu mai sunt aceleasi… nu prea mai sunt tranzactii la preturi de 550.000 de euro in Bucuresti.
Toate cele bune,
C.
Cristina
M-ai facut sa zambesc. Multumesc! Si eu am astfel de prieteni. Este stilul romanilor, nu este nimic ce poate fi corectat. Stii zicala: „Traieste intens, mori repede!”
Felicitari pentru blog!
Cristina
Ironic, dar multi romani isi duc viata asa… Eu locuiesc intr-o zona extraordinara a Bucurestiului – dar conduc o mizerie de masina… Multi locuiesc in zone mizere si conduc masini din clasa de varf… Daca mi-as fi permis, as fi dat bani pentru a ma muta intr-o zona decenta, mai mult decat as fi facut-o pentru a-mi lua o masina decenta… Are doar un comportament tipic romanesc, si atat.
Toto
Hihi aceasta imi aminteste de o replica din filmul „My big fat Greek Wedding”: Grecoaicele, daca nu cicalesc pe cineva, MOR!
Someone
Pun sincer la indoiala inteligenta prietenului tau. Pentru cineva care are un asa venit in tara asta, nu este prea inteligent. Cu tot cu sotia lui.
Desi intentiile tale sunt bune.
un oarecare 07 Mar 2010
Intradevar exista 2 romanii cea din zona capitalei si restul tarii. Acolo se aduna cele mai mari orgolii si fite. Acest stil de viata a dus la marile tunuri financiare de-a lungul vremii si mai ales la incapacitatea de adaptare a unora la viata reala a unora, fiindca au cateva rotite lipsa in angrenajul lor. Intradevar in ziua de azi femeile sunt cele care voi sa-si afirme statutul social prin diverse forme mai ales prin bunurile materiale si prin cat cheltuile, iar barbatii pentru a putea sa le atraga atentia trebuie sa procure banii necesari. In jurul meu suntputini oameni care gandesc rational si prefera ceva similar stilului de viata descris de tine la prietenii tai. Intr-un final suferim toti fiindca daca lasi conducerea unor sectoare cheie private sau publice pe mana lor atunci suntem cu totii distrusi, fiindca vor prefera acele demersuri si actiuni care sa le aduca bonusuri grase cu ajutorul carora sa-si pastreze stilul de viata. Dar de pierdut toti pierdem si ei in primul rand. Daca sunt moldoveni sau olteni nu ma mira. Procentul de deviatii comportamentale de genul psihopatiilor este mare si duce la asemenea excese. Ceea ce descrii tu este tipic unui psihopat. Iar prietenului tau ii doresc in continuare sa-si continue viata de cosmar pe care o are fiindca intradevar are o viata de cosmar.
nicolae 08 Mar 2010
Cred ca prietenul (colegul) tau este daca nu orbit de situatia lui actuala cel inconstient. Pentru jumatate din cei 550 000 euro poti avea o proprietatea frumoasa in afara Bucurestiului inclusiv sa asfaltezi si strada pe care locuiesti.
Cu stima
Radu 08 Mar 2010
Nu credeam ca exista apartament de 550 mii de EUR.
Nici macar pe b-dul Primaverii in blocul nou construit nu costa atat un APARTAMENT LA BLOC.
Articolul exagereaza intentionat dar abordeaza esenta problemei.