La Cannes pentru MIPIM 2010Ce parere au investitorii straini despre Romania?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Avionul dinspre Bucuresti spre Nice prin Roma nu a fost plin. Pasagerii nu zambesc si nu par a fi nerabadatori sa ajunga la Cannes, destinatia noastra. „Comunitatea” romaneasca nu este una care ar putea fi descrisa ca fiind „zgomotoasa”. Un singur dezvoltator rezidential va prezenta proiecte viitoare (Panhol Group). De asemenea, o singura firma de constructii si design (Sommering). Nici o firma de arhitectura nu este prezenta cu un stand. Slava Domnului ca mai exista cateva reprezentante ale unor companii multinationale care isi unesc standurile cu cele ale colegilor lor din intreaga lume. Dar in ce priveste companiile de brokeraj si consultanta imobiliara de aici, una singura este prezenta: compania pe care o conduc eu, MORE Real Estate Services.

Ce s-a intamplat cu investitorii straini?

MIPIM este targul de imobiliare numarul 1 din lume. Daca nu va place cuvantul „lume” inlocuiti-l cu „Europa” si atunci sunteti 100% exacti. Acesta este evenimentul care transmite un semnal clar pentru ceea ce va urma. Dar cifrele oficiale descriu mai degraba o atmosfera melancolica. 18.000 de participanti, „din care 3.500 de investitori” (citand comunicatul de presa oficial) sunt asteptati pe parcursull zilei de astazi si a celor 3 care urmeaza. In 2008 acestia au fost in numar de 35.000. Ce s-a intamplat cu investitorii, dezvoltatorii si consultantii lumii? Este simplu: Pe parcursul crizei nu sunt motivate sa exploreze pietele internationale, deoarece au suficiente oportunitati la ei acasa. Si suficiente probleme, dati-mi voie sa adaug. Astfel, in vreme ce bugetele sunt reduse, un targ cu un bilet de intrare de 1.550 de euro (plus 19% TVA si alte 1.500 – 2.000 de euro pentru alte costuri) nu este o prioritate pentru ei. Cel putin nu acum.

„Tu de ce esti prezent aici?”

Din 2007 merg la Cannes de doua ori pe an: ca si expozant la MIPIM si ca vizitator la MAPIC, un alt eveniment major in domeniul segmentelor de retail si comercial. Am ajuns aici ieri dimineata si am pus la punct ultimele detalii legate de standul nostru. Au fost multi trecatori si am mai intalnit de asemenea multe persoane si in perimetrul din jurul „Palais du Festival”. Intrebarile lor sunt aproape de fiecare data aceleasi: „Tu de ce esti prezent aici? Ce se mai intampla in Romania? Mai este cineva interesat sa investeasca acolo?” Unii dintre ei au fost chiar dispusi sa imi impartaseasca din experientele neplacute de care au avut parte in perioada 2006 – 2008. Imi doresc ca toti acesti oameni superficiali si aroganti (care vorbesc despre piata dupa ce au intalnit doar 5 – 10 persoane din Bucuresti) din Romania sa fi fost alaturi de mine aici. Sa asculte, sa inteleaga, sa simta pagubele pe care le-au provocat actiunile lor din anii precedenti. Dar Slava Domnului ca Romania nu se bazeaza dora pe acestia…

Romania este inca una dintre cele mai bune tari din Europa pentru a investi

Acesta este al patrulea an consecutive in care sunt present la MIPIM, ca si reprezentatn al Romaniei. Anul acesta s-a intamplat sa participle doar compania mea. Dar acesta nu este neaparat un lucru rau. Nu ne aflam aici pentru a plange si a ne cere scuze pentru greselile facute in trecut. Romania este inca una dintre cele mai bune tari din Europa pentru a investi si prezinta un potential excelent pentru anii viitori. Avem un avantaj: nu am pacalit pe nimeni in trecut, astfel ca astazi nu avem cui sa cerem scuze. Ne vom concentra pe activitatea noastra centrala: de a prezenta avantajele si dezavantajele Romaniei, sa identificam investitorii seriosi si sa gasim pentru acestia proprietati si solutii.

Va prezint „Romania revine”

MIPIM se desfasoara in „Palais de Festival”. Dar sunt doua etaje in care expun 90% dintre companii: Nivelul 01 si „Riviera”. Coborand inspre scari de la Nivelul 01, nu puteti rata un banner orizontal de-a lungul peretelui : „MORE va prezinta Romania Revine”.

Anul acesta compania mea prezinta investitorilor straini noul nostru proiect: „Romania Revine”. Suntem aici pentru a le explica ca in pofida tuturor problemelor din trecut se pot intoarce si pot gasi oameni si mai seriosi cu care sa colaboreze, mai multe proprietati la preturi atractive (nu prea multe totusi) si o tara care mai devreme sau mai tarziu atinge „cel mai de jos nivel”. Mediul de afaceri este cu siguranta „mai sanatos” acum: investitorii adevarati au multe optiuni din care pot alege, in vreme ce speculantii sunt inca inafara jocului.

Calitate, nu cantitate

Standul companiei mele este la nivelul 01, numarul 11.06. Chiar nu ne asteptam sa avem acelasi nivel de vizitatori ca si in trecut, cu peste 140(!) de rapoarte de intalnire in 2008. Cifra inregistrata in 2009 a fost undeva la 35 – 40. Scopul nostru este totusi calitatea. Sunt mai mult decat convins ca anul acesta vizitatorii au venit aici pentru ceva mai mult decat o vacanta. As fi fericit sa ating acelasi nivel de anul trecut, si ideal la un nivel calitativ mai ridicat.

Noile noastre servicii

Cu exceptia serviciilor de baza pe care compania mea le oferea in trecut, pe parcursul ultimilor 12 luni ne-am extins activitatea de consultanta de imobiliare si in alte domenii, cu solutii individualizate. Ne-am concentrat de asemenea atentia pe proprietatile generatoare de venituri, active la preturi de criza, paduri compacte si terenuri agricole. Si nu in ultimul rand, incepand cu 2010 portofoliul nostru include multe tranzactii interesante in domeniul energetic, al energiei alternative pentru a fi mai exact (solara si eoliana).

Haideti sa descoperim ce parere au investitorii straini despre Romania

Acum cand cititi aceste randuri, MIPIM si-a deschis deja portile catre public. Haideti sa aflam care este cel mai nou scenariu in legatura cu criza economica. Cand se estimeaza ca piata internationala de imobiliare isi va reveni? Si mai presus de toate… ce parere au investitorii straini despre Romania…

Ramaneti conectati pentru a afla toate noutatile…

 

Exclusiv poze de la Mipim 2010

participare-mipim-20101


 

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?