MIPIM 2010, Lectia nr. 2:Atentia investitorilor se indreapta catre Polonia.De ce este vazuta mai bine decat Romania

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

„Ceasul investitiei” tarilor Central Europene

Asa cum explica majoritatea investitorilor Europeni, extinderea domeniului imobiliar pe piata Europei Centrale de Est, are sensul acelor de ceasornic: a inceput cu Polonia si a urmat Republica Ceha. Slovacia si Ungaria, au fost urmatoarele care s-au alaturat petrecerii. Fiecare etapa a acestei „invazii imobiliare”a durat mai multi ani, precum se misca si „ceasul”. Inainte ca investitorii sa patrunda pe noua piata, s-au asigurat inainte ca au stabilit o baza solida in tara anterioara. In cele din urma in 2004-2006 a sosit de asemenea si randul Romaniei si Bulgariei.

Mai multi experti au observant ca atunci cand o tara devine „punctul forte” al investitorilor, cea din urma deja a ajuns la maturitate.

Preturile nu au mai crescut, piata era mult mai matura si cercul s-a mutat intr-o perioada „inghetata”, daca nu, cu o tendita mai jos. Deci..in timp ce piata romaneasca ….exploda, piata poloneza era mai mult sau mai putin stabila, piata Ungariei era in scadere, etc.

MIPIM 2010 stabileste un nou inceput

Anul acesta, expozitia a avut mai putini vizitatori in comparatie cu 2009, mai mult scepticism dar de asemenea si cateva mesaje clare:

 • Cei mai multi au pariat ca 2011 va fi anul in care vom fi „ocupati” si nivelul investitiilor va creste.
 • Investitorii sunt concentrati pe pietele lor. Anglia, Franta si Germania atrag majoritatea tranzactiilor de frontiera a pietelor Vest Europene
 • Cei care stiu, insista ca este mai simplu sa strangi fonduri din SUA decat din Europa.
 • Criteriile unui investitor pentru a-si alege investitia, sunt foarte stricte.
 • Cele mai auzite cuvinte au fost „riscurile tarii”. Pentru moment, majoritatea investitorilor evita sa inainteze catre est. Cu exceptia….
 • Polonia. „Steaua” acestui an la MIPIM. Se pare ca „ceasul investitiilor” a inceput sa se miste.

De ce Polonia a devenit destinatia nr. 1 pentru investii intre tarile Est Europene?

Expozitia e fost intr-adevar linistia, exceptand partea dedicata Poloniei. Dintr-odata majoritatea vorbeau despre ea, intrebau de proiecte, oportunitati si afaceri. Se pare ca un nou „cerc” incepe. Dar de ce s-a intamplat acest lucru anul acesta?

 • Polonia a fost una din putinele tari care au mentinut o crestere economica chiar si in timpul anului 2009. +1,5% suna tentant, cand aproape toate celelalte tari erau in scadere.
 • Tara este considerata „in siguranta” pentru cineva care doreste sa gaseasca oportunitati mai mari decat in propria-i tara.
 • Este foarte aproape de Germania si acest motiv beneficiaza de multe avantaje. (investitiile in Germania valoreaza milioane de euro). In acelasi timp, mi s-a spus ca cei din Polonia doresc sa demonstreze ca nu le sunt inferiori celor din Germania si nici altor tari mai mari. Si au facut acest lucru, crescand productivitatea.
 • Tara este mare, cu orase mari si multe optiuni pentru investitori.
 • Se pare ca acolo exista si oferte de proiecte interesante pentru a fi vandute.
 • Piata imobiliara pare organizata.
 • Cadrul legal este bun si mediul de afaceri este de asemenea foarte bun.
 • Exista potential puternic pentru anii viitori dar unii deja se intreaba daca este tarziu sa patrunda pe aceasta piata.
 • Nu in ultimul rand, Organizatia Cupei de Fotbal European (2012) a crescut optimismul tarii si „prestigiul” acesteia, in ochii investitorilor straini. Psihologia este intodeauna importanta…

Romania versus Polonia: Ce ii lipseste tarii din piata imobiliara in comparatie cu piata poloneza”fierbinte”?

 • Romania este mare dar in comparatie cu Polonia, este mica.
 • Piata este complet dezorganizata si asta ar trebui sa se schimbe.
 • Piata imobiliara poloneza arata mai bine, cel putin azi.
 • Am intrebat despre nivelul lor de competenta si profesionalism dar nu am primit niciun raspuns negativ despre feedback-ul expertilor imobiliari polonezi. Nu putem avea aceleasi pretentii de la Romania. (Slava Domnului ca sunt multe exceptii)
 • In Romania, inca traim in perioada in care majoritatea proiectelor sunt inghetate, amanate sau anulate. Doar la MIPIM am numarat peste 50 de proiecte poloneze, gata sa atraga investitii.
 • Ofertele Romaniei, proprietatile bune, sunt limitate chiar si dupa trecerea crizei.
 • Polonia a venit la MIPIM foarte bine organizata. Orasele si regiunile aveau propriile lor standuri, care aratau chiar…bine! Au fost multe companii, plus multi jucatori multinationali care s-au concentrat catre activitatile poloneze. Prezenta Romaniei nu a fost chiar atat de buna.
 • Polonia este considerata „gata sa absoarba” noi investitii majore. Romania nu.
 • Polonia pare a fi „noul pas catre Est” in timp ce Romania pare a fi „ultimul”.

Cu siguranta Romania nu este Polonia. Sincer sa fiu, cu exceptia imbunatatirii profesionalismului si cresterea seriozitatii, nici in Romania mediul de afaceri nu este atat de rau. Dar ceasul a batut din nou un inceput si Polonia este prima care beneficiaza de acesta.

PS. Am auzit de asemenea oameni sustinand ca Polonia avanseaza prea rapid si in curand va fi supraincalzita. Vom astepta si vom vedea…

Marti: Unde se incadreaza Romania pe harta standardelor Investitiilor Europene? Cine investeste azi, in Romania?

Miercuri: Amintiri de la Cannes.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

 1. Lancaster 22 Mar 2010
  Răspunde

  În evoluţia ţărilor post-comuniste a contat cu adevărat un singur parametru: distanţa faţă de Frankfurt. Restul sunt poveşti de adormit copiii. Nu e nici o rotaţie în sens orar, de pe axa Frankfurt-Berlin pleacă nişte valuri paralele, ale căror creste ajung în România după ce au trecut peste celelalte ţări central-europene. Acum asistăm la noul val, primul de după criză. Cu Polonia într-o formă evident mai bună decât România, aşa cum au stat permanent lucrurile din 1981 încoace. Sau de la 1350 încoace.

 2. Marian 23 Mar 2010
  Răspunde

  Polonia este despartita de Germania prin… Germania de Est!

  „In acelasi timp, mi s-a spus ca cei din Polonia doresc sa demonstreze ca nu le sunt inferiori celor din Germania si nici altor tari mai mari. Si au facut acest lucru, crescand productivitatea.”
  Aha deci. Mai bine decat pe vremea lui Ceausescu. Se da ordin de sus „noi crestem productivitatea economica” si ordinul se executa, nu se discuta :))

Ce părere aveţi?