“Grecia a facut toate greselile posibile si Germania afost cea care a beneficiat cel mai mult de pe urma acestora”
Saptamana trecuta am acordat un interviu la Deutsche Welle, liderul canalelor germane de stiri din ultimele cateva decenii, una dintre cele mai importante si serioase surse media din Europa. Mai exact interviul a fost acordat bine cunoscutului corespondent al serviciului roman Deutsche Welle, Laurentiu Diaconu-Colintineanu.
Deutsche Welle este reprezentat in Romania de www.hotnews.ro , site-ul romanesc de stiri lider de piata, unde in fiecare vineri puteti asculta emisiunea lor „Bucuresti Punkt Bonn” (Bucuresti Bonn). Vinerea trecuta a fot postata o avanpremiera a acestei emisiuni, editie ingrijita de Sorana Mihailescu. Aceasta a cuprins interviul meu impreuna cu cel al binecunoscutului journalist Dan Popa.
(Mai jos veti gasi cateva dintre principalele afirmatii facute de mine in timpul interviului. Acolo unde a fost necesar, versiunea orala a fost adaptata stilului scris.)
Principalele mesaje:
„Investitorul grec, Ilias Papageorgiadis, a declarat ca tara se afla intr-o situatie dificila si ca s-au facut multe greseli. „Cei in masura sa ne fi oprit in ultimii 30 de ani pur si simplu au negociat cu guvernele noastre cum ar fi trebuit sa fie cheltuiti banii”
- Conflictul dintre Grecia si Germania nu este unul foarte serios. Acesta a fost in general creat de presa. De ambele parti exista persoane care vorbesc mai mult decat ar trebui. Germanii tintesc sprijinul politic. Vor sa demonstreze votantilor ca Germania le protejeaza interesele.
- Sunt si voci care propun grecilor sa ne vindem insulele, sau Acropolisul pentru a primi imprumutri, dar acestea nu sunt altceva decat exagerari.
- Trebuie sa luam anumite decizii: facem parte din Uniunea Europeana si din Zona Euro. La momentul aderarii ni s-a spus ca trebuie sa fim cu totii uniti pentru a beneficia de avantajele Uniunii Europene. Cand unei tari ii merge bine si are puterea de cumparare necesara sa achizitioneze produsele si serviciile celorlate din Uniune totul este in regula. Dar daca se intampla ca o tara sa ramana blocata si sa nu mai poata consuma atunci acea tara „trebuie sa isi resolve problemele pe cont propriu”. Ce fel de Uniune este aceasta? Suntem uniti in vremuri bune. In vremuri grele, fiecare este pe cont propriu.
- Germania a fost tara care a „beneficiat” cel mai mult de pe urma greselilor facute de greci. Spre exemplu, consumul. Grecii au cheltuit gresit intr-adevar miliarde, dar au cumparat masini germane, tractoare germane si si-au investit banii in afaceri care au legatura cu Germania. Germanii au castigat miliarde de pe urma consumului grecesc.
- Pe parcursul Jocurilor Olimpice, canalele media internationale au pus presiune pe Grecia sa cumpere programe si alte servicii extrem de scumpe pentru a preveni atacurile teroriste, si sunt cele care acum acuza tara de situatia economica nefericita. Toate acestea au costat miliarde si o mare parte din bani au mers spre Germania. (Nu am mentionat acest lucru in interviul acordat, dar unul dintre cele mai mari scandaluri in care este implicat Siemens este furnizarea unui sitem nefunctional la un pret de peste 1 miliard de euro).
- Este ca si cum am merge sa luam pranzul impreuna. Eu sunt prostul care plateste si dumneavoastra beneficiati, eu comand cea mai buna mancare, deschid sticle de sampanie, consum fara sa ma gandesc. Cand vine nota de plata, va spun ca nu am toti banii necesari si va rog sa imi imprumutati o parte din suma, in conditiile unui imprumut cu dobanda, pe care vi-l voi returna. Dumneavoastra imi raspundeti ca v-a placut ce ati mancat dar ca nu vreti sa platiti. Nu cred ca este corect.
- Ar trebui de asemenea sa nu uitam ca economia mondiala este mult mai interconectata decat ne-o imaginam noi. O parte din datoria Greciei de 300 de miliarde de euro este catre bancile germane care vor pierde sume imense de bani daca Grecia da gres. Iar bancile germane nu sunt atat de puternice pe cat par astazi, mai ales daca ne raportam la trecut.
- Grecia a facut toate greselile posibile si aceasta este o realitate pe care niciun analist serios nu o contesta. Dar unde au fost acesti aliati ai nostri pe parcursul ultimilor 30 de ani sa ne opreasca? Singurul lucru de care le-a pasat a fost sa negocieze cu tara noastra pentru aobtine contracte noi, comenzi noi etc. Platim anual sume imense cumuland miliarde de euro pentru arme. Astfel, se da un „razboi” permanent intre Germania, Franta, SUA si alte tari legat de cine ne va vinde cea mai mare cantitate de „echipament de aparare – atac”.
- Per total: Grecia a facut greseli teribile si trebuie sa plateasca pentru toate. Dar in acest moment este mai sigur pentru Uninunea Europeana sa puna in aplicare masuri stricte in tara, asigurandu-se ca situatia va fi astfel din nou sub control decat sa permita Greciei sa intre in probleme si mai mari. Va rog sa retineti ca Grecia nu este astazi decat primul capitol dintr-o carte ai carei protagonisti vor fi in capitolele ce urmeaza Portugalia, Spania, Irlanda si posibil si Italia. Daca nu rezolvam problemele si nu punem un final acestei carti o data pentru totdeauna, „cititorii” nu se vor opri la Grecia si intreaga Zona Euro va intampina probleme majore.
N.R. Interviul a fost acordat lui Laurentiu Diaconu-Colintineanu, Radio Deutsche Welle
Parerea jurnalistului Dan Popa:
- Este normal sa fie discretie in legatura cu posibilul plan de sprijinire a Greciei pentru ca vorbim despre finantele unui stat pe a carui prabusire s-a pariat foarte mult.
- Tarile din zona euro au pastrat aceasta atitudine pentru a nu starni valuri de speculanti, care sa duca moneda euro si mai jos in raport cu dolarul; acest lucru ar presupune o presiune asupra tuturor economiilor europene.
- Problemele Greciei au aparut odata cu adoptarea monedei europene, tara a aderat la acel club select care se cheama Euroland, insa nu au intrat imbracati in frac, ci intr-un costum rupt, cu petice.
- Oficialii greci au mintit Uniunea Europeana in repetate randuri, si-au mascat deficitele, si-au ascuns datoriile.
- Poti sa minti o data, de doua ori, dar urciorul nu merge de multe ori la apa, si iata ca in perioada de criza – cand fiecare stat isi numara banutii – Grecia s-a trezit ca nu mai are ce sa numere.
- In ceea ce priveste spijinul acordat Greciei, acum este momentul sa se faca mari aranjamente in spatele cortinei, dar tarile europene nu vor avea incotro si vor trebui sa ajute Atena.
- Efectele asupra Romaniei se impart in doua tipuri: directe si indirecte.
- Implicatiile directe provin din comertul bilateral romano-elen; sunt companii cu capital grecesc, avem banci grecesti care au activitate in Romania si toata lumea se uita cu ingrijorare la ele, inclusiv BNR, dar pana acum treburile par sa fie ok.
- Comertul direct bilateral s-a injumatatit.
- Efectele indirecte vin din planul de sprijin financiar pe care Germania, Franta le-ar putea acorda.
callas 28 Mar 2010
ar fi bine de spus si ce sume a incasat Grecia de cand e in EU, de unde provin cea mai mare parte a acestor sume si cum le-a folosit Grecia, mai bine zis unde sunt aceste miliarde. Atunci da, s-ar putea analiza just daca Germania a profitat de Grecia sau invers.
UnCapsunarCanadian 29 Mar 2010
Fiecare cum isi asterne asa doarme! Dupa ce Grecia a raportat ani de zile statistici false, acum altii sunt de vina ca acestea n-au fost descoperite mai devreme… Mergand pe acelasi judecata daca o persoana se imprumuta pana peste cap, se duce in Grecia, sta la hoteluri de 5 stele, etc, etc si ajunge in situatia de faliment personal hotelul respectiv si Grecia sunt de vina pentru situatia persoanei repective, ca doar au beneficiat. Nu-i asa?
Tudor 26 Sep 2011
"Cand unei tari ii merge bine si are puterea de cumparare necesara sa achizitioneze produsele si serviciile celorlate din Uniune totul este in regula. Dar daca se intampla ca o tara sa ramana blocata si sa nu mai poata consuma atunci acea tara “trebuie sa isi resolve problemele pe cont propriu”. Ce fel de Uniune este aceasta? Suntem uniti in vremuri bune. In vremuri grele, fiecare este pe cont propriu.
Mi se pare de o obraznicie foarte mare intrebarea din final, avand in vedere ca Germania si celelalte tari ale Uniunii Europene dau acum dovada de solidaritate si imprumuta Grecia in momentul in care nici o alta piata nu face acest lucru. Chiar daca in transe mici si bine calculate. Deci inainte de a arata cu degetul spre lipsa de solidaritate a tarilor UE si spre beneficiile Germeniei, sa nu uitam ca grecii sunt cei care au cheltuit banii. Nu le-a bagat nimeni mana in buzunar sa-i oblige sa cumpere masini nemtesti. Deci mai multa ponderatie, d-le Papageorgiadis.