Sfaturi la cumpararea apartamentelor noi:7. Spatii comune: daca sunt prea generoase, cu siguranta nu va tine punga

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante moment din viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei achizitionam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii astfel ca fiecare greseala conteaza. Cand subiectul in discutie est un apartament intr-un proiect nou, atunci si mai multe semne de intrebare se ridica. Cu exceptia tuturor celorlalti parametri, unul foarte important este felul in care a fost proiectata viitoarea dumneavoastra casa, ca si parte componenta a unui proiect rezidential. Daca arhitectul folosit de dezvoltator s-a lasat ghidat de partea sa artistica in proiectare acest lucru va poate costa mai mult decat va imaginati…

Cat de eficient este arhitectul folosit de dezvoltator ?

Cateva dintre companii detin arhitecti proprii, dar majoritatea contracteaza firme de arhitectura mai mari sau mai mici. De obicei eu clasific arhitectii in 4: categorii:

 • Paragmaticii eficienti.
 • Pragmaticii ineficienti.
 • Artistii eficienti.
 • Artistii ineficienti.

Cei eficienti sunt intotdeauna de preferat. Fie ei mai pragmatici sau mai artisti (dar bineinteles ca in fiecare architect zace un artist) au conceput un proiect care ofera solutii problemelor concrete ale utilizatorilor finali. Veti descoperi ca cei ineficienti au creat ceva care va va complica viata, ascunzand mai probleme mai mici sau mai mari.

De ce este importanta sa verificati lucrarea arhitectului? Pentru ca pornind de la acest lucru va vor creste costurile mai mult sau mai putin, atat la cumparare cat si cele lunare.

Designul nepotrivit cauza efectului proiectului, care l-a transformat intr-unul prea scump

Intr-o tara in care majoritatea clientilor din domeniul rezidential isi pot permite cu usurinta sa achizitioneze un apartament prin programul Prima Casa, exista prea multe proiecte concepute pe standard total diferite. Acestea vor ramane cel mai probabil neocupate, avand in vedere pozitionarea nepotrivita, designul, compartimentarea etc. Pozitionarea este de obicei o eroare a dezvoltatorului insusi si a broker – consultantului sau. Celelalte insa sunt din vina unui arhitect ineficient care a proiectat un ansamblu prost fara a lua in considerare nevoile pietei. (Ar trebui de asemenea sa luam in considerare scenariul des intalnit in care dezvoltatorul il forteaza pe arhitect sa creeze ceva gresit pentru ca el este clientul si el a platit).

Care este procentajul ideal de spatiu comun intr-o cladire noua?

Suprafatase situeaza la 12 – 15 % dar este foarte greu de atins. Astfel daca suprafata cladirii este de 1000 m.p. construiti, este ideal sa avem spatii comune cu o suprafata de 120 – 150 m.p. De obicei cifra variaza undeva intre 20 – 30 %, cel putin in majoritatea cazurilor proiectelor din perioada 2007 – 2008. Cand aceasta depaseste 30% atunci este o problema considerabila cu un spatiu irosit (Cum a fost acest lucru posibil ? Pentru ca spatiile comune mai vaste dau cladirii un aer mai dragut, facand-o sa para mai spatioasa. Singura problema este ca oamenilor le place aceasta idee la stadiul de plan dar nu sunt dispusi sa dea bani pentru ea in realitate…)

Care sunt spatiile comune intr-o cladire?

 • Casa scarilor.
 • Liftul.
 • Parcarea subterana (daca achizitionati un loc acolo de obicei vi se cere sa achitati si costurile de intretinere).
 • Nivelul tehnic.
 • Terenul (gradini, etc) din jurul cladirii.
 • Facilitatile pe care le impart locatarii (de la sala de sport pana la … orice).
 • Uneori se mai pune problema unei porti si aunui portar.

Spatii comune = cosmaruri sumpe sau parti utile ale cladirii?

Spatiile commune ar trebui sa transforme o cutie de ciment intr-un mediu calduros in care se va afla situate apartamentul nostrum. Dar nu este intotdeauna asa. La majoritatea proiectelor s-au dovedit a fi o problema. Astfel ca trebuie sa aveti grija la urmatoarele aspecte:

 • Daca spatiile commune sunt generoase = veti da mai multi bani pentru a locui intr-un apartament mai mic pentru ca va trebui sa achitati si costurile dezvoltatorului legate de spatiile comune in aceeasi masura. (Bineinteles ca acesta va va spune ca sunt gratis etc, dar fiti siguri ca le-a inclus si pe acestea in prêt inainte de a va face oferta finala).
 • De cele mai multe ori unele dintre serviciile care va sunt oferite va sunt inutile. Cand este vorba despre un proiect prevazut cu piscina ar trebui sa luati in calcul siȘ costurile de curatare si sterilizare a acesteia, costurile cu ingrijitorul si altele. Sunteti sigur ca vreti intr-adevar sa platiti pentru toate acestea ? Pentru a imparti acesta piscina cu alte 200 – 300 de familii ?
 • Suprafete generoase = costuri de intretinere mai ridicate. Acest lucru se va reflecta in costurile dumneavoastra lunare, care devin mult prea numeroase atunci cand spatiile comune sunt generoase. Mai adaugati la aceasta taxa de management si savurati factura…

Spatii commune ideale:

 • Pentru a va permite un apartament, acestea trebuie sa fie constituit din minumul necesar. Achizitionam doar apartamentul nu intreg proiectul. (Si totusi liftul ar trebui sa poata transporta cel putin 4 persoane…)
 • Pentru locuinte din clasa de mijloc spre top, o casa a scarilor frumoasa la parter ar putea fi de folos.
 • In cazul proiectelor de lux, spatiile commune generoase confera o nota de aristrocatie. (Dar generos nu inseamna sa poti juca fotbal acolo…)
 • Luni, 12 Aprilie:

  • Balcoanele: negociati-le pretul
  • Compartimentarea spatiului in apartamentul dumneavoastra: cel mai important lucru pentru viata cotidiana

  Incepand cu Vineri, 2 Aprilie:

  • Sfaturile pa care ati dorit sa le recititi.
  • Cate unul in fiecare zi
  • Ce trebuie sa stiti inainte de acumpara un apartament.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?