“MIPIM a retransmis doua mesaje clare: Romania nu este centrul lumii iar piata nu isi va reveni anul acesta”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Interviul acordat la Money Channel Elisabetei Roman:

(Saptamana trecuta am acordat un interviu la Money Channel despre participarea companiei mele la editia 2010 a MIPIM. Faceti click aici pentru a viziona interviul. Puteti de asemenea citi textul urmator, versiunea tradusa a discutiei mele cu Elisabeta care este versiunea adaptata la stilul scris a acestuia).

Introducere facuta de Elisabeta Roman: MIPIM, targul de imobiliare de la Cannes, ai-a inchis portile nu mai tarziu de saptamana trecuta, este evenimentul care ar trebui sa transmita un semnal pietei internationale de imobiliare, nu celei locale, dar din care si Romania face parte. Cifrele oficiale ne arata o atmosfera destul de buna daca ne uitam la statistici, 18.000 de participanti, dintre care 3.500 de investitori au fost asteptati pe parcursul celor trei zile de targ. In 2008 numarul acestora s-a ridicat la 35.000 de participanti comparative cu ce a fost anul acesta la targ.

Vom incerca sa aflam ce s-a intamplat cu investitorii, dezvoltatorii si consultantii din intreaga lume de la invitatul nostrum Dl. Ilias Papageorgiadis, CEO al MORE Real Estate Services care a fost present la targ saptamana trecuta.

„Care a fost atmosfera la MIPIM?”

Elisabeta Roman: Am vazut multe dintre relatarile dumneavoastra despre MIPIM, alaturi de mari nume din piata internationala de imobiliare. Putem vorbi de un eveniment sau nu?

Ilias Papageorgiadis: Vorbim despre evenimentul din domeniul imobiliar care ocupa primul loc in lume. Principalii jucatori din domeniul imobiliar sunt prezenti acolo, alaturi de principalii dezvoltatori, acest lucru este clar. Dar piata internationala este cu siguranta inca la pamant. SI nu este doar cazul Romaniei sau al Balcanilor, este vorba despre intreaga piata iar interesul manifestat s-a situal la jumatatea nivelului celui din 2008 – 2009. Evenimentul ne-a aratat ca aceasta stare de fapt se va mentine sip e parcursul anului 2010. Din nefericire Romania a fost foarte slab reprezentata anul acesta.

„De ce a fost Romania slab reprezentata acolo anul acesta?”

Elisabeta Roman: Vreau doar sa subliniez ca, din lista participantilor care au reprezentat Romania la MIPIM, am putut sa numar 22 de comanii din tara noastra. Printre acestea s-a aflat si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Sunt mult mai putini coparativ cu ceea ce era inainte, cand Romania era prezenta intr-un numar foarte mare si comapniile trimiteau multi reprezentanti. Multi dintre acestia erau dezvoltatori si oameni de afaceri in cautare de finantare. De ce credeti ca Romania a fost slab reprezentata anul acesta?

Ilias Papageorgiadis: Comaniile romanesti sunt foarte constiente ca atentia lumii nu se concentreaza asupra tarii noastre astazi; pietele vestice sunt cele care au prioritate acum. Prin urmare multe companii din Romania au decis san u ia parte la eveniment si din pacate au fost atat de putine persoane prezente acolo. Nici jucatorii si dezvoltatorii mai importanti nu au fost prezenti. Putem spune ca anul acesta Romania a fost aproape invizibila (comaparativ cu situatia din trecut).

„De ce am pierdut teren din punctul de vedere al atragerii investitorilor?”

Elisabeta Roman: Multe voci afirma ca MIPIM este un eveniment care nu trebuie ratat. Bazandu-ne pe feed-back ul primit de dumneavoastra acolo, cand vom avea semne ca piata internationala isi va reveni? Stim catre ce vor fi directionate investitiile? Este adevarat faptul ca Fondurile de Investitii detin banii necesari dar nu stiu in ce sa ii plaseze? Sin u in ultimul rand, a pierdut Romania teren din punctul de vedere al atragerii investitorilor?

Ilias Papageorgiadis: Romania nu a pierdut teren doar pentru simplul fapt ca nu a fost prezenta la MIPIM. Problema principala ramane comportamentul unora dintre persoanele de aici. Pana in 2008 nu am tratat investitorii cum se cuvenea iar astazi acestia ne pedepsesc pentru acest lucru. Suntem pedepsiti pentru comportamentul de aceasta natura de pe parcursul anului trecut iar anul acesta va fi la fel.

Daca intrebati astazi un investitor, acesta va va raspunde ca preturile din Romania (de dupa criza) sunt comparabile in anumite categorii cu cele din Londra. Gandindu-se la acest lucru, ce i-ar putea motive pe dansii sa revina aici pentru a achizitiona apartamente sau alt fel de proprietati? In plus, s-a vorbit foarte mult despre „riscul de tara”.

„Multi dintre investitori au venit aici sa speculeze”

Elisabeta Roman: Credeti ca unii investitori si dezvoltatori au venit aici doar ca sa speculeze? Au fost multi cei care au facut investitii, si-au scos profiturile si au parasit piata. Nu au venit aici pentru a face bani si pentru a contribui la dezvoltarea urbana, la dezvoltarea din punct de vedere imobiliar al Romaniei.

Ilias Papageorgiadis: In primul rand trebuie sa mentionez ca orice investitor isi doreste sa aiba profit. Daca stati de vorba cu investitorii, mai mult de jumatate dintre acestia sunt suparati pe Romania. Considera ca nu au fost tratati corect. Ce se poate face acum? Mergem acolo, cel putin compania mea a fost, prezentam situatia reala si ii incurajam sa revina. De aceea compania mea a si prezentat proiectul „Romania Revine”. Am sustinut ca Romania poate reveni in centrul atentiei sis a redevina o destinatie interesanta pentru investitii. Anul acesta insa, Europa de Vest si Polonia aunt cele care reprezinta interes pentru investitori.

„De ce multi dintre investitori au fost mai atrasi de Polonia decat de Romania?”

Elisabeta Roman: Prin urmare investitorii straini ne-au pedepsit si si-au concentrat atentia mai mult asupra Poloniei. De ce? De ce a reusit Polonia sa atraga mai multi investitori decat Romaia?

Ilias Papapageorgiadis: Motivele sunt multiple:

 • Polonia a fost singura tara care a inregistrat o crestere pozitiva a PIB-ului in 2009, in vreme ce toate celelalte tari s-au destramat.
 • Polonia va gazdui in 2012 Cupa Europeana de Fotbal si au fost foarte active in munca lor de a crea o legatura intre acest eveniment si proiectele imobiliare.
 • Polonia a fost prezenta la MIPIM cu multe standuri, fiecare dintre ele cu suprafete mai mari de 300 m.p. Isi promoveaza mediul de afaceri folosindu-se de pozitionarea apropiata fata de Germania.

In Romania exista o opinie generala care ar sustine ca noi suntem centrul lumii si toata lumea ne priveste. Cum a inceput de fapt sa se dezvolte Europa de Est? A urmat traiectoria unui fel de ceas ale carui ace aveau directia Est. A inceput in Polonia, apoi s-a indreptat catre Cehia, Ungaria si in cele din urma Romania si Bulgaria. Se pare ca cest ceas s-a declansat din nou. Nu afirm ca interesul se va reorienta catre Romania peste 5 sau 10 ani incepand de acum (asa cum s-a intamplat in trecut). Cu siguranta Romania isi va reveni mai repede dar va dura ceva pana va recastiga teren.

„De unde vin banii? Din Europa sau din SUA?”

Elisabeta Roman: Cand vorbiti despre investitorii care vor sa dezvolte in Romania, Polonia, sau orinde altundeva, va referiti la jucatorii europeni sau la cei americani? Unde isi au acestia originile?

Ilias Papageorgiadis: Anul acesta la MIPIM am vazut oameni din Europa, Statele Unite, Japonia, China si chiar din Africa si Australia. In 2007 am cunoscut oameni din multe tari, dar anul acesta banii vin in principal din Europa si din Statele Unite. In plus, unii investitori mi-au spus ca le este mai usor sa realizeze o atragere de fonduri in Statele Unite decat in Europa. Europa se confrunta cu mai multe probleme decat Statele Unite. Se previzioneaza ca americanii vor iesi din criza putin mai repede.

In ceea ce priveste Romania, situatia este diferita: compania mea ia parte la MIPIM din 2007. In 2008 am incheiat 141 de rapoarte de intlnire, in 2009 au fost 35 iar anul acesta 19. Dintre acestea 14 au fost foarte serioase pentru simplul motiv ca cine a fost present acolo sa faca afaceri venise motivat sa mearga mai departe. Prin urmare da, cateva persoane serioase, dar niciun client nou.

„Niciun client nou”

Nu a fost nimeni care sa nu cunoasca Romania deja. Am intlnit 5 investitori ale caror companii sunt deja famailiare cu tara, se simt comfortabil in acest mediu de afaceri. Din nefericire nu am vazut investitori noi sa manifeste un real interes de a patrunde pa piata romaneasca astazi.

„Vom depasi criza in 2010?”

Elisabeta Roman: In concluzie, care este mesajul pe care il transmite MIPIM? Vom depasi cirza in 2010?

Ilias Papageorgiadis: Nu. 2010 este anul in care vom atinge nivelul cel mai de jos. Nu ma astept ca piata sa scada cu mult mai mult decat nivelul la care se afla deja, dar retineti ca fac referire la pretul real al tranzactiei, nu la cel cerut. Ma astept ca Romania sa isi revina in 2011 sau 2012. Acesta este cel mai bun scenario. Intre timp trebuie sa muncim, sa fim mai seriosi, mai atenti si sa oferim investitorilor romani si straini un produs mai bun si un mediu de afaceri mai bun.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

 1. George 01 Apr 2010
  Răspunde

  Buna ziua.

  Va urmaresc blogul de ceva vreme. Tot respectul.

  Am o intrebare imobiliara simpla pentru dumneavoastra si v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde:

  In ce ati investi in momentul asta daca ati fi un corporatist mediu in Bucuresti si ati putea lua un credit de 150 000 Euro?

  Va multumesc.

Ce părere aveţi?