Saturi la cumpararea apartamentelor noi:3. Care ar trebui sa fie criteriile in alegerea unui apartament?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante momente in viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei cumparam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii, astfel ca fiecare greseala conteaza. Sentimentul de a detine propria casa este profound inradacinat in ADN-ul tuturor romanilor (ca si al grecilor de altfel). Astfel ca, mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi va fi tentat sa ia in considerare aceasta optiune. Multi considera ca o data ce au banii sau posibilitatea sa ia un imprumut ar trebui sa se grabeasca sa cumpere o propietate. Dar nu este atat de usor. O proprietate nepotrivita ar putea deveni o bomba in viata cuiva, distrugandu-i planurile pentru urmatorii 10 ani. Ce ar trebui sa luati in considerare inainte de a va alege "casa de vis"?

1. Relaxati-va! Nu trebuie sa cumparati chiar astazi!

Observ multe persoane stresate in jurul meu, care se grabesc sa se mute intr-o casa noua, cea care va fi in posesia lor "pentru toata viata". Cei care s-au grabit in 2007 si (mai ales) in 2008 au sfarsit asa cum bine stiti. Frustrati, traind intr-o casa a carei valoare s-a injumatatit pana in ziua de astazi. Nu trebuie sa urmati exemplul lor. Piata a ajuns unde a ajuns si va ramane stabila pe intreg parcursul anului 2010, indiferent ce vi se spune. Puteti vizita multe proiecte, vorbi cu mai multe banci  si in cele din urma sa incercati sa realizati o combinatie care serveste interesului DUMNEAVOASTRA. "Nu am avut alta optiune" spun unii. Pai, aveti. Daca nu gasiti ceea ce va doriti, nu investiti. S-ar putea sa fie mai sigur asa.

2. Trei intrebari importante la care trebuie sa va raspundeti

Uneori ne dam seama care este momentul potrivit pentru a investi intr-o proprietate noua, dar de cele mai multe ori nu facem decat sa ne dorim acest lucru, fara a avea capacitatea reala de a reusi in "proiectul sau personal". Ceea ce ne dorim nu este intotdeauna ceea ce putem. Astfel, ar trebui sa ne punem trei intrebari:

  • Am un venit pe care sunt dispus sa il investesc? Da, platesti o chirie, care poate inlocui rata unui nou imprumut de asemenea. Cu exceptia prea putin probabilului scenariu in care platiti o chirie foarte ridicata, ar trebui sa fiti dispusi sa platiti si cativa euro in plus. Fie aveti la dispozitie aceasta suma in fiecare luna, sau ar trebui sa aveti posibilitatea sa platiti un avans serios. Daca cifrele nu va soptesc "actionati", poate ca pur si simplu va spun adevarul pe care nu vreti sa il acceptati.
  • Gasesc uneltele de finantare potrivite? Bancile sunt companii private, care tintesc obtinerea de profit prin faptul ca va imprumuta dumneavoastra banii lor. Daca acceptati sa primiti acesti bani cu 8-10%, nu este vina lor ca vi-i pun la dispozitie. Nu puteti continua daca toate ofertele pe care le gasiti sunt foarte scumpe. Fie trebuie sa cautati mai mult, fie trebuie sa asteptati sosirea unor vremuri mai bune.  Doar nu porniti de la costuri foarte ridicate. Evitati costurile ascunse ale bancilor:http://www.iliaspapageorgiadis.ro/sfaturi-in-cumpararea-de-aprtamente-noi2-cum-sa-abordam-relatia-cu-bancile-si-costurile-lor-ascunse/
  •  
  • Imi imbunatateste aceasta investitie in mod real viata? Nu arareori gasesti persoane care se entuziazmeaza la ideea unei noi investitii. Incep sa caute dar sunt dezamagiti de preturi si incep sa faca compromisuri. Dar daca locuiti intr-un apartament vechi din zona Vitan si vreti sa cumparati un alt apartament la fel de vechi, intr-o zona similara, si nu intr-un cartier relamente mai bun, fara prea multe facilitate in plus, care este scopul investitiei? O investitie in noua dumneavoastra casa trebuie sa aduca o imbunataire reala in viata dumneavoastra. In caz contrar, nu merita sa investiti timpul si banii.

Daca spre exemplu calitatea constructiei noii case este mediocra, problemele se vor ivi in curand: http://www.iliaspapageorgiadis.ro/sfaturi-la-cumpararea-apartamentelor-noi1-calitatea-proasta-a-constructiei/
Fara un raspuns pozitiv la toate aceste intrebari, v-as sugera sa evitati sa actionati.

3. Aceasta investitie trebuie sa fie acceptata de catre banci pentru a fi finantata potrivit

O casa este de asemenea o investitie. Nu este doar locul in care va place sa locuiti astazi. Nu va lasati fascinati de o mobila frumoasa sau cateva aranjamente deja facute. Sunt importante si acestea fireste, dar acestea nu ar trebui sa constituie principalul criteriu in mutarea dumneavoastra. Daca priviti noua dumneavoastra casa ca si pe o investitie, atunci trebuie sa retineti principalele 3 reguli ale unui investitor in achizitia unei proprietati.

In primul rand, acest nou apartament ar trebui sa fie "Bancabil". Daca o banca nu considera investitia dumneavoastra ca fiind buna, nu fiti asa de convinsi ca sunt prosti. Exista o posibilitatea ca ei sa aiba dreptate. In cele din urma, dumneavoastra vizionati 10 – 20 de proprietati, in vreme ce ei vizioneaza (sau ar trebui) sa vizioneze mii de proprietati pe parcursul anilor. Daca o banca nu acorda un imprumut bun pentru o proprietate, e de rau. E posibil ca intr-o zi sa trebuiasca sa o vindeti iar viitorul proprietar va lua un imprumut de asemenea. Daca va intampina probleme in a-l obtine, pretul lui in viitor va cobori de asemenea.

4. Daca intervin schimbari, ar trebui sa fie usor de inchiriat

Noul dumneavoastra apartament ar trebui sa fie "Inchiriabil". Sa presupune ca s-a intamplat ceva si vreti sa il inchiriati altcuiva. Incercati sa alegeti ceva care este usor de inchiriat de asemenea. Stiu ca nu aveti acest plan in cap astazi, in momentul investitiei, dar poate ca unele modificari care nu par necesare astazi vor costa mai mult in viitor. Pastrati toate optiunile la dispozitia dumneavoastra, nu puteti sti niciodata.

5. In cazul in care nu sunteti extrem de bogati, orice cumparam ar trebui sa fie si foarte usor de vandut

Orice proprietate pe care o cumparam ar trebui sa fie "Usor de vandut". Viata poate lua o turnura mai buna sau mai rea. Cand achizitionati o noua proprietate trebuie sa luati in considerare posibilitatea ca il veti vinde din nou altcuiva. De aceea ar trebui sa va ganditi bine "cine ar putea fi aceasta persoana care ar veni sa imi cumpere proprietatea si din ce motive mi-ar oferi mai multi bani". Credeti-ma, nu pentru ochii dumneavoastra frumosi… Astfel ca trebuie sa luati in considerare de doua ori optiunea inainte de a alege o zona  fara mijloace de transport public sau cu alte lipsuri.

Fiti atenti la aprtamentele mari sau cladirile neconsolidate. Daca va place sa urcati pe jos pana al etajul 3, exista o posibilitate ca urmatorul sa nu va impartaseasca din "spiritul atletic". Tineti ochii deschisi la orice probleme vizibile care pot aduce prejudicii interesului dumneavoastra in viitor.

De ce  trebuie sa luati in calcul si faptul ca poate pe viitor veti dori sa vindeti proprietatea achizitionata? Pentru ca exista posibilitatea :

  • sa aveti nevoi mai mari si veti dori sa va mutati intr-o casa noua, mai mare
  • sa fiti nevoiti sa lichidati proprietatea repede,daca apare o problema urgenta
  • sa va mutati intr-o casa noua si sa o folositi pe aceasta ca investitie
  • sa va schimbati locul de munca si veti prefera sa locuiti mai aproape de cel nou

Bun, daca sunteti foarte bogat, ceea ce nu este cazul, puteti avea nenumarate locuinte. In caz contrar nu strica sa va ganditi si la viitor. O picatura de intelepciune astazi va poate salva de la a varsa o galeata de lacrimi in viitor…

Maine, partea a doua:

  • Ce trebuie sa aveti in vedere cand alegeti cartierul?
  • Cat de importanta este cladirea?
  • Metri patrati construiti si utili.
  • Locuri de parcare si de depozitare.
  • Ce venit anual previzionati in cazul in care il veti inchiria?

Si altele…

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?